Smrt si nevybírá

Smrt si nevybírá https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480385/bmid_smrt-si-nevybira-2H7-480385.jpg 4 66 17

Raven, Fisher a Simpson série

1. díl >

Edinburgh, 1847. Na Starém Městě se začínají objevovat těla mladých žen zesnulých za strašlivých okolností. Na opačném konci města mezitím medik Will Raven vstupuje do učení ke slovutnému doktoru Simpsonovi. Mezi Simpsonovými pacienty jsou boháči i chudáci, kteří tvoří ostře vyhraněné protipóly Edinburghu 19. století. Doktorův dům je místo jako žádné jiné: hemží se to v něm vizionáři a osvícenci, stejně jako odvážným experimentováním na novém poli medicíny, jímž je anestezie. Právě v této domácnosti se Raven setkává se služebou jménem Sarah Fisherová. Ta má čich na potíže a mladík se jí okamžitě znelíbí, zvlášť proto, že Sarah stejně inteligentní a nadaná jako on, ale jako žena nemá žádnou z jeho výsad, pokud jde o vzdělání a společenské postavení. Pohánění odlišnými motivy, Sarah i Raven se noří hluboko do temnoty edinburského podsvětí, aby nahlédli pod roušku podezřelých úmrtí. Pokud chtějí vyváznout se zdravou kůží, nezbývá jim než zapomenout na své odlišnosti a spolupracovat.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: ekniha , Vendeta
Originální název:

The Way of All Flesh , 2018


více info...

Přidat komentář

Zlatinka.Emilly
14.01.2024 1 z 5

Samé pozitivní recenze, tak já je trochu naruším. Mě se kniha vůbec nelíbí. Prokusala jsem se do 150té stránky a dál už nemám sílu číst.

de6978
22.08.2023 4 z 5

Hodně drsných scén, jak se v roce 1847 léčilo, jak vypadalo porodnictví, jak se prováděly potraty.
Kleštěmi se rozdrtila lebka miminku, chirurgové zaživa řezali ruce ....

A do toho příběh, jak pomocník doktora se služebnou odhalují vraždy těhotných chudých žen. Druhá polovina knihy svižnější, napínavá ...


moudivlacek
20.08.2023 4 z 5

Překvapivě dobrá detektivka. Sice je poklidnějšího rázu, přesto své napětí má. Hlavní hrdina medik Will a služebná Sarah sice zpočátku stojí proti sobě, ale zjistí, že spolu zvládnou vše lépe.
Je tu hodně o medicíně té doby, krutosti u léčení, snaha některých doktorů o zlepšení. Ukázka chudoby a zákona jen pro některé. Will a Sarah mi přirostli k srdci a já se těším na další díl s nimi.

babicka_amalka
06.04.2023 4 z 5

četlo se výborně, už se vrhám na další díl ;-)
kniha je nejen zábavná, ale je v ní i mnoho přidané hodnoty ve formě historických údajů a poměrů ve společnosti či vědě; doporučuji;
je až neuvěřitelné, jak strašné poměry panovaly ve zdravotnictví v Evropě ještě v 19. století - zejména v porovnání s tím, jak daleko byly poznatky medicínské i hygienické už ve starověku - ve starém Egyptě, v arabském světě, židovské medicíně...proti tomu vládl v Evropě 19. st. hluboký středověk (na druhou stranu dnes tam spadl svět arabský, a o to je to smutnější);

Therria
05.12.2022 5 z 5

Tato knížka má pouze jednu velkou chybu - a to že skončila. Po delší době se mi do ruky dostala knížka, která mě chytila a nepustila, dokud jsem ji nedočetla a jediné štěstí je, že mám doma druhý díl, jinak bych nevěděla, co si počít se životem :)
Detektivní příběh se nejprve rozvíjí pomalu a víceméně půlku knihy ani nepostřehnete, že se jedná o detektivku, ale není to na škodu, protože příhody ze života viktoriánských lékařů a způsoby tehdejšího pohledu na medicínu jsou velmi zajímavé sami o sobě. A pomyslnou třešničkou na dortu je pomalu gradující vztah hlavních postav s klasickou hate/love zápletkou, která mi zde ale přijde napsaná mnohem uvěřitelněji, než v jiných knížkách, co jsem za poslední dobu četla.
Pět hvězdiček, nemám, co bych vytkla :)
P.S.: Will Raven a Sarah Fisherová sice ve skutečnosti neexistovali, ale doktor Duncan i profesor Simpson ano a pozadí příběhu se odehrává na základě reálných událostí.

michaela.ch
26.09.2022 4 z 5

"Nikdy nevěř člověku, co nemá žádné zjevné neřesti. Ty skryté budou nejspíš pěkně odporné." Těžko se mi čte o době, kdy ženy měly tak málo práv. Nakonec mi byl Raven sympatický, což se na začátku knihy nedalo říct.

Sumatrae
12.07.2022 4 z 5

Kniha se mi libila uz jen samotnym prostredim a obdobim, do ktereho byla zasazena... Postavy byly sympaticke, dej ctivy a atmosfera perfektne vykreslena, jen jsem stale cekala na nejaky wooow efekt, ktery neprisel...

Oli1104
13.06.2022 4 z 5

Ctive, svizne, zajimave. Hvezda minus za velmi pruhledny a predvidavy vysledek. Celkove ale spokojenost.

lucie.dc
19.03.2022 5 z 5

Povedene cteni, byt jsem knihu zacala cist tak na 3 x, ten zacatek me uplne nechytil a tak jsem se k ni dokola vracela. Omacky je tam hodne, pribeh je ale poutavy. Kdo ma slabsi povahu, muze se mu tezko cist o tezkych porodech, v tomto duchu se prakticky nese cela kniha, nedoporucuji zenam, ktere se chystaji rodit a z porodu jsou uz ted nervozni. Jako detektivku to uplne nevnimam. Lekarske prostredi okorene lehkou "milostnou" zapletkou.

bastes
13.03.2022 3 z 5

Kniha se četla rychle, postavy i prostředí zajímavé. ALE vzhledem k tomu, že jde o detektivku, tak nějak jsem neočekávala, že budu téměř od začátku předvídat kdo je vrah...

broskev28
20.02.2022 4 z 5

Ve shodě s většinou komentářů jsem nadšená.
Edinburgh poloviny 19.století určitě nebyl místem, kde bych chtěla žít, a už vůbec ne jako žena. Takže Sarah má neuvěřitelné štěstí, že se dostala do domácnosti doktora Simpsona, volnomyšlenkáře a lidumila. Podobné štěstí se konečně usmálo i na Ravena, proto oba protagonisté tohoto výborného příběhu kráčejí vstříc svému osudu s důvěrou, že jejich situace může být lepší.
Spousta zajímavých lékařských informací z té doby, jejichž důvěryhodnost je dána profesí autorské dvojice, která se skrývá pod pseudonymem, mě zaujala. Navíc se zde objevuje i zmínka o vodoléčebné metodě jistého lékaře jménem Priessnitz, ordinujícího někde "v rakouských horách"; my jeseničtí patrioti přijímáme tohle zeměpisné ukotvení s chápavým úsměvem na tváři.
Výborný a čtivý překlad, svižný děj, takže mohu jenom doporučit a těším se na další díl, který už máme v naší knihovně. Oba díly jsme koupili ve slevě právě na základě zdejších komentářů, takže mé poděkování všem, kteří je doporučují podobně jako já.

"Sám byl toho názoru, že umět číst, psát a počítat je pro dívku jejího postavení dostatečné, a trval na tom, že pletení a vyšívání pro ni budou užitečnější a přinesou jí víc možností budoucího uplatnění. Jako by snad práce v textilní továrně měla být vrcholem její ctižádosti. Pokud jste byli schopni vykonávat úkol nebo si osvojit jisté vědomosti, proč by mělo záležet na tom, jestli jste muž nebo žena? Sarah se dosud třásla hněvem nad tou nespravedlností, kdykoli na to pomyslela."

handulli
29.01.2021 5 z 5

Příjemné překvapení. Knihu jsem objevila náhodou v rámci ČV 2021. Historické knihy mám ráda a vývoj lékařské vědy mi přijde fascinující, proto to byl jasný výběr. Nečekala jsem ale, že se bude kniha číst tak dobře. Děj svižně odsýpá, nejsou tu prakticky žádná hluchá místa. Hlavní postavy mi byly sympatické, přestože jejich osobnost se odkrývá pozvolna, stejně tak jako jejich minulost. První díl jsem měla půjčený z knihovny a během jeho čtení jsem si rovnou koupila druhý díl. Po hooodně dlouhé době jsem byla překvapená, že už jsem na konci a bylo mi to skoro líto. Na druhou stranu musím říci, že to rozhodně není klasická detektivka, kdy vyšetřování zločinů má v knize dominantní postavení, ale - vůbec mi to nevadilo. Těším se na další díl.

Lumír23
29.10.2020 5 z 5

Velmi příjemné čtení, popis staré Anglie, vývoj léčebných metod a využití anastezií od plenek, k tomu i napětí a vztahy... Jo, dokonce bych řekl, že by tomu slušelo i pár stran navíc, což je v rozporu s trendem - kdy příběh nemá co říct a je natahován, zde byl zhuštěn. Opravdu jsem si to užil.

85098211
21.10.2020 4 z 5

Tohle je kniha, která tak trochu klame obálkou ;-). Protože se nejedná ani tak o detektivku, jako spíše o román, ve kterém autor naprosto fascinujícím způsobem popisuje medicínu a její vývoj v Anglii 19. století. Vyšetřování podezřelých úmrtí tak zůstává spíše v pozadí - a já musím přiznat, že mne zajímalo opravdu jen okrajově. Protože jsem se mnohem více dozvěděla spoustu zajímavých informací o lékařství té doby a hlavně o experimentech s anestetiky převážně v oblasti porodnictví. Všechno je napsáno poutavě, i když kniha má lehce pomalý rozjezd. Sarah mi byla sympatická hned od začátku, zato na Ravena jsem si musela zvykat dost dlouho ;-). Závěr knihy byl výborný, všechny nejasnosti byly vysvětleny a příběh dává tušit, že se bude konat pokračování. Dávám tedy poctivé čtyři hvězdičky a tu pátou si schovám pro případný další případ...

Ella_85
04.08.2020 5 z 5

Podobnost s The Knicks je asi ciste nahodna, i kdyz tady se resi jine i jine lekarske problemy a navic tady jsme v puli 19. stoleti a jeste v Evrope. Doktor Thackery se „nici“ o par desitek let pozdeji a za velkou louzi. Pribeh byl zajimavy, ubihal bez nejakych zdlouhavych pasazi

Zase mam vyhradu ke korektorske praci, plno preklepu a pod

vnimat_Krasu
16.12.2019 3 z 5

Zaměnitelný je to až na kost. Co pár stránek jsem si tu zavzpomínal na ranec příbuznejch, od seriálu The Knick, knížek od Greciana, i na Faberovu skvostnou Sugar. Ke čtvrtý hvězdě se mě snažila lámat čtivá forma a hustá atmosféra Edinburgu. K tý třetí mě ale definitivně stáhla story, kterou jsem zapomněl dřív, než jsem stačil říct 'komentář'.

marinada
31.10.2019 5 z 5

Kriminální linka jednoduchá, ale skvělé a zajimavé prostředí porodnictví a lékařství v 19. století. Čtení jsem si moc užila, kdo nemá rád krváky, určitě doporučuji.