Specialista: Ve znamení trojzubce

Specialista: Ve znamení trojzubce https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485408/bmid_specialista-ve-znameni-trojzubce-NUR-485408.jpg 4 54 15

Robert O'Neill. Účastník 400 bojových misí, nositel 52 vyznamenání, včetně medailí za chrabrost. Bývalý člen Navy SEALs, žijící legenda. Jeho strhující memoáry, psané místy až s brutální upřímností a doprovázené osobitým černočerným humorem, vás zavedou nejen do první frontové linie či týlu nepřítele, ale seznámíte se také s jeho životní filosofií a tím, co Roberta formovalo jako člověka. Bylo by však mylné domnívat se, že kniha pojednává pouze o něm. Naopak, je o Navy SEALs jako celku. O tom, co znamená tým. O tom, že když spustí jedna zbraň, jako by spustily všechny. O tom, že jediný snadný den byl včerejšek…... celý text

Válečné Biografie a memoáry Vojenství
Vydáno: ekniha , CPress
Originální název:

The Operator: Firing the Shots that Killed Osama bin Laden and My Years as a SEAL Team Warrior , 2017


více info...

Přidat komentář

Merlin_CZ
23.07.2023 5 z 5

vyborne napsano, rozhodne se to na dovolene cetlo jednim dechem :)

ReniHan
07.06.2023 4 z 5

Bin Ládin mě zajímal ze všech věcí nejméně.
Moc příjemné povídání o dospívání a vstupu do armády, rizika a výzvy, které to přináší.


Venda32
05.10.2022 5 z 5

Knížka mě bavila stejně jako třeba Rudý kruh nebo Poslední mstitel. O výcviku SEALů jsem sice už četl i v jiných knihách, přesto jsem kapitoly o výcviku hltal, jako bych to viděl poprvé. Kapitoly z jednotlivých misí byly popsána a napsány taky velmi poutavě. Souhlasím s tím, že závěr (po Usámovi) už byl takový nijaký. To ale nemůže nic změnit na tom, že se (alespoň za mě) jedná o pětihvězdičkovou knihu.

toni-az
04.10.2021 4 z 5

Popis výcviku byl zajímavý, po něm už to bylo takové nějaké fragmentovité a nesouvislé, ale pro mě zajímavé vyprávění o tématu, které jsem dosud neznal. Určitě by člověk mohl najít všechny zmiňované informace na internetu, ale tady to bylo spojené dohromady příběhem jednoho člověka. Jestli nepřeháněl, tak ty americké vojenské akce jsou na mnohem profesionálnější úrovni než jsem si myslel.

Hon na Usamu byl pěkné vyvrcholení, to co se odehrávalo po něm už byl jen takový dojezd.

soupik2012
11.07.2021 3 z 5

Je až příliš patrné, že knihu napsal sám pan O´Neill. Celkově na mě kniha působila jako pracovní deníkové zápisky. Strohé, syrové a prakticky bez emocí. O autobiografii se nejedná. Ze soukromého života se toho moc nedozvíme. Celé je to pouze o jeho práci, tedy hraní si na válku. I když to sám O´Neill popírá, tak jeho snahou vždy bylo být nejlepší. A to klidně na úkor poctivosti a ohrození života. Jsem ráda, že jsem se seznámila s tímto pro mne neznámým povoláním, ale asi nikdy nepochopím pohnutky lidí, kteří si tento život dobrovolně zvolí. Audioknihu načetl velice dobře pan Marek Holý.

Svijanskej
24.06.2021 2 z 5

Vyprávění chasníka z Montany o jeho přijetí k námořnictvu, výcviku u Navy SEALs a akcích v Afghánistánu.
Popis výcviku je dost podrobný a umožňuje získat poměrně přesnou představu o tom, co obnáší. Požadavky jsou nastaveny tak, aby neprošel nikdo, na koho se ostatní nebudou moci 100% spolehnout, že fyzicky i mentálně zvládne ty nejnáročnější a nejnebezpečnější situace, které si lze představit. Plus získání dovedností, schopností a znalostí, pro členy takové jednotky nepostradatelných. Osobně jsem z popisu získal dojem, že teror ve výcviku zmíněné požadavky značně přesahuje a výsledným peklem projdou pouze osobnosti více či méně psychopatické. Což je žádoucí z důvodů popsaných dále a odpovídá tomu i autorův pohled na bojové akce, do nichž byl nasazen v tak vzdálené zemi.
Nečiní mu problém tu zastřelit rodiče před jejich dětmi ve vlastním domě, protože tím přece brání Ameriku a šíří demokracii, pravdu a lásku. Demokracie je to nejlepší pro všechny a my to těm islámským kmenovým společenstvím na úrovni středověku do těch jejich palic prostě natlouct musíme. Přemýšlet o tom, proč je Afghánistán pokládán za nepřátelskou zemi a Pákistán za přátelskou, když Taliban a Al Quida vyrážejí na své výpady a pak se stahují zase zpět do bezpečí právě z/do základen v Pákistánu, je pro něj příliš komplikované. Stejně jako o tom, proč by měli být Saúdové, financující wahhabistické školy a mešity produkující teroristy po celém světě, také kámoši.
Závěrečná část pak popisuje likvidaci bin Ladina autorem, a dopady tohoto osobního úspěchu na jeho další kariéru a vztahy se spolubojovníky. Ta je pro mne asi tou nejpřekvapivější a zároveň nejzajímavější.

DuchDoby
23.06.2021 3 z 5

Ústřední motto knihy by se dalo nazvat; We are Navy SEALs! Aneb, jak se prostý hoch, ze zapadlé díry kdesi v Montaně, stal Sealem a jak Bin Ládina odpravil.
Čte se to celkem slušně. Tedy, čte se to slušně těm, kteří mají rádi tento druh knih.

radimch
18.06.2021 5 z 5

Knihu Specialista Roberta O'Neilla lze po literární stránce porovnat s podobnou knihou Americký sniper od Chris Kyle, která se zabývá stejným tématem. Hlavní protagonisté obou knih prodělali náročný výcvik SEALu přibližně ve stejné době (O'Neill trochu později) a pak v bojovali v amerických vojenských misích v Iráku a Afgánistánu. Kely jako odstřelovač a O'Neill jako velitel útočného týmu (assaulters).

Kdybych měl doporučit, kterou z těchto dvou si vybrat k četbě, byl by to jednoznačně Specialista. U Amerického snipera Chrise Kyleho jsem měl pocit, že jde o jednoduššího nevyrovnaného cholerického fanatika s touhou zabíjet (což sám ve své knize zmiňuje) a nemohl jsem se ubránit vtíravému znepokojení při představě, že by se tento člověk narodil v extrémistécké části islámského světa.

Specialista O'Neill oproti tomu působi lidsky, má obavy, cití zodpovědnost. Jeho kniha je psána vyrovnanějším stylem, i když méně uhlazeným (vulgarismy, které ale sedí) než Kyleho Americký sniper (kterému knihu pomáhali psát vojenský historik Jim DeFelice a právník Scott McEwen).

Celkově je kniha dějově zajímavější a podstatně zlepšila můj pohled na jednotky SEAL (tedy ne z hlediska vojednké dovednosti - ty jsou obdivuhodné v každém případě, ale z hlediska lidského)

kopac
11.12.2020 4 z 5

Pohled do života SEALa od jednoho z nejpovolanejsich...

Nočnípták
28.07.2020 5 z 5

Jak už tady někdo napsal,je znát, že autor není spisovatel. Právě proto mne kniha tolik zaujala. Žádné slovíčkaření, žádné mnohaslovné popisy jasných věcí. Jednoduché a syrové, přesto chytlavé. Aspoň na mne to tak působí.
Některé zásahy Robertovy jednotky samozřejmě známe z jiných knih nebo tisku. Tady o nich však vypráví přímý účastník. A popis extrémního výcviku podal bez emocí, jednoduše a kriticky.
Obdivuji nejen Roberta a další SEALy,ale i jejich rodiny. Je to hrozná zátěž a ne každý ji zvládá tolik let.
Kniha se mi líbila, našla jsem v ní mnoho informací, které jsem neznala a ty známé byly pěkně časově uspořádány. Takže 5*. Klidně bych dala i víc.

Jury
18.04.2020 5 z 5

Zatim asi nejlepsi kniha v tomhle zanru co jsem cet... Tady neni co dodat... Kdo ma rad valecnou tematiku nebude litovat ????

Opatov
12.10.2019 4 z 5

S humorem, bez nadsázky a bez zášti líčí autor výcvik. Pro člověka neznaleho prostředí dostatečně srozumitelné. Konkrétní údaje jsou vyčernene, podle mě zbytečně. Rozhodne jsem si udělala určitou představu. Pro rodinu není tahle volba nic příjemného.

Crozz
29.03.2019 3 z 5

Kniha nebyla špatná svým tématem, ale četla se celkem těžkopádně, je vidět že autor není rozený spisovatel

Křovák
04.01.2019 5 z 5

Nevim jak dopadl preklad do cestiny, cetl jsem original, ale: realisticky popis vycviku a nasazeni s DEVGRU, vcetne kritiky a negativ. Klobouk dolu pred Robertem a take jeho rodinou, snasici odlouceni a presto ho podporujici. Intenzita nasazeni jeho jednotky je extremni a popis zajimavy, pokud umite cist mezi radky.

Stromolezci
03.01.2019 2 z 5

Pro někoho, kdo se o podobné téma nezajímá, bude možná kniha zajímavá. Pro čtenáře, kterou podobnou literaturu vyhledává těžko. Kniha je psaná dost nezáživně, spousta popisovaných událostí je známá a jinde vysvětlená určitě lépe. Nepochopitelné je cenzurní začerňování textu - tajné informace jsou poučenému čtenáři známé a třeba označení elitního týmu Navy Seals si i laik vyhledá během minuty na internetu. Fotografická příloha taky slabá.

Štítky knihy

Navy SEAL (spec.námořní jednotka USA)

Autorovy knížky

Robert O'Neill
americká, 1976
2018  85%Specialista: Ve znamení trojzubce

Kniha Specialista: Ve znamení trojzubce je v

Právě čtených1x
Přečtených71x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce49x
Chystám se číst36x
Chci si koupit14x