Španělská chřipka: Příběh pandemie z roku 1918

Španělská chřipka: Příběh pandemie z roku 1918 https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460033/bmid_spanelska-chripka-pribeh-pandemie-z-TcC-460033.jpg 4 24 9

Právě když se v roce 1918 chýlí ke konci 1. světová válka, nabývá na obrátkách smrtonosná epidemie – pověstná pandemie španělské chřipky. Armáda mrtvých narůstá každým dnem, po desetiletích budou epidemiologové mluvit o 20 až 50, někteří dokonce o 100 milionech obětí chřipky na celém světě. Bohatě ilustrovaná publikace historika lékařství Haralda Salfellnera tuto epidemii přibližuje v jejích globálních souvislostech a dopadech. Ve 35 kapitolách líčí autor nejasný původ nemoci, průběh jednotlivých vln i klinický obraz obávaných zápalů plic, proti nimž jsou lékaři tehdy prakticky bezmocní. Z?nepřeberného množství použitých pramenů zřetelně vystupuje i lidský rozměr pandemie, trýznivé umírání mladých civilistů a vojáků, chroptění umírajících matek s kojenci v náručí. Mezi miliony umírajících je i rakouský malíř Egon Schiele, francouzský básník Guillaume Apollinaire, vrcholný představitel českého výtvarného kubismu Bohumil Kubišta a Frederick Trump – dědeček pozdějšího prezidenta Spojených států. Tisíce lékařů a zdravotních sester podlehnou této smrtelné nemoci při výkonu svého povolání. Se svými více než 280 vyobrazeními je tato publikace o španělské chřipce nejen první kronikou této epidemie v češtině, nýbrž i fascinující cestou časem na osudová dějiště této největší zdravotní katastrofy v dějinách lidstva. Toto nové vydání bylo rozšířeno a aktualizováno o srovnání společných rysů a odlišností pandemie španělské chřipky a pandemie COVIDU-19.... celý text

Literatura faktu Historie Zdravotnictví
Vydáno: , Vitalis
Originální název:

Die Spanische Grippe: Eine Geschichte der Pandemie von 1918


více info...

Přidat komentář

niki-chan
27.03.2024 4 z 5

Kniha byla celkově dobrá, ale nejzajímavější byly dobové fotografie a zprávy z novin.

ještěrka38
05.03.2022 4 z 5

Zajímavé čtení o pandemii z roku 1918, spousta dobových fotografií, u kterých si člověk uvědomí, jak se vše po 100 letech zopakovalo. Konec knihy patří i srovnání s covidem 19.


Rassmussen
23.01.2022 5 z 5

Z některých níže uvedených komentářů a slabého hodnocení této knihy si dovolím konstatovat, že spousta zdejších uživatelů jsou lidé jednoduší a intelektuálně značně nenároční. Což je i důvod, proč se při výběru knih zásadně neřídím DK. I v případě knihy od Dr. Salfellnera jsem udělal stejně a tedy dobře. Španělská chřipka je nesmírně zajímavá, hodnotná, výmluvná a komplexní publikace o nejhorší pandemii 20. století. Doposud snad i jediná, která čtenářům prináší ucelený a zajímavě zpracovaný náhled na zmíněnou nemoc od jejich počátků až vlastně do současnosti (ve srovnání s pandemií naší doby, Covidem 19). Pro čtenáře, který se o tohle téma opravdu zajímá, nebo stejně jako já, v časech opakovaných lockdownů a restrikcí podlehl kouzlu "pandemické četby", je to ta nejideálnější volba. Tenhle kousek je vysoce odborný a zároveň srozumitelný i pro laika neznalého medicíny. Autor nám tak přinesl ukázkovou populárně-naučnou literaturu.

jezo31
30.07.2020 4 z 5

Kniha sa mi čítala dobre, podľa mňa je spracovaná prehľadovým spôsobom s globálnym zameraním na španielsku chrípku pričom sa autor nevyhol ani prostrediu Česka a osobne ma veľmi potešila najmä bohatá obrazová príloha.

tomaaash
16.06.2020 3 z 5

Kniha se čte dobře, i když je to spíš tím, že je velmi krátká se spoustou dobových fotografii. Je poměrně dost faktická. Čekal jsem možná trochu víc, ale byl jsem spokojen. V roce 2020 určitě stojí za přečtení.

tomasblazek
04.05.2020 5 z 5

Výborné. Hutné, věcné. Čteno za časů pandemie - a až mrazí z toho, kolik podobných situací zažíváme i v době jen zdánlivě pokročilejší, tedy v roce 2020. V knížce jsou mraky skvělých a skvěle reprodukovaných fotek. Uvítal bych i výrazně větší rozsah textu a více pohledu na španělskou chřipku ze současnosti, ale i tak dávám plný počet.

Fidelnifion
05.04.2020 3 z 5

Kniha nebyla vůbec špatná. Zejména množství obrazového materiálu bylo super. Nicméně autorův styl psaní mi úplně nesedl.

Ája27
03.02.2020 5 z 5

Pro první obecné seznámení s historickým popisem pandemie tzv. "španělské chřipky". Čtenář si může udělat alespoň přibližnou představu o tom, jak velmi obtížné to pro lid na celém světě bylo. Obsahem knihy je statistika, časová posloupnost a základní informace o postupu vlád, lékařů, místních samospráv v návaznosti na (ne)dostatek informací o nákaze. Zajímavá je i zmínka o (ne)úspěšnosti alternativní medicíny, o způsobech ochrany před nákazou apod. Pokud má někdo o problematiku hlubší zájem, jistě poté sáhne po mnohem obsáhlejších textech. Co jsem si z knihy odnesla? "Jak hrozná to musela být nemoc, co do síly, infekčnosti a počtu obětí, když plnila stránky tisku v době trvání a krátce po skončení 1. světové války?! A to se řekne chřipka."

Lenka4
02.08.2019 3 z 5

Shrnutí lokalit rozšíření choroby a statistické údaje o počtech nemocných a zemřelých. Suchost textu nezmírní ani občasné zmínky o známých osobách postižených chřipkou, neboť jsou podány se stejnou strohostí a bez detailnějších souvislostí. Chybí více podrobnějších informací o vědeckém zkoumání původu chřipky, způsobech léčby a jejich úspěšnosti. Pochvalu si zaslouží bohatý obrazový doprovod. Něco tak bizarního, jako je chřipková maska pro kuřáky, se hned tak nevidí.