Sovětské tankové impérium

Sovětské tankové impérium https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477537/mid_sovetske-tankove-imperium-tx8-477537.jpg 4 6 2

Zkušený autor, vojenský historik Vladimír Francev, se ve své nejnovější knize věnuje velmi atraktivnímu tématu - údernému jádru sovětské armády, které svým výrazným nárůstem nemělo po většinu 20. století obdobu nikde na světě. Skvěle přitom využívá svého dlouholetého sledování tohoto tématu s využitím desítek knih a stovek časopisů. Informace, které v této knize předkládá, jsou tak nejen vysoce zajímavé a cenné, ale také nezkreslené. Podává čtenáři ucelený pohled jak z technické, tak operační stránky a to za celé období od 30. do 90. let 20. století. Je o to cennější, že české překlady původní odborné literatury o sovětských tancích a dalších obrněncích téměř neexistují a publikace českých autorů na toto téma jsou nečetné a zaměřují se jen na základní typy. A situace rozhodně nebude lepší, protože putinovské Rusko v poslední době přístup k informacím tohoto druhu opět omezuje, o obnoveném zkreslování faktů nemluvě. Kniha, kterou držíte v ruce, je tak zcela nepostradatelnou pro každého zájemce o historii vojenské techniky. Doplňují ji tabulky, mapky a bohatý fotografický doprovod.... celý text

Přidat komentář

Perseus
19.09.2020 4 z 5

Zajímavý pohled do historie budování ruského tankové vojska od 1. sv. války do současnosti. Knihu bych rozdělil do dvou částí, kdy první je přímo vyčerpávající a podrobná historie budování průmyslových kapacit na výrobu obrněný vozidel (tanky, obr. auta atd.) a druhá je stručná historie jednotlivých typů tanků a ostatních obrněných vozidel v průběhu doby.
Mínus bych dal za až přemrštěné množství číselných dat. Čtenář se až ztrácí v záplavě údajů o počtu vyrobených tanků v jednotlivých závodech, počtu zničených a dodaných na frontu v jednotlivých letech, počtech a typech tanků ve skladech atd.
Celkově bych ale knihu mohl doporučit.

M.H.
25.01.2017

V podstate dejiny tankového vojska od začiatkov po tank T-14, čiže rok 2015. Podrobné počty vyrobených kusov a verzií, bohatá obrazová zložka a plné faktov. V niektorých veciach možno príliš stručné, ale na 250 strán aj tak veľmi obsažná kniha.