Století zámořských objevů 1415–1522

Století zámořských objevů 1415–1522 https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137430/bmid_stoleti-zamorskych-objevu-1415-1522-Z6w-137430.jpg 5 14 3

Úvodní informace zachycuje cesty Evropanů do Afriky a Asie v období od 11.–15. stol. Růst měst vytváří situaci motivovanou mocenskými a obchodními zájmy, která se pak rozvíjí dalšími kapitolami dějinného přehledu epochy, znamenající převrat světových dějin. Objevy Kolumbovy, soupeření portugalské a španělské, obeplutí světa Vasco da Gamou a tragédie indiánských říší Ameriky s cestami do Asie jsou zhodnoceny ve svých hospodářských i politických důsledcích z hlediska růstu světového kapitálu.... celý text

Přidat komentář

Amneris
13.12.2022 4 z 5

Kniha seznamuje se všemi zámořskými objevy, které kdy byly podniknuty. Člověk si ani neuvědomuje, kolik území tito mořeplavci objevili a jaké nové potraviny přivezli do Evropy. I když byla kniha napsaná v roce 1959, tak jde určitě o skvělou publikaci, která by neměla být zapomenuta.

elcapitano
11.04.2017 2 z 5

Tato kniha nabízí pohled na století zámořských objevů z jediného úhlu - politicko hospodářského. A to v zásadě málo čtivou formou..ano, chápu, je to naučná literatura.
Navíc, kniha je psaná v padesátých letech min. století, což se poněkud odráží na jejím vyznění i výrazivu: je plná vykořisťování, sobeckých feudálních zájmů a do 30. strany cituje 3x B. Engelse.
Kdo by tedy hledal dobrodružství, romantiku, vůni oceánu, historii námořnictví nebo třeba geografii bude - jako já - zklamán.
Připouštím ovšem, že některé hospodářské souvislosti své doby, které popisuje tato kniha, jsou zajímavé, jen to chce mít tu sílu a prokousat se k nim.


Koka
30.05.2013 5 z 5

Moje první knížka, díky které jsem v dětství chtěla poznat svět! Ještě i dnes jí považuji za svou první dětskou učebnici zeměpisu, dějepisu, politické ekonomie, dějin zahraničního obchodu a církevních dějin. Napínavé a přínosné čtení o zámořských plavbách, objevech, karavanách, otrokářství, misionářích, ... . Důsledky zámořských objevů vykonaných za jediné století pociťujeme i využíváme dodnes. Myslím, že tato kniha má trvalou platnost a moc jí doporučuji všem, kteří chtějí znát víc o tom, co všechno Evropané díky cestám za kořením a zlatem našli a i pro nás získali. A nebyly to jenom brambory :-)