Štěstí někdy pelichá

Štěstí někdy pelichá https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/81212/stesti-nekdy-pelicha-81212.jpg 4 9 4

Každá věc a každá událost, každý člověk či jeho slova mohou být klíčem k něčemu, co je přesahuje. Umění otevírat jimi zamčené dveře mi u Simony Šustkové připomíná umění zádumčivého pivaře, který nespěchá, protože ví, že celý svět je otvírák, a vypráví. Autorka píše již podruhé — po výtečné prvotině Přes kočičí hřbet — detektivku o mezilidských vztazích. Cestuje kolem světa a posledním stoletím. A ať už s ní budete procházet Guggenheimovým muzeem v New Yorku nebo se plazit skrz polomy šumavského lesa, můžete si být jisti, že potkáte lidi, které sami znáte — příliš zamlklé židy a příliš hlasité antisemity, vzdělaného zodpovědného pákistánského řidiče a naivní nezodpovědnou americkou učitelku, příbuzné a přátele, s nimiž jsme proto, že bez nich bychom nebyli. Všichni po sobě zanechají v příběhu nenápadné, ale o to autentičtější stopy — podprahové připomínky, že holocaust a rakovina patří k životu stejně jako nevěra a žaludeční potíže; jenže na ty první se umírá. Před nemístným sentimentem knihu důsledně brání svými poznámkami dětský guru Max a drobné absurdity všedních dní. Velké pochyby a malé jistoty. Simona Šustková začíná svou knihu jako útěk. Vzpomněl jsem si při čtení prvních stránek na jeden z rozhovorů s Arnoštem Lustigem, který ke svému opakovanému životnímu i literárnímu tématu řekl: Útěk může být řešení, protože je začátkem něčeho nového. Po přečtení knihy se mi chce dodat, že může být i prvním krokem na cestě zpět, pokud má smysl se k něčemu vracet.... celý text

Přidat komentář

cori
09.10.2016 3 z 5

Líbilo se mi povídání o Americe (překvapilo mě, že i suvenýry v indiánské rezervaci jsou made in China) i pátrání po židovských kořenech autorčiny rodiny. Pobavila mě loupežnická akce "sousedovic piáno" a story z WC pro invalidy na letišti.

RichardaS
15.08.2014 5 z 5

Druhá kniha mé oblíbené autorky je tak trochu cestováním mezi přítomností a hledáním v minulosti.
Moc jsem se bavila při líčení cesty šumavskými hvozdy s "houserem v zádech" a nejen při ní ...


asam
26.07.2012 5 z 5

Vtipné, milé. A v mnohém i poučné. Ráda doporučuji každému.

rose
19.02.2012 4 z 5

Téhle knížce by se dalo asi říct „opravdové čtení pro ženy“, aniž by to zavánělo nějakou červenou knihovnou nebo spisovatelkami které mají na kontě desítky titulů.. Je to o opravdovém životě, o tom, nad čím ženy přemýšlí, co je trápí, co chtějí nebo nechtějí, a k tomu je tam krásný výlet do Ameriky a zajímavý příběh z válečných a poválečných let. Takové pohlazeníčko po duši. A při jedné scéně („veterinář o vánocích“) jsem se smála nahlas jako blázen, a to se mi moc často nestává.

Autorovy další knížky

2011  73%Štěstí někdy pelichá
2014  92%Riskantní plavba
2009  72%Přes kočičí hřbet
2023  87%Katastrofa

Kniha Štěstí někdy pelichá je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce3x
Chystám se číst11x
dalších seznamech2x