Sochař Josef Kubíček

Sochař Josef Kubíček https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506180/bmid_sochar-josef-kubicek-wST-506180.jpg 5 1 1

Monografie sleduje příběh Kubíčkova sochařského umění od lapidárních, často symbolicky laděných soch z let kolem první světové války k expresivně podbarveným plastikám dvacátých let, prolnutým účastí s člověkem práce, až ke klasicky vyzrálým skulpturám, vyznačujících se nezaměnitelnou lyricko-poetickou intonací. Odborný výklad Jiřího Hlušičky provází rozsáhlá obrazová část zahrnující 16 barevných a 90 černobílých reprodukcí děl Josefa Kubíčka, jakož i výběr archivních fotografií. Představu o sochařově tvůrčím vývoji i lidském osudu dokreslují dokumentační texty Život a dílo v datech, které vypracoval jeho vnuk Adam Kubíček.... celý text

Přidat komentář

xulij01
21.11.2022 5 z 5

Hezky zpracovaná monografie o tomto méně známém sochaři. Rozbor díla (a nástin života) je obsažen na stránkách 7 až 38. Text v této části je proložen jeho dřevoryty a malbami (uhel, tužka, černá křída, tuš…).

Poté následuje bohatá obrazová příloha věnující se sochařskému dílu. Uveden je název a rok vzniku díla. Podrobnější údaje o materiálu, rozměrech a umístění díla jsou poté zaznamenány v seznamu reprodukcí na konci knihy. Zhruba na sedmi stranách na konci knihy je v datech zachycen jeho život a dílo (proloženo fotkami umělce).