Stará bolest

Stará bolest https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95506/stara-bolest-95506.jpg 4 14 2

Kde jeden život končí, druhý začíná.A i když máme pocit, že se rodíme čistí, své přízraky si neseme s sebou. V novém životě se spisovatel ocitá na temné straně. Ženu, s níž sdílí lože, nemiluje. Jeho díla jsou plná násilí a bolesti a jeho reálný svět je natolik pokřivený, že je téměř nemožné rozeznat fikci od skutečnosti. Žena plná světla mu předpoví tmu a samotu a zoufalý souboj o posledního skutečného přítele jej přivede až na samý okraj příčetnosti. Osamocení, tvrdý alkohol, léky proti depresím, občasné noční návštěvy, smrt, která se popírá, a jedna díra v hlavě… Osud jej však neomylně dovede k nevyhnutelnému. Spisovatel musí stanout tváří v tvář tomu, nač zapomněl, a pochopit, kdo se ve skutečnosti ukrývá pod kovovou maskou. ... celý text

Přidat komentář

lenka.v
30.12.2013 5 z 5

Kniha o bolesti, plná bolesti, snad až moc temná kde čtenář v celku brzy začíná ztrácet pojem o realitě.
Tato kniha je moje prvotina co se týká tohoto žánru a naprosto mě pohltila, přečetla jsem ji na jeden zátah..Rozhodně stojí za to si ji přečíst !! Doporučuji !!

Boboking
26.11.2011 3 z 5

Mladý český autor Jan Sviták (*1983) po dvou knihách pro děti (Čertovo kopyto a Pekelný advent, obě vydané v roce 2010) se rozhodl vstoupit i na pole literatury pro dospělé. Titul „Stará bolest“ (nakl. Kava-Pech, 2011) je prezentován jako psychothriller s prvky hororu, který by snad měl být takovým odrazovým můstkem k další knize, o které se na jeho stránkách píše: „V dohledné době by (autor) rád čtenářům představil, jak vypadá v jeho podání čistokrevný horor.“ A po přečtení „Staré bolesti“ si celkem živě dokážu představit, jaké noční můry hodlá na čtenáře přenést.
Hlavním hrdinou jeho dospělácké prvotiny je mladý spisovatel, se kterým se seznamujeme skrze nejděsivější hrůzu, jenž může rodiče potkat - smrt vlastního dítěte. On i manželka se psychicky zhroutí, jejich manželství se rozpadá. Pro něj začíná období osamocení, nonstop alkoholového opojení, depresí a velmi živých nočních můr. Nastupuje cestu plnou bolesti, vnitřního neklidu, agresivity a sexuální zběsilosti. Cestu, po které ho provázejí bytosti z jiných světů, z jiné reality. Cestu, která ho má opět přivést ke světlu.
To první, čím bych charakterizoval jeho hlavní postavu, je naprostá duševní rozervanost. A tak obdobně lze charakterizovat i samotný děj. Stejně jako hrdina i čtenář postupně začíná ztrácet pojem o realitě. Co je skutečnost? Co snad opilecké blouznění? Jsem provázení duševním peklem, které ještě autor vybičoval ukázkami s děl našeho literárního hrdiny. Díky tomu se proto spíše klaním k žánrovému zařazení do hororu. Další význačnou postavou je přítel zvaný Magor, opět značně bizarní postava jako vzhledově, tak i životně. Jeho násilnický otec ho v dětství vlastně upálil zaživa. Dneska je z něj vzhledově de facto lidská zrůda. Jinak normální a úspěšný podnikatel. S jeho postavou jsou spojeny tedy i bizarní sexuální potřeby.
A samotná sex je v knize nepřehlédnutelný. Nelze se vyhnout erotickým, snad až pornografickým scénám, kterými kniha oplývá. Jakoby hrdinové hledali cesty ke klidu a odpuštění skrze sex. Ale to v dnešní moderní literatuře není nijak výjimečné a překvapivé. Sexuální otevřenost společnosti se jen odráží v literatuře.
„Stará bolest“ je kniha o bolesti, plná bolesti, snad moc temná a deprimující. Přesto s jistým pozitivním poselstvím v závěru. Prostě mi to připadá jako přesný výsledek psaní vzniklý při poslechu temných balad od Rammsteinu, což autor přiznává v doslovu.
Další info na www.jansvitak.cz


Autorovy další knížky

Jan Sviták
česká, 1983
2011  81%Čertovo kopyto
2011  72%Stará bolest
2015  66%Šest nevinných: Román na šest nádechů
2010  88%Pekelný advent
2012  50%Jedním dechem