Stíny hlubin

Stíny hlubin https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22707/stiny-hlubin-22707.jpg 5 17 5

Skutečný příběh potápěčů, díky nimž se podařilo objasnit několik záhad z druhé světové války Roku 1991 v ledových vodách Atlantiku nedaleko New Jersey učinili víkendoví potápěči John Chatterton a Richie Kohler překvapivý objev skrytý pod sedimentem starým desítky let: německou ponorku z druhé světové války a uvnitř ní spleť pokrouceného kovu a lidských kostí. A další udivující zjištění: Všechny oficiální záznamy se shodovaly, že v této lokalitě jednoduše nemohla být potopená německá ponorka. Elitní tým potápěčů po dalších šest let podnikal výpravu za výpravou, aby tuto záhadu rozřešil. Někteří z nich se konce tohoto pátrání nedožili. Chatterton a Kohler, zprvu zapřísáhlí rivalové, spolu časem navázali hluboké přátelství. Zatímco jejich manželství procházela pod tlakem společné obsese krizí, jejich ponory byly stále smělejší a každý zvlášť si uvědomoval, že mu jde o víc než zjištění totožnosti potopené ponorky a její bezejmenné posádky. Na základě tohoto příběhu napsal Robert Kurson Kniku Stíny hlubin, ve které s mistrnou dovedností vylíčil nejen pátrání po historii vraku tajemné ponorky, ale i osobní problémy a psychiku aktérů podmořského dobrodružství.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Jota
Originální název:

Shadow divers


více info...

Přidat komentář

Květinka008
20.01.2023 5 z 5

Strhující... Přečetla jsem na jeden zátah do noci. Tahle kniha je v podstatě nesehnatelná, ale když už, tak za ty peníze stojí. Kdyby se mohlo dát výjimečně šest hvězdiček...

Úvodní kapitoly jsem četla letmo, nebavily mě, ale později jsem pochopila, proč tam musely být. Autor umí opravdu mistrně a napínavě odvyprávět příběh, ale oceňuji zejména naprostou srozumitelnost pro laika. Nejzajímavější pro mě byly vhledy do celé historické katastrofy na konci. Říkala jsem si "jak to asi mohou takhle vědět?!"... ;-)

"Duch lodi však spočívá uvnitř. Právě tam se zabydlely příběhy, tam může člověk odhalit znehybnělé obrazy posledních lidských zážitků." (s. 40)

"Z písku vyskočili další krabi. A všichni na něj mávali klepety. Každý z nich mluvil dokonalou angličtinou. Hovoří ke mně krabi. Když k člověku promluví krab, je čas jít zpátky." (s. 111)

Sklíčko
13.02.2021 5 z 5

Pro mě úplně jiný svět a úžasný zážitek.


Leona333
16.03.2020 5 z 5

Dech beroucí kniha a to přímo doslova! Knihu jsem si přečetla 2x. Kdo má rád adrenalin a touží po tajemnu, tak by si měl tuto knihu přečíst.

Radunnie
13.07.2019 5 z 5

Tak to byla jízda!
Vynikající, propracované dílo, obsahující spoustu zajímavých informací nejen ze života vrakových potápěčů, ale také z historie hloubkového potápění. Nikdy bych neřekla, kolik různých nebezpečí na osoby, provozující tento sport, číhá! Pan Kurson navozuje tak intenzivní literární zážitek, že čtenář má sto chutí vrhnout se do hloubi oceánu sám, natolik je jeho nadšení, a samozřejmě nadšení hlavních protagonistů pro tento sport fascinující. A samozřejmě nemohu opomenout skvělou překladatelskou práci J. Kozáka!
Abych se jen nerozplývala, důvod zařazení poslední kapitoly (otázky k zamyšlení) jsem dost dobře nepochopila, ale je to jen drobná vada na kráse.
Možná nejlepší kniha, kterou jsem kdy četla!

CharlieBrown
05.08.2018 5 z 5

Napínavá kniha od začátku až do konce. Doporučuju poté shlédnout videa na youtube ohledně ponorky U-Who od těchto potápěčů co jsou v knize.