Star Trek – Příběhy kosmické lodi Enterprise

Star Trek – Příběhy kosmické lodi Enterprise https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45387/bmid_star-trek-pribehy-kosmicke-lodi-ent-K0m-45387.jpg 4 53 11

Soubor devíti nejlepších a zároveň typických příběhů z amerického televizního seriálu STAR TREK. Původní televizní scénář zpracoval do literární podoby přední americký spisovatel science fiction James Blish, a proto se knižní vydání STAR TREKu setkalo se stejným úspěchem jako televizní předloha.

Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: , Bonus press , Práce
Originální název:

Star Trek , 1975


více info...

Přidat komentář

kolacky
02.01.2022 5 z 5

Kdo viděl první film Star Trek - The Movie, musel si zamilovat pana Spocka. To se stalo i mně, pochopitelně! A když jsem narazila na tuhle hubeňoučkou knížku, zaplesala jsem nahlas. To bylo asi tak před třiceti lety? Od té doby se k nám dostal nejen prastarý seriál, ale i novější a úplně nové filmy... a pořád je všechny miluju. A knížky o filmových příbězích. A povídkové knížky. A úplně nové knížky...

frantisek8863
18.11.2020 4 z 5

Ač nejde o nic originálního, bylo to milé setkání s posádkou Enterprise. Seriál přepracovaný do povídek, jistě málokoho překvapí, ale po dlouhé době jsem si vše opět připomenul a užil. V jednoduchosti je krása.


KarelKeslly
06.05.2020 5 z 5

parádní počteníčko!!! mnohem lepší jak film!

BettyN
18.10.2018

Skvělá volba nejen pro ty, kteří nezkousnou papundeklový vzhled původní série, ale i pro každého fanouška sci-fi. Blishovky jsou naprostá klasika, ke které se ráda vracím i přestože jsem seriál viděla.

pismeno
18.08.2018 4 z 5

Zajímavé, trochu rozvedené, tu mírně obohacené .. některé z významnějších epizod originální série. Nejde o předlohy, jde o zpracování epizod do svébytné povídkové podoby. Jenže ... ty epizody měly často poměrně silné sci-fi autorské zázemí. A tak přes původ v televizní předlozem přepracování, některé z těch povídek mají vlastní setrvalou hodnotu. Některé příběhy poněkud idealistické ... to je vlastní světu ST po většinu jeho tvorby (nejen v TOS). Řekl bych, že v tom knižním přepracování to má občas vyšší sci-fi hodnotu, než televizní série jako taková, která z autorské definice nechtěla být ve sci-fi uvězněna, i když to bylo její hřiště. Televizní sérii zde na místě knihy nehodnotím, nehodilo by se ... podotknu, že text však utrpí během času méně, než pojetí režie, herectví a omezená výprava televizního počinu (1966 - 1969). A tedy, zatímco televizní originální sérii lze dnes asi doporučit jen fanouškovi svébytného Star Trek světa, knihu s klidným srdcem mohu doporučit kterémukoliv příznivci sci-fi.

tatjana1737
03.07.2016 5 z 5

Jsem ráda za to, že nejsem jediná, kdo knížku četl a že jsem zde narazila na komentáře podobně "postižených"! Jak píše Peleus, i mne zklamal samotný seriál, na který jsem byla natěšená a už jsem žhavila video a kupovala kazety, když jsem zjistila, že ho mají dávat... abych to po druhém díle vzdala. Alespoň že filmy mi učarovaly a já mohla uctívat pana Spocka coby jednoho ze svých prvních mužných idolů raného dospívání :-). Dokonce jsem se naučila i zvedat jedno obočí; vulkánský pozdrav považuji za trivium, ten netřeba zmiňovat (taky jste si lepili prsty k sobě náplastí, než se Vám povedl? :-))).

Knížka je skvělá jako ochutnávka příběhů TOS (pro neznalce se jedná o Star Trek: The Origin Series, tedy příběhy původního seriálu, v němž figurují kapitán Kirk, pan Spock či doktor McCoy), je dobrým odrazovým můstkem pro ty, co se Star Trekem začínají. Povídky jsou vybrány výborně, střídají vážnou i úsměvnou notu (jak já se tenkrát tetelila nad genialitou Jimovy snahy vysvětlit Spockovy špičaté uši, totiž že se mu coby malému chlapci chytily do žacího stroje - naštěstí však byl nablízku plastický chirurg...), oba póly jsou skvěle vyvážené. I když někdo není prvoplánovým konzumentem sci-fi, myslím, že ho knížka může zaujmout, přijme-li danosti jejího univerza,

A přidanou hodnotou mi budiž to, že v době, kdy českému divákovi byly v češtině dostupné pouze filmy (ach, Khanův hněv a smrt mého miláčka! Uměla jsem zpaměti některé repliky i napodobit výrazy jednotlivých herců!), byla kniha zjevením a něčím úžasným. Nechápala jsem, jak to, že i jiní okolo mne nejsou z existence titulu tak hotoví, a že bratr knížku tak snadno vyměnil za komiksy. Ten pocit exkluzivity a nesmírného štěstí se mi při čtení vrací znovu, takže čtení je vždy zážitkem. A přiznávám se, že tomu fórku se žacím strojem se směju dodnes... :-)
(Jediné, co mi není k smíchu, je kruté zjištění, jak to mají Vulkanci s touhou, tak alibisticky naservírované kapitánem Kirkem v poznámce pod čarou.)

Peleus
19.08.2015 5 z 5

Tohle je srdcovka! Moje první kniha ze světa Star Treku. Naprosté, nekompromisní a nekritické nadšení! Cesta autobusem (před dávnými léty, hádám tak kvarta...) na klavír a tíživá muka, zda to pro dnešek nezapíchnout, neposadit se do parku a nedočíst knížku.

P.S. Hořké zklamání z poznání, že na papíře působily příběhy MNOHEM lepším dojmem, než v televizní podobě, kterou jsem viděl později (a právě kvůli vizuální podobě, kromě asi čtyř dílů, jsem na původní Star Trek vůbec nekoukal).

HTO
28.02.2015 5 z 5

Kniha je skvělá. Osobně jsem si u ní navíc zavzpomínal na raná osmdesátá léta, kdy jsem Star Trek sledoval na ORF (taťka nebo babička překládali). Nějak se mi podařilo nechat ji neohodnocenu až doteď – a to jsem u ní dnes ze smutného důvodu: Leonard Nimoy, Requiescat in pace.

tomas_my.123
23.04.2013 5 z 5

Soubor povídek, které napsal James Blish a které vznikly podle epizod původního seriálu. Sice jsem četl devět knih, které nám představují příběhy TOSky, ale doma je nemám a proto jsem tuto knihu nemohl v tom antikvariátu nechat! Je to navíc první Star Trek v čechách. Tyto příběhy jsou opravdu ty nejlepší, které původní série nabízí, ale některé bych úplně klidně vyměnil. Na mém hodnocení to ovšem nic nemění, je to neskutečně zábavná knížka, na kterou budete dlouho vzpomínat. Byl to příjemný návrat do Kirkova vesmíru. Příběhy jsou napsané skvěle, mají spád, jsou zábavné i napínavé. Prostě jako TOSka.

Phoenix16.cz
02.01.2013 3 z 5

Knížka je sestavená z několika kraťoučkých "popisů" epizod, které známe ze seriálu. Škoda, že jsou tak strašně krátké, připomínají spíš souhrn událostí, oproti seriálu nepřidávají nic navíc, čímž by čtenáře určitě zaujaly. Je to prostě takové zavzpomínání na pár příběhů ze staré dobré "tosky".

yerry
12.01.2012 3 z 5

Trochu som si osviežil niekoľko príbehov z 1. série TV seriálu. Úroveň poviedok radšej nehodnotím ani ich obsah ale docela dobre sa pri nich relaxovalo ;) Klasika je klasika. Jedno je isté mnohé motívy z týchto príbehov sa opäť opakujú u iných autorov v modernejšom kabáte. Žiaľ na viac ako priemer nemajú.