Smrt na všech mořích

Smrt na všech mořích https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74111/bmid_smrt-na-vsech-morich-ll2-74111.jpg 4 16 3

Smrt na všech mořích poskytuje napínavou formou ucelený obraz dějin ponorkové války, které se započaly v září roku 1939 torpédováním britské lodi Athenia. Byl zahájen německý plán dosáhnout hospodářského zhroucení Velké Británie zničením jejího obchodního loďstva, který trval až do roku 1945, kdy německé válečné námořnictvo v poslední fázi zoufale usilovalo o nalezení prostředků ochrany ponorek proti již dokonale fungující obraně Spojenců...... celý text

Literatura naučná Vojenství
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Tod auf allen Meeren , 1970


více info...

Přidat komentář

vvikingg
14.11.2023 5 z 5

Uznání si německé ponorky vysloužily již v první světové válce kdy v roce 1914 mělo císařské námořnictvo jen 5 ponorek a kapitán Otto Eduard Weddingen se svojí ponorkou U - 9 u holandského pobřeží potopil v září 1914 tři britské křižniky Aboukir, Hogue a Cressy , britská admiralita byla zděšena. Na jeho počest byla pojmenována první ponorková flotila v nově vzniklém německém námořnictvu na počátku druhé světové války. V jeho stopách šel třeba kapitán Günther Prien , který s U - 47 potopil v hned na začátku války v říjnu 1939 britskou bitevní loď Royal Oak,když pronikl s U-47 na základnu Scapa Flow, s ponorkou se vrátil na základnu v Německu a přes noc se z něj stal národní hrdina. Příběhů a osudů některých osádek německých U-bootu je zde v knize více,škoda za autor zapomněl na zkázu konvoje PQ 17, který britská admiralita rozpustila a stal se obětí ,, vlčích smeček,, unikatní je v zadní části knihy příloha Osud německých ponorek za 2. světové válk.y

xulij01
28.09.2022 4 z 5

Knížka podrobně mapuje ponorkovou válkou vedenou Německem. Víceméně konstatuje, že již někdy po roce 1920 začíná postupná příprava na tento typ války (Německo zákazy zbrojení obcházelo víceméně okamžitě co vstoupily v platnost, stavba v cizích státech…). Čtenář se dozví velké množství informací, některé pasáže jsou přímo psány z pohledu posádek, což knížku dosti oživuje (nevyhýbá se ani líčení stísněného prostoru, pachu nemytých těl po řadu týdnů…). Zároveň je to podáno velmi přístupnou formou, takže nedojde k zahlcení technickými údaji. V knížce je obsaženo kolem 30 stran obrazových příloh, na konci poté najdeme seznam všech německých ponorek operujících během druhé světové války.

Četl jsem vydání z roku 1982. V něm samozřejmě figuruje Sovětský svaz coby zachránce, mírotvůrce a jediná kladná síla mezi válčícími stranami. Byl jsem obohacen o informace typu, že Finsko vyprovokovalo Sovětský svaz k útoku, Francie a VB chtěla ve skutečnosti Sovětský svaz zničit. Druhou frontu nechtěli spojenci otevřít jen a pouze kvůli tomu, aby SSSR oslabili. Naštěstí tato sdělení netvoří jádro knížky. Kvůli tomu snižuji hodnocení o hvězdičku, je klidně možné, že v novějších vydáních jsou tyto dezinformace opraveny, pak bych dal hvězdiček pět.


frantisek0724
05.05.2020 5 z 5

Super kniha, vycházející ze skutečných událostí druhé světové války. Popisuje v několika fázích ponorkovou válku z pohledu německých posádek. Jsou zde příběhy známých hrdinů německých ponorek,ale i těch méně známých,z nichž většina skončila na dně moří a oceánů. Osobně si velice vážím seznamu na konci knihy,kde je seznam všech německých ponorek, které se účastnily bojů 2. světové války, včetně data a místa případného potopení a jména posledního kapitána. Moc hezky a poutavě napsáno.