Špionážní oprátky

Špionážní oprátky https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/266142/spionazni-opratky-266142.jpg 4 16 4

Podtitul: Pohledy do zákulisí československé zpravodajské služby Svědectví o fungování tajných a zpravodaj. služeb. Před čtenářem se v novém světle odvíjejí události, které znal v jiné podobě. V ČSFR vydání první (rozšířené oproti vydání nakl. 68 Publishers v roce 1981).

Přidat komentář

Auto999
18.05.2021 5 z 5

Velmi čtivá kniha. Lepší a pravdivější informace z prostředí komunistických zpravodajských služeb z let 1950-1990 než knihy od Frolíka. Nejvíce píše o dezinformacich jak je komunistické i jiné tajné služby používali a určitě i stále používají k ovlivnění veřejného mínění. Přečteno za několik hodin.

Greenfingers
30.09.2019 5 z 5

Pokud máte rádi knížky se špionážní tématikou , a teď nemyslím zrovna trháky ve stylu Jamese Bonda, Ladislav Bittmann a jeho Špionážní obrátky by pro vás mohly být tou správnou volbou. Autor nabízí zasvěcené informace z prostředí zpravodajských služeb odhalující zejména praktiky, které byly ( a patrně jsou a dále budou) používány k diskreditaci "protivníka". Dezinformace jako součást tzv. aktivních opatření byly hlavní doménou či pracovní náplní L.Bittmana po většinu jeho zařazení na čs.rozvědce, právě proto jeho vzpomínky na bývalou práci vyznívají hodnověrně. V dnešní době "fake news" jsou možná metody manipulace veřejným míněním o něco sofistikovanější, ale v zásadě sledují stejný cíl.


Daver
19.09.2019 4 z 5

Kniha zpřístupňuje zamlčovanou minulost 50. a 60. let minulého století. Byť čtenář může předpokládat, že autor přesně zvážil, co chce nebo nemůže publikovat, je tento text vhodným střípkem do mozaiky událostí tehdejší doby. Autorův styl je věcný, logický a oproštěný od emocí. To jsou jistě vhodné předpoklady pro práci ve zpravodajské službě, kdy jeden neví, čeho všeho je vlastně součástí.

misutkaG
22.09.2018 2 z 5

Autor knihy, Ladislav Bittman, před pár dny zemřel v USA, kde se usadil po odchodu do emigrace, podle jeho knihy po poněkud dobrodružném útěku z Vídně (služebním autem) po 21. srpnu 1968. Bylo mu v době smrti 87 let, to je na špiona úctyhodný věk - z toho 50 let pobýval v cizině. Ve své rodné zemi byl odsouzen k trestu smrti, ale až tak daleko, že by ho bývalí kolegové trávili něčím jako novičokem, to nedošlo. Z českých pracovníků rozvědky a kontrarozvědky, kteří z Československa utekli na západ, nebyl ani jediný, ani ten nejznámější, ale napsal o svém životě a též vyučoval o chytlavém tématu - dezinformacích a všem, co s nimi může souviset. Jak jsem se dozvěděla v nekrolozích, tak v sobě objevil i malířské nadání, ve svém malířském ateliéru snad taky umřel - někdo napsal, že jeho smrt doprovázela lehká vůně před chvílí použitých barev. Brala bych vše kolem něj trochu s rezervou. Chce se mi říci "jednou lhář, vždycky lhář", ale to by bylo moc velké zjednodušení. Špionážní práce může být pro člověka osobním dobrodružstvím a její výlučnost vnímá jako povznášející. Jak také někde napsali, padesáti lety v cizině Bittman odčinil své viny - ale to bychom museli přesně vědět, komu konkrétně kdy ublížil, zničil či mu zkomplikoval život, zblbnul ho, apod. V obecné rovině je to spíš fráze. Ano, nedělal kariéru po vstupu vojsk! Nepřidal se k "vítězům", kterých v jeho branži bylo hodně. Nezařídil si pohodlný život někde v bezpečí na ambasádě, kryt diplomatickou imunitou, na což by byl asi v té době už dosáhl. Věděl předem, že má v cizině tajným službám co nabídnout, ale jistotu spokojeného života v cizí zemi mít přece jen nemohl. A jeho rodina ještě víc.
Tuhle knížku už mám v knihovně dlouho a zřejmě jsem ji i celou přečetla. Spíš jako fikci, protože memoáry tohoto druhu nikdy nemohou být objektivní. Ale určitý vztah k tématu Špionážních oprátek mám: je to Černé jezero na Šumavě, ke kterému se v podstatě celý život vracím. Bittman odtamtud tahal údajné nacistické bedny, k nimž vymyslel i celou story. Bylo to v roce 1964 a mystifikační akce se jmenovala Neptun, určitě ho to velmi bavilo. Vzal si prý příklad z obdobné akce v Rakousku, která se odehrála o rok dřív, ta ovšem nebyla propagandistického charakteru. V nevelkém jezeře Toplitzsee vylovili také bedny z doby nacismu - obsahovaly falešné anglické libry. I toto jezero je velmi krásné a plavila jsem se na něm se skupinou turistů na ekologické elektrické loďce. Výletníky vozí k dalšímu navazujícímu mrňavému jezírku Kammersee, v němž, nebo spíš nad ním ve svahu pramení řeka Traun.

Autorovy další knížky

Ladislav Bittman
česká, 1931 - 2018
2000  86%Mezinárodní dezinformace - černá propaganda, aktivní opatření a tajné akce
1992  85%Špionážní oprátky