Smrt mezi řádky

Smrt mezi řádky https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521753/bmid_smrt-mezi-radky-bKy-521753.jpg 3 33 10

Knihkupkyně Roach nechce přátele. Všechno, co potřebuje ke spokojenosti, jsou knihy o sériových vrazích a kriminální podcasty. Ovšem jen do chvíle, než do knihkupectví nastoupí Laura, kterou si každý hned zamiluje. Jenže Laura má i temnou stránku a tu vidí jen Roach. Zvědavost pomalu přerůstá v obsesi a Roach udělá cokoli, aby pronikla do Lauřina života. Ať už si to Laura přeje, nebo ne.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

Death of a Bookseller , 2023


více info...

Přidat komentář

vaclav5809
24.01.2024 2 z 5

Roach, posedlá sériovými vrahy, se snaží za každou cenu dostat do života kolegyně Laury, kterou začne být postupně úplně posedlá.
Už od třetiny jsem si přál, aby knížka skončila.
Knížka vyloženě neurazí, ale rozhodně ani nenadchne.

bookcase
10.01.2024 4 z 5

Za mě dobrý. Mělo to atmosféru, místy pěkně hustou/hnusnou :) protože samý alkohol, tělesné tekutiny, pachy, prostě zaměřené hodně na představivost a pocity. Roach byla nepříjemná, šel z ní strach, Laura měla taky své, ale člověk dokázal pochopit proč. Dělám s knížkami, takže mě bavilo prostředí kolem nich, zákulisí knihupecké činnosti a tak. :).


Janamed
08.12.2023 4 z 5

Knihu Smrt mezi řádky jsem nechtěla minout, a rozhodně mne neodradily ani vlažné ba negativní recenze/komentáře. Tu její jedovatou, uhrančivou obálku jsem jednoduše mít musela a víte co? Mne Alice Slaterová přesvědčila! Mne její obsesivně drzý příběh se silně nesympatickými hlavními hrdinkami, od Roach, ujetý alternativní šmucky po povýšenou, přecitlivělou notoričku Lauru, která si však prošla jistou traumatizující událostí, bavil! Autorka vsadila na fenomén současné literatury v podobě true crime příběhů, a tak se v knize střetávají dva různé pohledy na problematiku sériových vrahů a jejich obětí. Nebezpečná posedlost se tak stává alfou omegou tohoto psychopatologického thrilleru z prostředí knihkupectví. Až na mé občasné mírné protočení panenek, především při hospodských dýchánkách se takhle jedovatá kniha špatně odkládala. Autorka zvolila čtivou koncepci, příběh je vyprávěn vlastně ze dvou pohledů a skvěle se doplňují. Může se trochu jednat o takové klišé alá Spolubydlící, ale proč ne. Určitě si míň jak 4* nezaslouží.
Za mne má vřelé doporučení.

_Brunetka_
26.11.2023 4 z 5

Pro upřesnění, hodnotím 4,25*.

Tak tohle bylo po dlouhé době pořádný psycho zase, minimálně pro mě. Chvilku jsem si na styl psaní musela zvykat, ale později už jsem měla velké problémy od knihy odejít. Příběh je dle mého pro čtenáře velmi atraktivní a disponuje slušnými předpoklady k tomu, aby vás maximálně pohltil. Uvítala jsem originální námět, který spočíval velkou mírou v knihkupeckém prostředí a žánrem skutečných zločinů. Je příjemná změna poznat zase něco nového. Nejzajímavější je asi to, že na začátku tohoto díla nestojí žádné brutální úmrtí a mně stejně v průběhu čtení běhal šílený mráz po zádech (nechtěla bych se tam ocitnout za žádnou cenu). Celý děj se nesl v napětí a tíživé atmosféře. Po dlouhé době se mi stalo, že ve mně obě hlavní hrdinky probudily totální antipatie vůči nim samotným, což se k tomuto typu knihy zrovna ale hodí a svědčí to o tom, že je autorka napsala dobře. Roach je naprostá psychopatka (bez jakýchkoli debat) a u Laury mě ubíjel především její šílený životní styl, který spočíval v práci a následném opíjení se do němoty (pořád dokola). Své problémy vůbec neřešila. Příběh ve mně probudil řadu emocí – znechucení, strach, úzkost, smutek, Konec byl pak poslední kapkou k mému uvažování o tom, zda si mám zajistit pobyt v blázinci na nějakou dobu nebo vyhledat jinou odbornou pomoc. Tento thriller vám můžu tedy moc doporučit, pokud chcete zkusit něco jiného v prostředí hromady knížek a víte, že pak nebudete trpět paranoiou a kontrolovat své věci v domnění, že vás Roach taky navštívila.

spencer
24.11.2023 4 z 5

Smrt mezi řádky přináší příběh, který si rozhodně neoblíbí každý, ale pokud vás zaujme, můžete se těšit na poměrně nevyzpytatelnou jízdu plnou stalkingu, obsesí a samozřejmě knížek.

Děj je vyprávěn z pohledu dvou protagonistek - Roach a Laury. Roach pracuje v knihkupectví už nějakou dobu a je přímo posedlá opravdovými zločiny. Jedná se o jediný žánr, který čte a nedělá nic jiného, než že poslouchá tematické podcasty. Když k nim do práce nastoupí Laura, její naprostý opak, hned zaujme Roachinu pozornost. A jakmile se ukáže, že píše poezii s temnými tématy, začne Roach až příliš obsesivně fantazírovat nad jejich potenciálním přátelstvím.

Jak se mění pohledy vyprávění, dostáváte na dění různé úhly pohledu. Nečekejte, že byste si postavy oblíbili, neboť na nich není nic zvlášť k oblibě, ale určitě se o nich budete potřebovat dozvědět víc. Největší šanci zaujmout má především kontrast mezi hrdinkami, drama a mnoho „vražedných“ metafor.

Smrt mezi řádky začíná zlehka a musíte si chvíli počkat, než se dostane k hlavní pointě. Titul nicméně můžu doporučit fanouškům true crime a série YOU.

iskrizka
19.11.2023

Toto je taká divnokniha, ktorá sa nebude páčiť každému, ale ak Vás chytí, určite na ňu len tak nezabudnete. Nie je to pekná kniha, ani postavy nie sú dvakrát sympatické, no je na nej niečo fascinujúce.

Za mňa výborné, veľmi pútavo napísané a obrazotvorné. Autorka skvelo pracuje so slovami, vďaka jej opisom si viete predstaviť každý detail, vôňu a pach.
Dejovo je to miestami veľmi komorná kniha, veľa priestoru dostáva aj vnútorné prežívanie postáv, a až k záveru sa z pozvoľnej drámy stane thriller.
Celé je to dobré, no záver, ktorý autorka zvolila, je vynikajúci.

Každá z postáv má svoj vlastný hlas a striedanie POV medzi nimi je prirodzené. Postava Laury mi v niečím pripomenula Mirandu zo Zberateľa, a vlastne som pri čítaní mala mnohokrát podobný pocit, ako pri Zberateľovi. Nie kvôli námetu, ale zrejme vďaka nálade a atmosfére celého románu.

Knihe možno vytknúť pomalšie tempo a je mi jasné, že nejeden akčnejší čitateľ by ju skrátil na polovicu, ale ak si radi užívate pokojnejšie plynutie deja, skúste ju.

mikika
14.11.2023 3 z 5

čekala jsem něco docela jiného, takže trošku zklamání, ale jinak dobře popsané prostředí řetězcových knihkupectví a hloubky posedlosti skutečnými zločiny. Roach je fakt postava, ze které vám bude nepříjemně.

akinomV
14.11.2023 3 z 5

Nevím jak popsat slovy své pocity. Ani jedna z hlavních hrdinek nebyla sympatická, i když s Laurou, díky její minulosti, trochu soucítíte. Prostředí knihkupectví ale bylo opravdu zajímavé a bavilo mě. Příběh jako takový mě zaujal a byla jsem fakt zvědavá, jak to celé dopadne. Ale díky Roach a její nechutnosti po tom všem zůstal takový divný pocit. Asi to tak má být, vyvolat v člověku pocity, ale já takhle vím, že už knihu znovu číst nechci a říkám si, že kdybych ji nikdy nečetla, vůbec by mi to nevadilo... Ale, tím nechci říct, že je to celé špatně, jen tohle není kniha pro mě.

martineden
13.11.2023 4 z 5

Kniha splnila mé očekávání, byla napínavá, temná, hrdinky divný, i když ta Laura za to vlastně nemohla. Asi bych si to znovu přečetla, i tak ale knihu doporučím.

iskrizka
05.10.2023

Neviem prečo, ale predstavovala som si, že pôjde o thrillerovú detektívku v britskom štýle.
Britské to je. Aj thrillerové. No zároveň je to úplne iné, než som čakala: temnejšie, drsnejšie, surové, a pritom veľmi intímne. Optikou dvoch mladých žien, kolegýň z jedného kníhkupectva, sledujeme príbeh plný pomalého napätia a dusivých emócií, v ktorom sa pomaly, ale isto stiera hranicu medzi zvedavosťou a obsesiou...

Výborné, veľmi pútavo napísané a obrazotvorné. Autorka skvelo pracuje so slovami, vďaka jej opisom si viete predstaviť každý detail, vôňu a pach.
Dejovo je to miestami veľmi komorná kniha, veľa priestoru dostáva aj vnútorné prežívanie postáv, a až k záveru sa z pozvoľnej drámy stane thriller.
Celé je to dobré, no záver, ktorý autorka zvolila, je vynikajúci.
Obe z hlavných postáv majú svoj vlastný hlas a striedanie POV medzi nimi je prirodzené. Postava Laury mi v niečím pripomenula Mirandu zo Zberateľa, a vlastne som pri čítaní mala mnohokrát podobný pocit, ako pri Zberateľovi. Nie kvôli námetu, ale zrejme vďaka nálade a atmosfére celého románu.
Mínusom môže byť pre niemoho pomalšie tempo, ale niekomu sadne možno práve to.