Společníci

Společníci https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470758/bmid_spolecnici-FfW-470758.png 3 44 14

V důsledku šíření vysoce nakažlivého viru je na Kalifornii uvalena karanténa. Živí jsou izolováni ve výškových mrakodrapech a nesmí ven, zato mrtví mohou dovnitř – a objevují se v různých formách, od ubohých plechovek na kolečkách až po špičkově navržená těla nerozeznatelná od lidských. Bohatí účastníci v programu „společníků“ si do nich před smrtí mohou nechat nahrát vědomí, aby pak mohli zůstat u svých rodin. Ti méně šťastní jsou pak po smrti pronajímáni cizím lidem. Všichni společníci jsou však duševním vlastnictvím společnosti Metis, jíž se podařilo stvořit zcela novou společenskou třídu — třídu jednotlivců řízených povelem bez jakýchkoli práv či svobodné vůle. Šestnáctiletá Lilac je jednou z těch méně šťastných. Skončí v pronájmu cizí rodiny. Když ale zjistí, že je schopna vzdorovat povelům, zahodí okovy otroctví a uteče. Jejím cílem je najít ženu, jež jí vzala život. Rebelský čin Lilac spustí řetězec událostí, které se přeženou ze San Francisca přes Sibiř až k samému cípu Jižní Ameriky. Zatímco román sleduje cestu Lilac nádherně vylíčenou severní Kalifornií, je příběh vyprávěn z osmi různých úhlů pohledu lidí i společníků. Zkoumá složité podoby, jež na sebe berou láska, pomsta a samota, když mrtví zůstanou mezi námi.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Fobos
Originální název:

The Companions , 2020


více info...

Přidat komentář

roso.mak
17.03.2024 3 z 5

Tahle kniha není tak špatná, jak špatné je její hodnocení. Nicméně, děje se toho tam hodně, ale nic se neřeší. Pamatujete si ještě z hodin literatury takovouto základní definici, že správné drama má mít kolizi a krizi? Tak to tady chybí.

B18r
18.05.2023 3 z 5

Vlastně úplně nevím co napsat. Nápad dobrý, toto téma mě baví i ve filmech a přesto mě kniha tolik nezaujala. Četla se dobře, ale to nebylo ono.


Pralev
24.11.2022 4 z 5

Kniha tu má hodně negativních recenzí a nízké hodnocení, ale mně se do vkusu trefila. Nápad a myšlenka byly zajímavé, dobře zpracované, struktura knihy nutí čtenáře k větší pozornosti a jednotlivé dílky skládačky do sebe pěkně zapadají.

Adele.
19.08.2022 1 z 5

Kniha mě vážně zklamala.
Možná si příště lépe rozmyslím, než si koupím knihu čistě podle anotace, protože děj byl úplně něco jiného, než autorka v popisu slibovala...
Postavy se mi na začátku líbily, ale pak mě všechny do jedné nudily a připadalo mi, že jejich jedinečnost dost splývá dohromady, což by úplně neměla, když si právě na postavách kniha zřejmě dost zakládala.
Za mě nejhorší kniha z celého roku, sice asi zajímavý nápad, ale to zpracování... Musela jsem se přemáhat, abych knihu dočetla.

Satyrka
19.04.2022 1 z 5

Naštěstí se kniha četla rychle, přesto jsem zklamaná. Je pravda, že bych byla ještě zklamanější, kdybych si nepřečetla komentáře a hodnocení knihy, které mě trochu připravili, že nemám čekat nic extra. "Musí přetrhnout okovy otroctví, aby vypátrala svého vraha..." To stojí na zadní straně knihy. Rozhodně to je hodně nadsazené. Ani nevím, co si o knize myslet, o čem vlastně byla a co jsem v ní měla najít. Jestli to, že žít věčně prostě nejde a že vše má svůj konec? Že nic nenahradí lidské tělo? Jediné, co z ní cítím je smutek a temnotu. Ne žádné pěkné pocity. Tak to vnímám já, ale jistě jsou určitě čtenáři, kteří si v tom našli víc než já. Čtenáři, co umí číst víc mezi řádky. Jak tu ale někdo napsal - jsou i horší knihy.

Zuzulinka
30.03.2022 4 z 5

Zvláštní kniha. Zajímavé čtení. Dočetla jsem a nelituji!

Tesset
23.01.2022 2 z 5

Anotace mě celkem zaujala, ale říkala jsem si, jak to asi bude zpracované a jestli to bude vlastně dávat smysl. Kniha nemá žádnou hlavní dějovou linku, jsou to vyseknuté okamžiky, které s trochou fantazie příběh vytvoří. Popis postapo světa chyběl. Čtenář vlastně nic moc neví a jen čte písmenka. Nevím, třeba mělo jít o nějakou "vyšší literaturu s hlubokou myšlenkou", ale já zo tam tedy nenašla. Plusem ale bylo, že se to četlo fakt rychle.

Zirvith
22.01.2022 3 z 5

Také nemůžu říct, že by mě to nějak bavilo, ale po menším začtení se do knihy se to už četlo o něco snáze.
Až tak úplně hrozné to tedy taky nebylo - jsou i daleko nudnější a horší knihy.
Anotace však byla poněkud nepřesná. Z ní jsem měla dojem, že bude kniha o něčem úplně jiném a spíš připomínala horor o zombících.
Z postav jsem měla nejvíc v oblibě Gabe a pak i celkem Nata. Ale Lilac jsem pak po jedný události začala trochu nesnášet, přestože jsem ji ze začátku měla celkem ráda.
Moc se mi ale nelíbilo takové skákání časem. Když už se do příběhu začtu a najednou přeskočíme několik let a já se pak ani pořádně nedozvím, co se během té doby všechno stalo..

groula
11.01.2022

Podle mě se to nedá dočíst. Začal jsem a skončil asi ve 30% knihy dle kindle čtečky. A mám dojem, že se k tomu již nikdy nevrátím....

Rozarka69
11.12.2021 1 z 5

Příběh mě absolutně nebavil. Ztrácela jsem se v postavách a konec konců jsem se musela ke čtení nutit. Námět není špatný ale celkové pojmutí nebylo ani trošku dobré. S každou stránkou jsem doufala, že se to změní, nedošlo k tomu.

monushka
04.12.2021 2 z 5

Tak tohle bylo hodně špatné, kniha mi vůbec nesedla. Téma by se dalo parádně zpracovat, ale autorka si zřejmě dala pořádné sousto a příběh byl strašně zmatený.

Belanna
11.11.2021 4 z 5

Od knížky jsem vlastně nic moc nečekala, přesto jsem byla mile překvapena. Příběhy několika postav se vzájemně proplétají a kříží, děj je svižný. Při hlubším zamyšlení najdete i skrytý etický a morální podtext. Jen konec mohl být více rozvedený.

Pitbullka
02.11.2021 2 z 5

Kniha mi nesedla od samého začátku, neustále zmatené přeskakování. Nápad dobrý, zpracování bohužel ne.

Leena
20.10.2021 2 z 5

Autorka příběh očividně psala v době pandemie, v roce 2020.
Tak nápad to nebyl špatný, ale bylo to příliš zmatené a ke konci jsem se už ztratila a přestalo mě to bavit :-(