Soudcův sen o křídlech

Soudcův sen o křídlech https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427339/bmid_soudcuv-sen-o-kridlech-B9H-427339.jpg 4 4 2

Kniha čtenáře seznamuje s příběhem soudce Viléma Šustra. Děj románu se rozehrává od počátku 90. let minulého století. Na pozadí společenských poměrů autor s důvěrnou znalostí soudcovského prostředí líčí atmosféru, charaktery soudců i zapisovatelek i jazyk, jímž spolu hovoří. Vzniká tak výpověď příslušníka generace hledajícího nové pevné body. Doktor Šustr alias Vilda se představuje i lidsky - sice se musí soustředit na závažnou trestnou činnost, ale nepřestává snít. Touží postavit dům, vznést se do oblak a poznat svět... I on chce létat, okusit volnost a svobodu, jenže je svázán obtížemi, které mu v tom brání... Vilda krůček po krůčku sbírá odvahu a učiní zásadní rozhodnutí stát se skutečným soudcem odvolacího senátu. K růstu mu dopomůže komplikovaný případ, jaký se nemusí konat za celou kariéru. Čtenář také nevědomky přijme sázku mezi psychoterapeutkou a Vildou, zda dokáže překonat strach z létání a zda se zbaví svých pout. Že mu přitom drží palce, není sporu.... celý text

Přidat komentář

Marekh
03.10.2021 4 z 5

Tato kniha mě dlouhodobě lákala, abych si ji přečetl. Knihu jsem téměř u žádného čtenáře neviděl na knižním Instagramu nebo na BookTube. Knihu hodnotím na 80 %.

Jedná se o autorovu prvotinu. Autor na počátku knihy uvedl, že knihu věnuje své ženě a otci a těm, kteří jej při psaní podpořili. To je určitě skvělé, když má začínají spisovatel podporu svých nejbližších. Autor ještě děkuje za svou fantazii – příběh i postavy jsou smyšlené. Kniha má krátké kapitoly, které jsou pojmenovány. Děj románu se rozehrává od počátku 90. let 20. století.

Kniha vypráví o soudci VILÉMU ŠUSTROVI (VILDOVI), který je hodný, lidský, pracovitý, ale má určité problémy, o kterých se v románu dočtete. Chtěl by si také postavit dům. Má ženu a 2 děti. Zabývá se trestnou činností a později se stává soudcem odvolacího senátu. Řeší také velice komplikovaný případ, o kterém se dočtete v této knize. Navštěvuje také psychoterapeutku, se kterou se navrací do minulosti.

Kniha se četla celkově dobře, bylo to poklidné a milé čtení, podobnou knihu jsem ještě asi nečetl. Podíváme se do soudcovského prostředí, seznámíme se s jeho pracovníky a nahlédneme pod pokličku jeho trápení. Soudce Viléma jsem měl rád, ale připadalo mi, že je měkkota a měl by být rozhodně tvrdší, když zastává funkci soudce, nicméně každý má nějakou povahu a minulost se na každého více či méně může podepsat a v důsledku toho se to může promítnout do jeho povahy.

Podaří se soudci Vilémovi postavit dům? Podaří se mu vznést do oblak? Vyřeší komplikovaný případ? To už se dočtete v tomto románu a pochopitelně mnohem více.

Citáty z knihy:

Celý život můžeš strávit v klidném přístavu, ale nikdy nepoznáš širé moře.

Danago
01.02.2021 4 z 5

Je to určitým způsobem úplně obyčejný příběh , o obyčejných lidech a jejich práci, radostech, ale asi především starostech. Soudce Vilém je opravdu až moc ustaraný až ustrašený. Vše co mu přijde na mysl, ihned srazí na kolena nějaká obava a ano většinou reálná obava. Ale takový je život a Vilda stejně jako každý z nás musíme nějak proplout pokud možno s co nejmenšími ztrátami. Vilémova rodinka mi byla sympatická. Vilém je bystrý a chytrý člověk a soudce , který přemýšlí a je i lidský.
Na tomto příběhu můžeme postavit tisíc jiných příběhů nás samých, našich rodin a přátel. Knížka je svým způsobem laskavá. Je z našeho světa a velice dobře se četla.