Spojenci za ostnatým drátem

Spojenci za ostnatým drátem https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/329946/mid_spojenci-za-ostnatym-dratem-Fmy-329946.jpg 5 3 1

Přidat komentář

Stufa
08.12.2018 5 z 5

Kniha mne velmi mile překvapila.
Obsahuje spousty informací o spojeneckých letcích - vše na základě vzpomínek letců, kteří nebezpečné situace přežili - kuriózní situace při opouštění sestřelených letounů, různé situace při dopadu na nepřátelské území, různé reakce lidí se kterými se letci setkali na zemi, různé reakce německých vojáků, život a popis útěků ze zajateckých táborů (různé zajímavé historky), popis pochodů smrti (ústupů před rudou armádou, které se báli nejen Němci, ale i zajatci), popis průběhu osvobození táborů, na konci knihy také nemnoho vzpomínky letců na italské a japonské zajatecké tábory, autor popisuje i systém distribuce balíčků červeného kříže... Knihu mohu jen doporučit a autorovi poděkovat za tu práci (korespondence a osobní setkání s 250 pamětníky), kniha obsahuje spousty vzpomínek: strašných, divných, humorných situací v každodenním životě v lágrech - vzpomínky opět ukazují jediné - záleží na jakého člověka v kterékoliv situaci narazíte - přesně jak je to i v životě.... Myslím, že ten kdo si tuto knihu přečte, bude mít představu jak to v takových zařízeních chodilo.
Kdykoliv autor narazil na stopu zajatých čs. letců zmiňuje je, buďto sám ze znalosti situace nebo na ně vzpomínají jejich kolegové z RAF.
Velmi mne zaujal popis případů, kdy gestapo chytlo spojeneckého letce na útěku a chtělo ho popravit - jakmile to zjistila Luftwaffe pro letce si přijela a odvezla si ho do zajateckého tábora.