Stíhací pilot

Stíhací pilot https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/401161/bmid_stihaci-pilot-ImH-401161.jpg 5 6 1

Jen málo jedinců se do dějin letectví zapsalo tak širokými a nesmazatelnými tahy. Robin Olds byl klasickým hrdinou se ctnostmi i neřestmi, jehož život psaný velkým písmem ovlivnil mnoho jiných. Pro celou řadu lidí znamenal něco jiného. Jeho fotbalový trenér z West Pointu v něm viděl člena celonárodního výběru hráčů, určeného ke vstupu do Síně slávy univerzitního fotbalu. Pro letky na P-38 a P-51 ve 2. světové válce byl agresivním stíhacím pilotem, jenž se v průběhu krátkých devíti měsíců stal dvojnásobným esem a jejich velitelem. Průkopníci věku proudových letounů ho znali jako číslo prvního akrobatického týmu na proudových strojích, závodníka účastnícího se soutěže o Thompsonův pohár a jediného amerického důstojníka na výměnném pobytu u britského Královského letectva, zastávajícího v jedné z jeho perutí velitelskou funkci. Bulvární tisk ho vnímal jako temperamentního létajícího hrdinu, který se oženil s okouzlující filmovou hvězdou. Současné várce stíhacích pilotů je nejlépe známý jako velitel „vlčí smečky“ na F-4, svádějící boje nad Severním Vietnamem. Pro kadety Letecké akademie byl vzorem, rádcem a učitelem. Byl vším výše zmíněným a ještě mnohem více. Tato kniha je příběh, který vypráví svými vlastními slovy, posbíraný od členů jeho rodiny i celoživotních přátel. Je to příběh o talentu a vědomostech, vášni a vůdcovství i lásce a zklamání, které během svého života zažil.... celý text

Válečné Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , CPress
Originální název:

Fighter Pilot: The Memoirs of Legendary Ace Robin Olds , 2010


více info...

Přidat komentář

Me163
16.08.2022

Výborná kniha sestavená na základě vzpomínek R. Oldse. Velice pěkným vypravěčským stylem se dozvíte o jeho letecké kariéře. Kladně hodnotím nejen jeho vyprávění z leteckýh soubojů, nýbrž i popis prostředí. Dozvíte se, jak vypadal každodenní život v Londýně za války nebo popis přírody kdesi ve vyprahlé poušti v Americe, kde se učil létat. To vše do sebe nádherně zapadá a vy máte možnost všechny události prožívat s ním.
Největší pozornost klade zejména na jeho účast ve Vietnamu. Po přečtení této knihy jsem se nemohl zbavit dojmu, že přes všechny úspěchy, kterých Olds během kariéry dosáhl, byl vlastně nešťastným člověkem a vnitřně zlomeným. Jedinou jeho útěchou bylo jen to jeho létání.
Knihu rozhodně doporučuji.