Soumrak

Soumrak https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499844/bmid_soumrak-o2S-499844.jpg 4 42 10

Když se vám ve vteřině zhroutí celý svět, co musíte udělat pro to, abyste se dokázali znovu postavit na nohy a našli ztracenou chuť do života? Hannah a Ruth jsou sestry. Věčně se smějí, často hádají a stejně tak i usmiřují. Jsou každá úplně jiná, ale pouto mezi nimi je silné. Společně jsou zkrátka neporazitelné. Jedna letní dovolená však všechno navždy změní.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Sunset , 2021


více info...

Přidat komentář

milito999
25.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Tato kniha mě naprosto dostala!

Postava Hannah je v mnoha ohledech inspirativní. Její seznamy, její rady a její přítomnost v knize po celou dobu, ač na samém začátku knihy umírá. Její sestra Ruth upadá do obrovské deprese, ze které se ale postupně dostává. Snaží se s tím vyrovnat různými způsoby. Řekla bych, že samotný konec představuje obrovské očištění a zároveň moment, kdy se se sestrou definitivně loučí a sama se chce posunout dál a znovu žít.

Kniha ve mně bude ještě dlouho rezonovat, četla se lehce a ihned na začátku se začtete a nepustí vás.

MadameKeroufac
23.03.2024 5 z 5

Stane, že čtu knížku, která nemá skvělá hodnocení, není od nějakého světového autora (což ještě není záruka kvality, imho) a nemám od ní ani žádné očekávání. Mnohdy to není ani žádná hoch literatura, ale klasická beletrie, možná jí i spoustu lidí dá průměrné hodnocení. Ale z nějakého důvodu se mi taková knížka dostane totálně pod kůži. Je tam pro mě něco niterního, podprahového, kvůli čemu na knihu myslím i po jejím dočtení a ještě dlouho ve mně rezonuje. A to pro mě byla přesně tato kniha.


kytarka
17.11.2023 4 z 5

Kdybych knihu četla ve veselejším období svého života, tak vy se mi líbila více. V této mě náladě byla na mě kniha moc depresivní. Musím však uznat, že jako debut je velmi zajímavá.

KarolK.
25.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Skvělé vyprávění o ztrátě nejbližší osoby. To, že si autorka skutečně prošla úmrtím sourozence jsem zjistila až na konci knihy a dokonale to do celého obrazu o knize zapadlo.

Luccinda
26.08.2023 4 z 5

I když to možná ještě nevíte, autorku Jessie Cave určitě všichni dobře znáte. Ztvárnila totiž postavu Levandule Brownové v šestém dílu Harryho Pottera a Soumrak je její románová prvotina. Přirozeně jsem byla zvědavá, jak se herečka zhostila role spisovatelky, takže jsem se do knížky pustila a byla jsem až překvapená, jak skvělé to bylo.

Soumrak začíná jako humorný příběh dvou sester, které už nemohly být rozdílnější, přesto je spojuje silné pouto. Z klasické letní oddechovky se ale brzy vyklube příběh mnohem hlubší a bolestnější Příběh o tom, jak se vyrovnat se ztrátou člověka, bez kterého si svůj život ani nedokážete představit.

Knížka byla opravdu nádherně napsaná. Z každé věty bylo cítit, že se autorka s podobnou ztrátou sama setkala, její vyprávění bylo plné emocí. Přesto na mě román nepůsobil depresivním dojmem, právě naopak. Ačkoliv byl příběh smutný a dojemný, byla v něm cítit naděje a uzdravení. Hlavně ale působil neskutečně reálně, jako něco, co může prožívat každý z nás. V mnoha ohledech mi Soumrak připomínal knihy Sally Rooney, ale stylisticky byl mnohem přístupnější. Za mě by si knížka určitě zasloužila více pozornosti, moc se mi líbila.

AlbionFoxyFox
28.07.2023 5 z 5

Neskutečně bolestivé a zároveň místy vtipné. Bavily mě zdánlivě nepodstatné detaily, popis každodennosti, prolínání časových linek. Můj vztah se sestrou je přesným opakem a o to víc se mě kniha dotkla.

anovy64
26.07.2023 2 z 5

Smutný příběh, ale zpracování mě zklamalo. Většinu textu jsem přeskakovala, abych knihu vůbec dočetla.

sidonka
13.07.2023 4 z 5

Hodně smutný příběh o smrti nejbližšího člověka a o dlouhé cestě k vyrovnání se s touto situací

Clairka
27.03.2023 3 z 5

Velmi smutné je to opravdu krásně napsané. Na mě ale až moc zbytečných opakujících pasáží.

bookcase
05.03.2023 5 z 5

Velmi... smutné, křehké, melancholické. Nic pro šťastné a bezstarostné lidi, ocení ten, kdo se v životě potýkal se zármutkem.

Štítky knihy

anglická literatura

Autorovy knížky

Jessie Cave
britská, 1987
2023  77%Soumrak

Kniha Soumrak je v

Právě čtených1x
Přečtených57x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených4x
Knihotéce47x
Chystám se číst80x
Chci si koupit11x
dalších seznamech2x