Spadané listí

Spadané listí https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15835/spadane-listi-15835.jpg 4 25 4

Jedno čínské přísloví říká: Spadané listí se vrací ke kořenům. Tím zahajuje své zvláštní vzpomínky Adeline. Její matka zemřela při porodu a Adeline se podle čínské pověry stala nositelkou neštěstí. Otec se oženil znovu, nemilosrdná macecha ji nenáviděla a celá rodina se k ní chovala velmi krutě. V naprosté izolaci sní Adeline o svobodě a životě plném lásky a porozumění.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Falling Leaves , 2001


více info...

Přidat komentář

broskev28
26.08.2023 3 z 5

Složitá rodinná historie, o to zajímavější, že jde o čínskou rodinu. I v zemi natolik zeměpisně a kulturně vzdálené vnímáme nespravedlivé vztahy, averzi macechy vůči potomkům (dokonce i vlastním), dominanci ženské poloviny manželského páru, ale také avantgardní Šanghajskou ženskou banku, založenou v roce 1924, zřízenou ženami a sloužící potřebám žen.
Nijak strhující, ale určitě zajímavé čtení; přečetla jsem už vícero knih z čínské historie - každá je trochu jiná a všechny mi postupně dávají alespoň základní obraz čínské historie a čínské společnosti. Spadané listí k tomu přidává například informace o Hongkongu, který měl do r.1997 britskou správu. A ještě se dozvíme, co vlastně znamená gong gong!

"Jak to vidím, devatenácté století bylo britské a dvacáté je americké. Předpovídám, že jedenadvacáté bude patřit Číně. Kyvadlo dějin se zhoupne z jinového popela, který přinesla Kulturní revoluce, k jangovému fénixu, jenž z toho popela povstane."

Ronny
05.03.2018 5 z 5

Mám ráda biografické knihy a kniha se mi velmi líbila, přitom jsem ji koupila za pouhých 10 Kč a kolik mi udělala radosti! Další kniha, ze které se člověk hodně dozví o historii Číny a životě lidí v ní, ale především o životě konkrétní rodiny, ve které autorka vyrůstala. Její matka zemřela 14 dní po porodu, Adeline byla nejmladší z 5 sourozenců. Otec si velmi brzy našel novou 17-ti letou manželku a s ní měl další 2 děti. Macecha byla velmi krutá nejen k nevlastním dětem, ale dokonce i k vlastní dceři. Otec se ve všem nové manželce podřídil, a tak děti vyrůstaly velmi skromně, až na vzdělání , které některým poskytl, přestože měl velké jmění.


mandukacek
17.12.2015 4 z 5

Knihu jsem koupila ve slevě, ale přesto mě velmi příjemně překvapila. Určitě se k ní ještě někdy vrátím.

Luccy78
30.04.2015 4 z 5

Pravdivý příběh čínského děvčátka, které je utiskované a nemilované vlastní rodinou . Přes bolest a různé životní strasti z ní vyroste silná a obdivuhodná žena, která se dokázala navzdory všem a všemu postavit na vlastní nohy. A pak o tom všem ještě napsat knihu. Klobouk dolů...

Štítky knihy

20. století

Autorovy knížky

Adeline Yen Mah
čínská, 1937
2003  85%Spadané listí