Smaženky a machři

Smaženky a machři https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/439651/bmid_smazenky-a-machri-W3T-439651.JPEG 4 4 2

Přidat komentář

katy238
19.02.2022 5 z 5

Smaženky a machři jsou čtením o nekonečné cestě indickými vlaky skrze zemi, kde je možné úplně všechno a zároveň tam nejde vůbec nic. Autor v jednotlivých kapitolách představuje nádraží větších i menších měst, popisuje své cestovatelské zkušenosti a jako zlatý hřeb vždy navštíví nádražní restauraci. Někde lze nalézt ty správné autentické podniky, mnohde jsou však už dnes vytlačovány většími řetězci občerstvení s uniformní nabídkou. Ovšem svědomitě projde, co jde a ochutná, co se nabízí. A je to opravdu jízda. 

Jak indická jidla, tak i prostředí podniků má nezapomenutelnou atmosféru a v knížečkách je sugestivně popsáno vše. Prostřednictvím stránek tak máte možnost ponořit se do Indie v její ryzosti a prožít kus cesty s autorem kolem indické železnice i na ní. Železnice má v Indii obrovskou úlohu a příběhy odehrávající se na kolejích nejsou nikdy obyčejné. A právě tyto zkušenosti může případně jiný cestovatel využít pro své cestovatelské úmysly do těchto krajů. Indie totiž tepe dle svých pravidel a pro našince mohou být lehce nepřehledná. Dílko se skládá ze tří knížeček a přehledné mapy a dohromady dává obraz dnešní Indie s odkazem na její nelehkou historii a zájemci může pomoci pochopit, jak nádherná země to je a i když se může zdát nepřístupná, nic není nemožné. Jak dokazuje autor svým vyprávěním, ať již sám nebo se spolucestovatelem, Indie je otevřená každému. Stačí si jen koupit lístek na vlak a vyčkat v nádražce. 

Canniosh
28.11.2021 4 z 5

Naprosto bombasticky popsané prostředí nádražních občerstvoven v indických luzích a hájích. Toto malé velkodílo, rozdělené na tři útlé knížečky, atraktivně zabalené dohromady spolu s pár pohlednicemi oněch vzdálených míst, jsem přelouskal v řádech hodin, a nelitoval jsem ani jediné vteřiny. Plný počet bodů nemůžu dát už jen z toho důvodu, že se do těchto míst nikdy nebude možno podívat, alespoň 99% čtenářů ne, a tak se jedná spíše o exotické počtení o jiných krajích a mravech. Rozhodně doporučuju všem, kteří mají rádi gastronomická či cestopisná díla.


Štítky knihy

Indie nádraží

Autorovy knížky

2019  85%Smaženky a machři

Kniha Smaženky a machři je v

Přečtených5x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce1x
Chystám se číst6x
Chci si koupit4x