Stalin

Stalin https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82778/stalin-82778.jpg 3 4 4

Kniha představuje osudy jednoho z nejzáhadnějších mužů 20.století - Stalina - který po svém nástupu k moci zasvětil život pronásledování a vraždění komunistů v Sovětském svazu i jinde ve světě. Stalinův životopis přináší četné informace získané ze zdrojů, které se otevřely historickému bádání teprve v posledních letech.

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Staline , 2009


více info...

Přidat komentář

Schumacher
22.06.2022 3 z 5

Pripájam sa k názoru hodnotiacich. Kniha ako taká je písaná neskutočne pútavo, detailne, autor musel naštudovať neskutočné množstvo prameňov. Text je ale písaný dosť náročne, človeka to často núti vrátiť sa na začiatok strany, aby si to ešte raz prešiel, ako sa veci majú. Autor sa často vráti v rozprávaní v čase, potom akoby znova pokračuje v tom, čo sa "aktuálne" deje, je to dosť namáhavé sledovať a nestratiť niť. Bohužiaľ, kvalitu veľmi zráža značné množstvo chýb. Určite sú tam aj chyby autora pri spisovaní, ale predpokladám, že drvivá vačšina je sposobená prekladom, ktorý je fakt zlý. Proste človek sa dozvie, že na konci 1.svetovej v Nemecku abdikoval "Vít II." a podobné chyby. Fakt to kazí dojem inak podrobnej a pútavej knihy.

Boba289
23.02.2019 3 z 5

Množství chyb je opravdu zarážející, navíc jsem měla pocit, že ke konci knihy jich výrazně přibylo. Knihu jsme měla půjčenou z knihovny a některý z předchozích čtenářů nevydržel a opravoval nejkřiklavější chyby opravoval propisovačkou. Překladatelka si plete protestující a protestanty... Jinak je kniha zajímavá, ale ne každý čtenář asi dokáže zdolat velké množství faktů, Marie zjevně prošel úctyhodné množství archivních materiálů i vzpomínkových knih, detailně popisuje s kým se Stalin sešel, jak schůzka probíhala, jak věrohodné jsou vzpomínky účastníků na tuto událost atd. Pokud čtenář nemá určité historické znalosti, musí si připadat dezorientovaný. Jestliže se ale dokáže prokousat shromážděnými fakty, vytvoří si docela jasný obrázek nejen o osobnosti Stalina, ale i o situaci v Rusku v době vlády cara a v za vlády sovětů (popravdě fakta o životních podmínkách jsou skutečně otřesná).


Igor15
10.11.2014

100% súhlas s hodnotením Wallyho. Nepamätám sa, že by som niekedy čítal v českom vydavatelstve tak zle urobený preklad. Ked som sa dostal k pojmu "Velká patriotická válka" už som nevedel, či sa mám smiať alebo plakať. A to nie je zďaleka to najhoršie. Veľká škoda, autor si to nezaslúžil.

wally
28.10.2013 3 z 5

Po obsahové stránce mohlo jít o velice dobrou knihu popisující život asi největšího tyrana, který kdy žil....proč 'mohlo'? Kniha sama o sobě byla velice zajímavá...ze začátku trošku problém vyznat se v tom, kdo byl ´rudý´, ´bílý´, bolševik, menševik....ale to po čase chytnete a pak už je to dobré. Samotný život Stalina je velice zajímavý...jak se z poďobaného zahořklého kluka stal jeden z největších manipulátorů a vrahů v historii lidstva. Co tuto knihu neskutečně sráží je úroveň překladu, kdy paní překladatelka snad dala původní text jednoduše do Google překladače a zmáčkla tlačítko ´přeložit´...jinak si nedokážu vysvětlit neskutečně dlouhá souvětí, která v půlce ztrácí smysl a vy si je musíte číst znova a znova, abyste se v tom textu neztratili...zcela proti logice českého jazyka. Totálně odfláknutá je i jazyková korektura, kdy v textu jsou chyby jako - dvakrát za sebou to samé slovo, spousta překlepů, záměny předložek ´od´ a ´do´ apod. Obě paní asi při práci po vzoru sovětské nátury sosaly z láhve vodky, protože jinak si to nedovedu představit....zatím jsem nenarazil na knihu, kde by bylo tolik chyb...škoda...dobrý obsah, ale hrozně špatné provedení....