Srdcař v cílové rovince

Srdcař v cílové rovince https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478277/bmid_srdcar-v-cilove-rovince-CRC-478277.png 4 54 14

Může vzniknout kniha přímo při běhání? Rozhovor novináře Tomáše Poláčka s kardiochirurgem Janem Pirkem je důkazem, že ano. V průběhu jednoho roku spolu pravidelně vyráželi běhat a zcela upřímně si při tom povídali o životě, práci i dění kolem nás. A také o umění poznat moment, v němž začíná cílová rovinka kariéry i lidského bytí. Bilanční dialog vedený v době pandemie ukazuje v plné pestrosti Pirkovy názory i vzpomínky na nesmírně zajímavý, bohatý život.... celý text

Přidat komentář

lulucinax
04.02.2024 2 z 5

Běhání mám ráda a chtěla jsem se dozvědět zajímavosti ze světa kardiochirurgie a jsem poněkud zklamaná.
Kniha byla členěna podle společných výběhů s novinářem Tomášem Poláčkem.
Takže tam bylo spousta omáčky, jak se má, co ho zrovna bolí a co situace s Covidem. Kniha byla vytvořena v roce 2020/2021, takže povídání o Covidu je tam spousta.
Vadilo mi opakování témat i jednotlivých informací a že přeskakoval v různých časových okamžicích svého života. Prostě vyběhli a začal povídat, co ho zrovna napadlo.
Několik zajímavostí jsem našla, ale bylo jich málo.
V hlavě mi uvízlo, že pan doktor teď už operuje jen 180 operací ročně, dříve jich zvládl 330 ročně :)
(Údaj z roku 2021, kdy vyšla kniha a kdy panu kardiochirurgovi bylo 73 let)

Mystifica
01.01.2024 4 z 5

Pěkně napsaná knížka, která přiblíží život a názory jednoho z našich nejznámějších lékařů a velice zajímavé veřejné osobnosti. Určitě mimořádný člověk a čtivě napsaná knížka.


Slůník
29.10.2023 3 z 5

Nepodařilo se mi zvyknout si na způsob, jakým je kniha napsána, osobnost formátu pana profesora Pirka by si zasloužila ucelenější text.

Sandalkar
07.03.2023 4 z 5

Zpoved odbornika a cloveka s velkym C v kontextu prapodivne historicke udalosti (covid). Musim rict, ze jsem pana Pirka brala vzdy jako usmevaveho sportovce a po knize sahla jako po necem, co me v unoru 2023 (rok od RUS invaze) vlije dobrou naladu do zil.

Nebylo tomu tak uplne. Je tam optimismus, ale je tam i poctiva uprimnost, ze casy nejsou vzdy dobre, ale ze s rodinou, prateli a dobre odvedenou praci, je nasim jedinym (byt nekdy obtiznym) ukolem neprijemne prestat a zachovat si viru v dobre zitrky. At je to covid nebo cokoliv jineho. A to mi kniha dala. Diky. A smekam pane Pirku!

Verrrunka
01.01.2023 3 z 5

Mám z toho dost rozporuplné pocity. Baví mě si beletrii proložit rozhovorem s někým zajímavým, kdo v životě něco dokázal. Baví mě ty opravdové příběhy a poznávání toho, jací jsou ti lidé tak nějak v reálu.

Téhle knize ale uškodila jedna věc a to, že vznikala za covidu. Profesor Pirk je v tomhle tématu dost radikální a celou knihou se nepříjemně táhnou vyjádření k aktuální pandemické situaci. Kdybych chtěla číst o jeho názorech na covid, otevřu si zprávy a nebudu si číst knihu.
Taky mi vadilo věčné přeskakování z tématu do tématu, cestování v čase sem tam, takhle zpracovaný rozhovor mi rozhodně nevyhovuje.
Každopádně se jedná o zajímavou osobnost s pestrým životním příběhem.

blackoutzuzi
17.10.2022 4 z 5

Persona profesora Pirka mě vždy bavila, a ač má na některé věci na můj vkus až moc konzervativní názory (o covidu ani nemluvě), pořád je to pro mě Pan Někdo, koho budu vždy obdivovat za jeho práci. Škoda, že kniha vznikala během pandemie, to se do ní totiž dost otisklo a připadá mi, že tak polovina je jen o covidu..

Pokud máte rádi rozhovory s lidmi, kteří mají mozek a mají co říct, tak doporučuji.

bigbabe
05.09.2022 2 z 5

Bohužel nemohu dát lepší hodnocení a to proto, že jsem si chtěla přečíst o (jak píšou níže) excelentním kariochirurgovi a skvělém člověku. Bohužel díky vzniku knihy se polovina z ní zabývá covidem. Což je sice téma, o které se taky zajímám, ale na to si půjčím jinou literaturu, tady jsem očekávala informace o p. Pirkovi, prožil dlouhý život a tak zapatlat polovinu knihy tématem, které je aktuální jen 2 roky je zbytečné.

GYROTOURBILLON
21.08.2022 5 z 5

Ano, souhlasím plně s mil . 5 * si kniha zaslouží.
Zajímavá kniha o velmi zajímavém člověku.

mil
12.06.2022 5 z 5

Výborná kniha o excelentním kardiochirgovi a skvělém, houževnatém, pracovitém, přátelském člověku. Byl mi sympatický vždy a po přečtení knihy ještě více. S jeho názory v mnohém, možná ve všem, souzním. Autor se úkolu, po kterém úplně neprahnul, zhostil báječně.
Rozhodně doporučuji přečíst

iceVS
02.05.2022 5 z 5

Kniha je z části o Janu Pirkovi a z části o covidu. Není se co divit, v covidové době vznikala.
Jan Pirk je prostě úžasný. Moc mě baví formát a styl celé knihy. Prostě rozhovory. Zrovna teď tohle a příště cokoli jiného. Musím říct, že četbu jsem si opravdu užívala a bylo to blaho pro dušičku.
Díky lidem jakými jsou Jan Pirk, Radkin Honzák, Roman Šmucler (a další a další) jsem přežila vlastní nemoc beze strachu a paniky. Mrzí mě, že dostali v médiích mnohem méně prostoru než zpovykaní panikáři, mrzí mě, že se na ně snášela vlna kritiky a zneuznání.

oskli
07.03.2022 5 z 5

Trochu jsem se bála, že v knize bude moc Covidu, ale strach to byl zbytečný. Názor pana profesora znám a respektuji ho, ačkoli sama mám trochu jiný. Za mě tedy v pořádku, navíc rozhovory v každém měsíci obsahují úvod s aktuální covidovo-společenskou situací, což může být i fajn pro čtenáře do budoucna, budou znát souvislosti.
Jinak z kniha sálá celoživotní optimismus, láska k práci, rodině i sportu. Pan profesor je hyperaktivní nadšenec a tak trochu blázen (v dobrém) a já jsem opravdu ráda, že knihu mám. Povídání je bezva (občasně vsuvky od syna nebo manželky základní rozhovor parádně doplňují), navíc spousta fotek, a to od úplného dětství. Řadím mezi top knihy letošního roku.

bilamyska
07.03.2022 2 z 5

Koukám na knihu bez falešné sentimentality a covidovského uspokojení. Covid tam byl dle mého úplně zbytečně. Kdo s ním souhlasil, tak ví, co říkal, kdo ne, tak mu to zbytecně kazilo zážitek z knihy.
Sice vcelku zajímavý koncept - vznik při běhání. Ale mě vadila neuspořádnaost. Vždy se mohli jeden běh věnovat nějakému tématu. A pak by to byla věřím povedá kniha a ráda bych ji měla v knihovně a vracela se k ní. Takhle šup zpátky do knihovny…

Coucouha
06.01.2022 5 z 5

Je to teprve 2. kniha v roce 2022, ale už teď vím, že bude patřit mezi mé top knihy. Pana profesora Pirka si nesmírně vážím a v knize e mi potvrdilo, že je pravda, co jsem si myslela…je to pokorný, inspirativní, svou rodinu, práci a sport milující člověk. Je to prostě borec. A panu Poláčkovi palec nahoru za tu podobu, jakou kniha má.

Leona333
19.12.2021 5 z 5

K této knize, není moc co dodat. Pana Pirka si vážím nejenom jako doktora, ale i člověka, který je - stojí pevně nohama na zemi. Tato knížka o tom víc jak dostatečně vypovídá...