Sňatky z lásky

Sňatky z lásky https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/317444/bmid_snatky-z-lasky-RiJ-317444.jpg 4 10 2

V dřívějších dobách museli členové vládnoucích rodů vstoupit do manželství s osobou sobě rovnou, přesto se však našly výjimky. A právě na tyto svazky z lásky se zaměřuje naše kniha. Dozvíte se v ní, jaké překážky musely zamilované dvojice před svatbou překonat a zda byla tato manželství šťastná.Zjistíte, že mnohé nevěsty neměly ani kapku modré krve – arcivévoda Jan se oženil s dcerou poštmistra a car Petr Veliký se služkou. Některé sňatky byly tajné, a proto když se FilipinaWelserová chtěla starat o své děti, musela po porodu předstírat, že byly náhodou nalezeny. Určitě vás překvapí, že také Marie Louisa se neřídila pravidly a po Napoleonově smrti se dvakrát tajně vdala.Dočtete se, že polský král Zikmund August bojoval jako lev, aby jeho milovaná Barbora byla korunována královnou, a po její smrti po ní tesknil tak moc, že nechal vyvolat jejího ducha. Uvědomíte si, že nerovnorodá manželství někdy výrazně zasáhla do historie. Vždyť aby se Jindřich VIII. mohl rozvést a vzít si Annu Boleynovou, musela vzniknout nová církev. A král Eduard VIII. se kvůli dvakrát rozvedené Wallis Simpsonové dokonce vzdal trůnu.... celý text

Přidat komentář

Silmarien
09.12.2017 3 z 5

Kapitolky o sobášoch z lásky, kde jeden aktér bol väčšinou členom vládnucej rodiny a ten druhý mu nebol rovný spoločenským postavením.
Bolo to... milé. Kapitoly neboli dlhé, napísané to bolo jednoducho a pochopiteľne, odporučila by som to dejepisnému nadšencovi zo strednej školy. Typický produkt populárno-náučnej literatúry. Pre mňa nič nové, zaujímavejšia pre mňa bola len kapitola o Alžbete, vnučke Františka Jozefa a Sissi, keďze o nej som mala len veľmi povrchné vedomosti zahŕňajúce mená manželov, ale nič bližšie. Zvyšok bol notoricky známy a použitá literatúra už len potvrdila to, čo bolo jasné z prečítania textu - autorka zrejme zobrala všetky knižky zo záverečného zoznamu a urobila z toho výťah. Keby som bola na strednej, asi by som to hodnotila lepšie.
Ak to chce čítať niekto, kto si chce prečítať o ženách Henricha VIII., nevie, kto bola Filipina Welserová, netuší, že Ľudovít XIV. mal aj druhú manželku, že v rusovskom kaštieli až do konca druhej svetovej vojny žila vdova po hlavnom aktérovi drámy v Mayerlingu, tak to môže byť zaujímavé. Ale ak vám mená ako Štefánia Belgická, Mária Lujza, Ferdinand d´Este a Žofia Chotková niečo hovoria, tak zvážte.
2,5*

ritz
17.07.2017 4 z 5

Zajímavá knížka, zajímavé příběhy. Taky to ti feudálové neměli úplně lehké, asi není co závidět.