Spáleniská

Spáleniská https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/174166/bmid_spaleniska-gYz-174166.jpg 2 7 2

Degenhardtov román "Spáleniská" je príbehom hamburského advokáta Bruna Kappela, ktorý sa po rokoch vracia do rodného mestečka na zlatú svadbu svojich rodičov. Bruno prichádza do svojho domova i za iným cieľom - chce varovať svoju bývalú priateľku Karin pred zradou, ktorá sa dostala do teroristickej skupiny. Bruno ju hľadá a stretáva dávnych priateľov, príbuzných, známych a tí mu rozprávajú o sebe, o svojich názoroch na súčasné dianie. Bruno stretne i lásku, Máriu, ktorá ho živelne a mocne upúta a napokon ho vtiahne do víru udalostí v boji o Malé Švédsko, prírodnú rezerváciu. Degenhardt je senzitívny, vysoko kultivovaný rozprávač, ktorý na takom krátkom časovom úseku majstrovským perom podal plastický, presvedčivý obraz o živote i o zmýšľaní ľudí v NSR, vyhmatal najbolestivejšie miesta, jemné odtiene vo vzťahu muža a ženy, sklamania aj túžby.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Brandstellen , 1975


více info...

Přidat komentář

PeterRainhard
09.03.2023 4 z 5

"Slunce zapadalo a obrovité mračno smogu nad Porůřím se třpytilo skoro fialově. Panoráma ocelárenských pecí, dýmajících chladících věží, vystupovalo pomalu z oparu, když odbočil z autostrády a po úzkých silnicích se vnořil do městského provozu. Jednu chvíli se nakrátko zastavil, vypnul motor, spustil okénko a naslouchal tichému, vzdálenému a dunivému bzučení, které člověk vnímal jen první minuty po příjezdu a které později už sluchové nervy přestanou vysílat dál k mozku. Nad bzučivým tónem pak uslyšel někde daleko krátký výkřik a syčivé vydechnutí a zasténání: kdesi na stadiónu pod umělým osvětlením někdo propásl brankovou příležitost. Z otevřených oken zněly televizní noviny. Bruno Kappel byl doma." (Prostě jako bych dojížděl do Ostravy:))

Poměrně málo známý román "Spáleniště" mi padl do ruky naprostou náhodu. Zaujala mne obálka, téma a vylovil jsem jej v antikvariátu z bedny, kde jsou knížky za dvacetikorunu. A pak jsem jej přečetl. Dokonce s velkou chutí. Předesílám však , že téma, ani jasně vyjářený politický postoj autora nemusí každému vyhovovat. A k tomu prostředí a reálie tehdejšího Západního Německa jsou většině českých čtenářů (nejspíše) dosti cizí, takže řada důležitých motivů knihy jej prostě mine. Nicméně ten popis proměny bouřliváků z šedesátých let je zajímavý a přesný má něco do sebe - vždyť je to doba takové "normalizace" po (Západo) Německu, dalo by se říci.
Kniha je to každopádně zajímavá, určitě na dobré tři hvězdy. I s ohledem na hlavního hrdinu Bruno Kappela, zdařile napsanou, psychologicky věrnou postavu, jíž lze její motivace věřit a chyby (a slabosti) odpustit.

Degenhardt ve svém románu navázal na svou literární prvotinu, avšak narozdíl od "Doutnáku" se jeho děj odehrává v aktuální současnosti - tedy v Německé spolkové republice poloviny sedmdesátých let. Autor ukazuje postavy některých hrdinů z předchozího rámu dvacet let ex post, takříkajíc už po "požáru" světové války. Velice plasticky přitom vystihl atmosféru své doby, kdy se většina dlouhovlasých marxistických rebelů z r. 1968 celkem hladce etablovala v režimu (vzpomeňme na Joschku Fischera, nechávajícího pak rozhánět policajty protesty proti globalisaci), nebo se jen skrčila a snažila konformně proplout, někteří přešli do (znovu povolené) DKP, zatímco menšina se naopak radikalizovala a formovala velmi aktivní teroristické organisace (skupina Baader-Meinhofová a pak R.A.F. aj.). Degenhard přitom velice dobře popsal, jak pod nablýskanou fasádou západoněmeckého "hospodářského zázraku" je dost a dost špíny a pod fasádou právního státu také dost a dost policejního teroru, nahnědlé brutality, donášení a konformismu s nahnědlým pozadím. "Spáleniště" je v tomto ohledu spíše politický a psychologický román, než klasický thriller. Děj je napínavý, ale pokud jsem čekal honičky a dramatický útěk postřelené teroristky, tak jsem čekal marně. Jako psychologické drama však více než obstojí.

V neposlední řadě je pak tato kniha velice zajímavým pendantem třeba k Fassbinderovým filmům - jako je typicky "Třetí generace" - případně kpozoruhodnému snímku V. Schlöndorffa a M. von Trotta "Ztracená čest Kateřiny Blumové".

adelinka
11.04.2019 2 z 5

Ja neviem či nevhodné obdobie na túto knihu, alebo sa mi nepáčil štýl písania....to aby som neodradila iného čitateľa. Príbeh aj mohol byť fajn, ale nejako som sa nevedela včítať....


Autorovy další knížky

Franz Josef Degenhardt
německá, 1931 - 2011
1984  74%Zanedbání povinné péče
1977  67%Doutnák
1979  43%Spáleniště