Starý pán přichází

Starý pán přichází https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68381/bmid_stary-pan-prichazi-aeq-68381.jpg 2 1 1

Přidat komentář

žlučníkář
20.03.2023 2 z 5

Udělal jsem to zas. Čuměl jsem do antikvariátu a řekl si, že si odnesu něco, co se jmenuje dost debilně. Tolik toho tam nebylo, takže to vyhrálo tohle dílo. Od začátku jsem si říkal, že to byla blbost a že to čeká stejnej osud, jako třeba věrnou řeku, která letěla po dvaceti stránkách do vedlejší místnosti. Teda skoro, já se nikdy netrefím, tak jsem zasáhl zeď vedle futer. Ale nejsem snad takovej barbar, abych ten kousek zopakoval, hecnul se a tadááááá, přežil jsem to až na konec. Ale nebylo to jednoduchý.

Takže to bylo tehdá, když tenhle s tamtím šli tudyhle a přišli semhle, kde potkali dalších deset lidí, co znali další lidi. Víc lidí naštěstí v tý švédský holince u jezera není, tak se jejich počet nerozšiřuje. A všechno se tam rozpadá. Nevím moc, co tam dělal tenhle s tamtím, ale všichni jsou tam divný a celou dobu seděj a bojej se starýho pána, kterej tam ani není. Má se po letech vrátit. Jeden by řek, že pak nastane pořádný čoromoro, protože má pověst pořádnýho despoty a tyrana. Dokonce se mu přezdívá hrobník, ale všechno jsou to nepodložený pověsti a já fakt nevím, jestli se ho dočkám. Všichni seděj v jeho chátrajícím baráku za stolem a jsou posraný až za ušima. A co na to starej pán? Nejde a nejde a já se z toho asi picnu, protože čím víc se to natahuje, tím víc mě to zabíjí. Mladej pán toho má taky dost, tak se tu a tam zvedne a nějaký ženský z baráku vyklepe blechy z kožichu. Pak si zase sedne za stůl a tlachaj se tam nesmysly. A přijde vůbec starej pán?
To nikomu neřeknu! Možná jo, možná ne. Možná se objeví a všichni se z toho pak poserou. Nebo se zjistí, že je to ve skutečnosti hodnej dědeček a všichni mu padnou kolem krku, protože přinese dospělejm prachy a malejm marcipán. Nebo budou všichni v napětí hnít v tom baráku do poslední stránky. Jistý je, že tenhle s tamtím jak přišli, tak stejně odešli a nikdo neví proč tam byli. Krom toho, že jeden z nich byl špičkovej socialista, nebo jich bylo i víc, ale čert to vem.

A dal bych tomu ještě někdy šanci, ale musel by si někdo dát práci a po sto letech to znovu přeložit. Určitě by se to líp četlo. Takhle mi tam dost věcí utíkalo, protože si mě děj nedokázal chytit a udržet pozornost. Takhle to byla nic neříkající nudná šeď.

Dokázal jsem toooo! Dávám si za to hvězdu navíc.

Autorovy další knížky

Gösta Gustaf-Janson
švédská, 1902 - 1993
1937  40%Starý pán přichází
1948  0%Velká náruč

Kniha Starý pán přichází je v

Přečtených1x
Knihotéce6x