Spiknutí

Spiknutí https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50825/bmid_spiknuti-4XE-50825.jpg 5 12 2

Román o událostech 20. července 1944 Spiknutí - Kirst Hans Hellmut Události 20. července 1944 - pokus o atentát na představitele fašistického Německa Adolfa Hitlera ve Vlčím doupěti ve Východním Prusku a činnost vojenské skupiny hnutí odporu v Bendlerstrasse v Berlíně tvoří hlavní dějovou linii tohoto románu. Příběh o dalekosáhlých rozhodnutích, zoufalé bezmoci, činech vzdorujících smrti, hořkých selháních a trýznivém umírání. Vypráví o dnech naplněných přípravami k činu, detailně popisuje den, kdy došlo k atentátu - od půlnoci do půlnoci zaznamenává nejdůležitější okamžiky a na závěr podává zprávu o náhlém krvavém konci: o porážce vzpoury, prezidentu Lidového soudního dvora Freislerovi a vražedné justici pracující na plné obrátky, o odsouzení a popravě hrdinů. Dozvíme se, jak třináctiletá krvavá fašistická diktatura a demagogie zdeformovala mravní profil a vědomí většiny německého národa, zbavila ho smyslu pro lidskou důstojnost a místo ní mu naočkovala ubohý kariérismus a alibismus, ale především strach, strach ze všeho a z každého.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Válečné
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Aufstand der Soldaten , 1977


více info...

Přidat komentář

Lothar.777
27.04.2021 4 z 5

Moc pěkně napsaná kniha, v podstatě beletrie naroubovaná na 95 % faktů, se kterými si autor dal opravdu práci. Pojednává o nejznámějším atentátu na vůdce, operaci Valkýra, a bere to celkem pěkně do hloubky. Pokud někoho to téma zajímá, tahle kniha je dobrá volba.

Camel-9
03.12.2019

Příběh o vzpouře proti A. Hitlerovi, popis událostí a příběhy lidí, kteří byli více či méně zapleteni do neúspěšného atentátu na vůdce. Velmi zajímavé a detailně popisované.