Sovětský svaz ve druhé světové válce - Pravda a mýty

Sovětský svaz ve druhé světové válce - Pravda a mýty https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500615/bmid_sovetsky-svaz-ve-druhe-svetove-valc-IrM-500615.jpg 3 1 1

Kniha uznávaného ruského historika Borise Sokolova představuje nejpalčivější problémy spojené s účastí Sovětského svazu ve druhé světové válce. Autor se snaží objektivně odpovědět na tak komplexní otázky, jako jsou příčiny druhé světové války, podíl Stalina a Hitlera na jejím rozpoutání, důsledky paktu Molotov-Ribbentrop a důvody konečného neúspěchu německé bleskové války na východní frontě. Kniha také analyzuje rozhodující bitvy Velké vlastenecké války, hodnotí roli Smlouvy o půjčce a pronájmu, podíl západních Spojenců na vítězství nad Německem a dává odpověď na otázku, zda by bylo sovětské vítězství možné bez pomoci Spojených států a Velké Británie. Velká pozornost je věnována zjišťování ztrát na sovětsko-německé frontě. Zároveň na pravou míru uvádí některé legendy vytvořené sovětskou propagandou. Autor také představuje krušný život civilního obyvatelstva nejen na Německem okupovaných územích, ale také v sovětském týlu.... celý text

Přidat komentář

Kačudovič
11.08.2023 3 z 5

Pro milovníky statistiky bude četba knihy učiněná nirvána. Pro nás ostatní to bude trošku řehole - přiznám se, že po čase jsem to neskutečné množství dat přestal dopodrobna vnímat. Také nejsem úplně příznivec alternativní historie, takže časté úvahy "kdyby" mě příliš nezaujaly.
Čekal jsem trošku větší rozsah informací ohledně klíčových okamžiků vojenských operací, ale pokud tam byly, asi jsem je v záplavě čísel přehlédl :)
Své kvality ale kniha rozhodně má, já osobně jsem z ní načerpal nové poznatky ohledně bojů na východní frontě - a o to mi šlo především.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) Sovětský svaz Velká vlastenecká válka fakta a mýty východní fronta (2. světová válka)

Autorovy knížky

2022  60%Sovětský svaz ve druhé světové válce - Pravda a mýty

Kniha Sovětský svaz ve druhé světové válce - Pravda a mýty je v

Právě čtených1x
Přečtených4x
Knihotéce4x
Chystám se číst9x
Chci si koupit7x