Štěpný bod

Štěpný bod https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26692/bmid_stepny-bod-L3t-26692.jpg 4 75 10

Mace Windu je žijící legenda: mistr Jedi, zkušený diplomat a vynikající bojovník. Je znám jako muž přinášející mír – ale galaxie se poprvé za tisíc let ocitá ve válce. Pralesní planeta Haruun Kal, Maceova domovina, kterou téměř nezná, se stala jedním z bojišť galaktické války. Rada Jediů na planetu vyslala Depu Billabu – Maceovu bývalou padawanku – aby vycvičila místní partyzány pro boj proti separatistům. Depa však zmizela. Jediným vodítkem k jejímu nalezení je záhadná nahrávka svědčící o šílenství a vraždění… nahrávka Depina hlasu. Mece Windu ji vycvičil. Jenom on ji může najít. Proto se nyní musí vydat do jedné z nejzrádnějších džunglí v galaxii a zároveň do své vlastní minulosti. Musí na čas opustit Republiku, jíž slouží, civilizaci, v niž věří, odložit stranou vše kromě své oddanosti věci míru a náklonnosti ke své bývalé padawance. A dozví se, jak strašnou cenu musí platit strážci míru, kteří jsou přinuceni válčit…... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

Shatterpoint , 2003


více info...

Přidat komentář

Hor89
17.12.2023 5 z 5

Kniha je podle mě asi nejlepší Star Wars román v češtině, a to jsem přečetl téměř všechny. Štepný bod není pro každého - nejde o klasické S.W. dobrodružství, ale spíš o "realističtější" pohled na válku. Atmosféra příběhu je úžasná (na SW hodně temná), děj je promyšlený, napínavý a konec skvělý. V podstatě jediné co bych vytkl je, že Mace Windu působí povahově trochu jinak než v ostatních SW románech/komiksech. Knihu čtu každé 2/3 roky znovu, takže jde o můj nejčtenější SW román.

Zak66
11.11.2021 5 z 5

Musím přiznat, že mi tato knížka dala ze začátku zabrat. Není to totiž klasická Star Wars kniha, jakou byste čekali. Tím ale nechci nikoho odradit, tato kniha byla vskutku dobrá. První třetina byla sice trochu pomalejší, ale potom se to už rozjelo. Kniha ukazuje jiný pohled na válku a zaměřuje se více na psychiku. Mace Windu jako hlavní postava je tu velice zajímavá a super. Co se týče nových postav, tak ty nebyli k zahození, a to především Nick Rostu, který je podle mě asi to nejlepší na knize. Akce je tu velmi povedená a místy brutální, a to hlavně závěrečný boj.


wullcann38
03.07.2021 5 z 5

Doporučuji pro fanoušky Mace Windua.
Musím dát ještě aspoň půl bodu za Nicka :D
Takže za mě:89,5%

StarPopcorn
12.07.2020 5 z 5

Jedna z psychologičtějších knížek ze světa Star Wars. Bavila hodně

Palorizek85
20.09.2019 5 z 5

Výborná kniha, kde se skloubí akce, psychologická válka a pohled na SW válku z druhé strany. Polemizace o tom, kde končí rytíř Jedi a začíná voják ve válce republiky nutí jednoho k úvahám a myslím, že také ukazuje, že pád řádu Jedi byl při dané taktice nevyhnutelný.

Thrawn
17.09.2018 4 z 5

Zajímavá a napínavá kniha o Macovi a o jeho domovské planetě. Rozhodně to za to stojí..

DarthSoren
11.09.2018 3 z 5

Náročné ke čtení, náročné ke shodnocení. Začnu asi tím, že Štěpný bod je velice netypickým příběhem z univerza Star Wars. Označení za drama s válečnou tematikou a obrovským důrazem na psychologii postav by bylo opravdu na místě. Zde jako klad knihy musím zmínit vykreslení dusné a syrové atmosféry válkou postižené planety Haruun Kal. To se opravdu povedlo. Nicméně v tomhle vidím i jakousi dvousečnou zbraň. Síla je zde jenom jako berlička a knížka spíše připomíná příběh z války ve Vietnamu nebo epizodu z prvního filmu Predátor, než Hvězdné Války. Rovněž si neodpustím srovnání Štěpného bodu s jinou knihou od Stovera - se Zrádcem (z Nového řádu Jedi). V obou publikacích autor klade veliký důraz na psychologickou stránku postav a na jejich emoce. Co velice dobře fungovalo ve Zrádci, zde kapku pokulhává. Neříkám že to nebylo zajímavé čtení, ale místy Windu nepřipomínal zkušeného a mocného mistra Jedi, jednoho z nejvyšších členů Rady Jediů, ale spíš mladého, trochu ubrečeného a nejistého padawana. Je mi jasné, že válka zacloumá každým, ale Maceovi myšlenky na Geonosis a jeho hloubání nad osudem Depy mi přišlo někdy až naivní. Jindy mi Mace připoměl svými myšlenkami veterána války v Zálivu trpícího posttraumatickým syndromem. Vypadá to, že jsem měl z knížky jenom negativní pocity? Nenechte se mýlit, tak to není, příběh byl zajímavý a opět zobrazení války bylo dechberoucí. Jen to pro mou maličkost nebyli ty staré dobré, opravdové Star Wars, ani opravdový Mace Windu.

Allebith
26.08.2018 3 z 5

Metodou rychločtení, poměrně náročné. Asi by chtěla víc klidného a zažraného čtenáře.

AuroN
07.03.2018 4 z 5

Hodnotit Štěpný bod je těžké. Lze ho označit za válečné psychologické drama, ale kniha je určitě mnohem víc než to. Hned na úvod sděluji, že kniha není snadná ke čtení. Kdo čeká typický příběh s akcí, světelnými meči a epickými bitvami, bude spokojený jen napůl, protože síla románu je totiž jinde. Pozor, tím neříkám, že příběh je k zahození, či že snad akce je špatná - to vůbec ne. Děj je totiž temný, ponurý - tedy přesně takový, aby vystihl atmosféru brutální války, do které je hlavní protagonista zapojen a když už dojde na akci, je fakt skvěle napsaná. Mace Windu je rozhodně zajímavá, byť nepříliš oblíbená postava, nicméně zde je jeho potenciál využit na maximum a to až tak, že jsem si hned v několika scénách představil, jak Sam Jackson se svým drsným výrazem ve tváři mluví repliky z knihy. Jako protipól k netradičnímu hrdinovi tu máme stejně netradičního záporáka, který se mi opravdu líbil a byl skvěle vystižen. Důležitým aspektem je však psychologie, hluboké úvahy a tíha války s čímž kniha též pracuje výborně. Toto vše pak tvoří výborný celek, který je podle mě jedním z opravdu nejzajímavějších kousků SW literatury.

+ "atmosféra"
+ syrovost války, oběti na obou stranách
+ psychologie postav
+ příběh

- těžší na čtení
- motivace k činům Depy Billaby (za mě nedostatečně vysvětleno)
- praktický žádné propojení se současným celogalaktickým konfliktem
- neuzavřený či podivně vysvětlený závěr

celkové hodnocení: 80%

Jassem
16.02.2012 5 z 5

Dle mého názoru nejlepší kniha s tématem Star Wars a jedna z nejlepších sci-fi knih vůbec. Neobsahuje jen bezmyšlenkovité popisy založené na vytěžení popularity známého tématu, ale naopak, má specifickou atmosféru, hloubku myšlenek a v neposlední řadě i zajímavý děj. Opravdu povedená kniha.

Štítky knihy

Star Wars

Autorovy další knížky

2005  79%Štěpný bod
2009  76%Luke Skywalker a stíny Mindoru
2011  88%Zrádce
2023  88%Hrdinové umírají