Sociologie a literatura

Sociologie a literatura https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50363/sociologie-a-literatura-OHO-50363.jpg 4 3 2

Sociologie literatury patří mezi oblasti humanitního poznání, které jsou neprávem opomíjené. Nejspíš pro obtížné získávání empirických dat a z obav před zjednodušujícím spojováním umělecké tvorby a společenských zájmů. A přitom se nepřestává opakovaně připomínat doslova nezbytnost nově vypracovat metodologicky přesné postupy zkoumání literatury jako společenského faktu. Studie Miroslava Petruska nazvaná jednoduše Sociologie literatury především kriticky orientuje v nesnadné situaci, jaká panuje v naší sociologii literatury, a dotýká se i její útržkovité historie. A potom svými analýzami, systematickými otázkami a postřehy hlavně upozorňuje na mnohotvárnost souvislostí, které mají svou platnost při genezi literární tvorby a při jejím konkrétním působení. Literatura jako společenský fakt se tak objevuje v novém světle a náš obraz vztahu literatury a společnosti se doplňuje řadou pohledů orientovaných k autorské osobnosti, k jedinečnosti uměleckého díla i ke čtenáři.... celý text

Přidat komentář

gimli35
30.01.2024 5 z 5

Stručně, jasně, přehledně a navíc čtivě o pozoruhodném oboru - sociologii literatury. Skvělé do školy nebo i jenom tak. :)

ladyfromskye
27.10.2016 4 z 5

Knížka už je možná v lecčems zastaralá (a proto jedna hvězdička dolů), ale já jsem byla spokojená a informace z ní jsem do sebe nasávala doslova jako houba.
Přitom ještě před dvěma lety jsem nevěděla, že nějaká sociologie literatury existuje. A o hodně jsem tím přicházela. Náhodou jsem si přečetla, o čem by vypsaný předmět s mým oblíbeným pedagogem měl být, a hned jsem měla jasno, že tenhle předmět musím absolvovat.
Jakmile jsem se dostala na magisterské studium, už jsem se zapisovala. A nyní, po dočtení knihy, jsem ještě raději, že se, byť v půlce semestru, ale přeci jen, výuka sociologie literatury otevře a já se dozvím ještě další zajímavosti z tohoto neprávem opomíjeného předmětu, který možná bude stát za rozšířením mé bakalářské práce na diplomovou a - kdo ví - třeba i na doktorskou.
Stejně jako tuto určitě doporučuji přečíst i další knihy o sociologii literatury. Vyšly u nás přinejmenším tři, další dvě, které s tématem souvisejí, jsou poměrně známé tituly Knihovna v noci a Dějiny čtení.
Věřím, že se jednoho dne najde více lidí, kteří krásu tohoto oboru ocení.