Stíny a pevnosti

Stíny a pevnosti https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15161/mid_stiny-a-pevnosti-S3R-15161.jpg 4 37 4

Anglie, 1148. Neohrabaný a plachý Brunin FitzWarin stojí ve stínu svých bratrů a jeho pyšná, panovačná babička ho přehlíží. V deseti letech ho otec pošle na výchovu do domácnosti Joscelina z Dinanu, pána na Ludlow. Hawise, Joscelinova nejmladší dcera, se s Bruninem rychle spřátelí a jejich cit přerůstá v lásku, ale do životů všech zasáhne zuřivý boj o anglickou korunu, v němž se Joscelin s Bruninem postaví na stranu Jindřicha z Anjou. Panství Ludlow mezitím ohrožuje Joscelinův rival Gilbert de Lacy a i Brunin si stihne nadělat nepřátele. Musí využít všeho, co se naučil, aby získal naději na budoucnost s milovanou ženou a konečně se přesvědčil, zda ho Hawise skutečně miluje...... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Shadows And Strongholds , 2004


více info...

Přidat komentář

Paulika419
05.03.2023 5 z 5

Právě jsem jí přečetla.Jedna z nejlepších knih této spisovatelky.

haki34
26.03.2020 5 z 5

výborná historická oddechovka s neodmyslitelnou romantickou linkou, jak už jsme u autorky zvyklí...takové pohlazení po duši v chaotických karantenních dnech...
ze všech stran médiá chrlí mraky informací, a já s nechutí odvracet návaly paniky, řítící se z televize, sociálních sítí atd. jsem se raději zabydlela ve středověké Anglii na pár hezkých bytelných hradech, povyšívala s holkama nějaké ty šaty, obvázala pár raněných, popila něco vína a medoviny, odolala několika přepadením a našla svého rytíře.
Na rozdíl od "Hranic odvahy", kde mě štval hlavní hrdina, děj i samotná autorka (zejména popisy milostných scén), jsem si v "Stínech a pevnostech" doslova rochnila...sice pár drobných uširvoucích (mně určitě) škobrtnutí by bylo, třeba slova jako "kňourání", ale celkově popisy milování ušli...proti bitvám a přepadením nemám výhrad, snad jen že ti "naši" dostávali v románu docela solidně na frak...;)
Další zajímavost - nikdy jsem nepátrala, jak přesně probíhalo odvedení mladomanželů na lože, ale zatím v žádné mnou čtené knížce nebylo popisováno tak dopodrobna - svlékání manželů před očima svědků, prohlížení jejich těl jako koní na trhu, zhodnocení jejich vybavení a podobně - docela nepříjemná představa. Rovněž hovory Hawise a její matky Sibylle o sexu mi přišly na tu dobu docela odvážné, diskuze nad prostěradlem ze stvatební noci rovněž - ale třeba to holky měly takhle napřímo a otevřeně.
Ráda jsem si přečetla taky doslov autorky s objasněním historických podkladů románu. A kdoví, něco sice je přimyšlené, ale třeba legendě o bloudící Marion bych docela věřila...spousta hradů a zámků i u nás má podobné pověsti v zásobě.

Takže shrnu : jsem ráda, že jsem autorce dala ještě šanci, a zřejmě ještě nějakou knížku u nás v knihovně vyštrachám ;)
Jako odpočinkové čtení doporučuji. Hlavně romantičkám :)


marimari
19.07.2016 5 z 5

Lehká, nenáročná, odpočinková ! Vhodná na dovolenou.

MK14
26.08.2012

Další pěkný historický román této spisovatelky. Stojí za přečtení.