Spartakus

Spartakus https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208641/bmid_spartakus-VLJ-208641.jpg 3 4 2

Román, založený na důkladném studiu starověkých pramenů, podává zidealizovaný obraz života slavného vůdce vzpoury otroků, jež vypukla na sklonku 70. let 1. stol. př. n. l. a byla po řadě vítězných tažení krvavě potlačena...

Přidat komentář

razzex
25.09.2023

Rozsáhlé starší dílo věnující se nejen nejznámějšímu gladiátorovi historie. Zpočátku poměrně vláčné, jelikož zahltí čtenáře desítkami a desítkami jmen, pojmů, míst a tak vůbec se poměrně dlouho věnuje popisu okolí a tehdejší doby, což neznamená, že je to na škodu, nicméně na můj styl příliš táhlé.

Pasáž popisující samotné tažení otroků i dialogy mezi postavami jsou zajímavé ale místy nepůsobí přesvědčivě, spíše naivně.

Navzdory své rozsáhlosti je kniha i na své stáří velmi čitelná a je také doplněna o rozsáhlou mapu tehdejší Itálie a Říma.

vaclav3708
06.11.2022 3 z 5

Náhodou jsem na ni narazil v knihobudce a jelikož mám slabost pro příběhy z období antiky, tak jsem to zkusil. Je vidět, že to je poměrně zapomenuté dílo, což je, myslím, škoda. Pro mě bylo rozhodně čtivější než díla J. Loukotkové nebo R. Gravese (ty se nedaly číst vůbec).
Velmi dobře je popsán život v Římě, syrově a bez příkras, seznámíme se se všemi tehdejšími osobnostmi, bohaté latinské názvosloví a také se mi líbilo využívání citátu antických historiků pro vyprávění. Dále je kniha doplněna seznamem vysvětlivek, jednou mapkou Spartakových tažení a druhou starověkého Říma. Tedy poměrně slušný obsah pro proniknutí do prostředí románu.
Bohužel jsou slabší romantické pasáže, také tažení gladiátorů je posléze nudný stereotyp, který je zbytečně roztahaný. Naštěstí se to čte dobře, takže těch 600 stránek se přečte rychle.


Štítky knihy

italská literatura

Autorovy knížky

Raffaello Giovagnoli
italská, 1838 - 1915
1960  60%Spartakus