Slzy jsou jen pro holky

Slzy jsou jen pro holky https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448806/bmid_slzy-jsou-jen-pro-holky-g7e-448806.jpg 3 60 20

Debut mladé české autorky. Sedmnáctiletý Louis nikdy nebyl vzorné dítě, od té doby, co je opustil otec, se rozhodl, že si bude užívat života plnými doušky. Jenže jeho rodina to nehodlala nechat jen tak, a proto se všichni přestěhovali na Floridu, kde Louis nikoho nezná a kde ho podle matčiných slov nebudou stahovat ke dnu kamarádi. A tak se ocitá v novém domě, ve škole, kde si teprve musí v získat postavení, a zároveň se musí vypořádat s vlastními démony. A nezapomenout na spolužačku, kterou nejspíš opravdu zaujal.... celý text

Přidat komentář

Erika017
26.03.2022 2 z 5

Knihu jsem dočítala horko těžko. Zdálo se mi, že se to pořád hrozně vleče a děj se nikam neubírá. Hlavní hrdina mě štval, nejen, že byl neustále naštvaný na ostaní, pořád chlastal, kouřil a vymlouval se na úplně prkotiny. Kniha se mi moc nelíbila. Nedoporučuji číst.

Adam2021
27.09.2021 5 z 5

Musím říct že je to veliká oddechovka.
Nemá to v podstatě žádnou ohromnou zápletku, ale kniha je velmi čtivá a stránky ubíhají před očima. Hlavní hrdina, i na to jakej je to nesympatickej, zlej, drzej a špatnej kluk, velice jsem si ho oblíbil. Opravdu. Viděl jsem ten jeho hrbolatej vývoj, kdy je chvíli docela v pohodě, kdy to nedává, zase trochu v pohodě.
Rodinné situace jsou vykreslené velmi dobře, vztahy mezi postavami jsou uvěřitelné (někdy tedy chvíli nechápu Ethana, ale ok), rozhovory mezi teenagery jsou realistické.
Louisovi problémy, jeho myšlenky, deprese, ano je to alkoholik nejdříve ze zábavy a z pocitu a pak ze smutku, z důvodu.
A konec?!! Chvíli jsem na to čučel, pak hledal, jestli nebude tam někde nebude třeba Nejsem vůl, nebo mám to zapotřebí?, ale ono nic!!
Kniha je to velmi čtivá, doporučuji, jistě si ji ještě někdy přečtu a autorce se klaním.


WallopX
30.08.2021 3 z 5

Trošku mě štval hlavní hrdina. Chápu, že někteří lidi takoví jsou, ale prostě jak musel vyjíždět po své matce za každou blbost, a i po sestrách, když to ani nutný nebylo, tak to mě vytáčelo a bylo mi jich líto.
To samý i s jeho sousedem.
Dějová linka tam ani moc nebyla, spíš mi to tak aspoň přišlo. Řešila se tam rodina a jeho pití a jeho sebestřednost.
dávám 3*

Bebe2004
05.05.2021 1 z 5

Ne. Mě se to nelíbilo. Přišlo mi to jako velmi průměrný příběh z Wattpadu, napsaný 13letou holkou. Děj byl moc předvídatelný a nudný a ten konec? Postavy mě nebavily, nijak se nevyvíjely. Prostě ne.

veverrka11
18.04.2021 1 z 5

Na tuhle knížku jsem asi už stará a kdybych ji nedostala, nikdy bych se do ní nepustila. Louis mi byl nesympatický, choval se jako i...t a je to strašný sobec

katee21
06.04.2021 1 z 5

Jak to nazvat... nenazvala bych to zklamáním, ale bylo to v podstatě o ničem... Do čtení jsem se musela nutit, protože děj byl pomalý a v podstatě o ničem... Taky jsem si absolutně nerozuměla s autorčiným stylem psaní. Proto víc než 1/5 dát nemohu...

Zuzanka9001
06.04.2021 5 z 5

Miluju. Nemohla jsem se od toho odtrhnout. Moc doporučuju ????

Nelajza
23.03.2021 1 z 5

(SPOILER) Tedy tato knížka mě jak jinak než zaujala obálkou. To je asi tak vše. Celou tu dobu jsem čekala, až se něco stane a já si řeknu,„To je zajmavé, nechtěla bych skončit jako on". No a... Nic jsem necítila, hlavní hrdina mi byl úplně jedno. Celou dobu se tam litoval a nakonci ho osvítil duch svatý a rozhodl se skoncovat s alkoholem. Hmmm. Ani tam nebyla ta část, jak se léčil a na to jsem se těšila nejvíc.

oblakaknih
14.03.2021 1 z 5

0,5/5
Kniha Slzy jsou jen pro holky mě zaujala především svojí obálkou. Bohužel obsahem mě silně zklamala.

Sama anotace sice neslibuje nic převratného, příběh je spíše pro mladší věkovou skupinu, ale já se do něj stejně chtěla pustit.

Hlavní hrdina Louis mě celou knihu neuvěřitelně štval. Jistě, působil poměrně realisticky, autorka ho moc dobře popsala, ale já to nemohla vydržet. Celou knihu si pořád na něco stěžoval, utápěl se v sebelítosti a následně si vše vybíjel na své vlastní matce.

V knize je krásně vykreslené přátelství dvou hlavních postav, přesto je pro mě nepochopitelné, že toto přátelství vydrželo.

Autorčin styl psaní se k tomuto příběhu hodil. Mně osobně hodně zklamala potřeba spárovat téměř všechny postavy. V mnoha případech to působilo vynuceně a nepatřičně.

Romantická linka v knize mohla být daleko lépe zpracovaná, mohla být více popsaná.

Děj na mě působil prázdně, nic moc se v knize vlastně nedělo a některé zvraty mi opět připadaly nereálné a vynucené.

Konec mě zklamal.

Tato kniha mi vůbec nesedla, pro mě je obrovským přešlapem, takže ji bohužel nemohu doporučit.

3061
08.03.2021 5 z 5

Doporučuji!

3061
08.03.2021 5 z 5

Top! Top! Top!

Nic víc nemohu dodar

milan.krimsky
01.03.2021 5 z 5

Příběh dospívajícího Louise, který kvůli rozpadu rodiny podléhá vlastnímu sobectví a alkoholu.

milan.krimsky
24.02.2021 5 z 5

O závislosti na alkoholu jednoho teenagera a jeho chování k ostatním, činí zcela nesympatizující, snobsky. Díky Ethanovi, který mu otevře celkové oči.

lost.in.books
21.01.2021 4 z 5

Hodnocení: Tuto knihu jsem objevila v novinkové sekci naší knihovny a svou obálkou mě zaujala, tak jsem se jí rozhodla půjčit.
Kniha se již od začátku rychle četla, stránky se mi otáčely samy a byla jsem schopna se do knihy plně začíst i přes méně napínavý děj a ne zas tak bohatou slovní zásobu,která byla v knize použita. Ale tyto faktory vůbec neovlivňovaly čtivost knihy, celou dobu jsem byla schopna se začíst. Kniha obsahovala celkem závažné téma a to vypořádávání se mladistvých se závislostí na alkoholu a v této knize to byla velice silná závislost hlavního hrdiny, celkově zde byl velice dobře popsaný tento závažný problém . Co se hlavního hrdiny týče, tak ten mi neskutečně lezl na nervy , neoblíbila jsem si ho vůbec v ničem- ta jeho arogance, povýšenost a jeho posedlost svým vysokým postavením ve společnosti svých spolužáků. Byl to neskutečný spratek , nevděčník a kdybych měla hledat jediné pozitivum na této postavě, tak ho asi bohužel nenajdu i přes veškerou snahu. Ostatní postavy jsem si také neoblíbila až na Ethana, který mi byl neskutečně sympatický a často mi ho bylo líto, jak se k němu ten spratek Louis choval . Děj nebyl zas tak překvapivý a plný zvratů, ale přesto mě byl schopný vtáhnout do děje. Konec byl na můj vkus moc uspěchaný a neuzavřený a byla jsem jím celkem zklamaná. Ale jinak Vám mohu knihu doporučit, pokud chcete čtení na pár večerů.

Adel460
06.01.2021 2 z 5

Jakožto patnáctileté holce, pro jejíž kategorii je tato kniha nejspíš zaměřená, mi to přišlo jako naprostá kravina. Číst jako takhle se to dá, ale nic moc zvláštního od této knihy nečekejte. Děj nezajímavý, jsem už v půlce a že bych z toho byla nějak nadšená, to se říci nedá. Dočítám to jen proto, abych se dozvěděla konec. V příběhu nevidím žádnou zápletku, je to o klukovi, který se utápí v alkoholu, a hlavní postava, tedy Luis, je mi hodně nesympatická. Arogantní, povrchní, sobecký. Jeho myšlenkové pochody jsou občas fakt divné, neustále se mění jeho názory, nálada a myšlenky. V tom smyslu, že si něco myslí, ale náhle si zase myslí něco jiného. Dějová linka je nic moc, slovní zásoba také ne, občas se opakují ta stejná slova. Za mě teda docela nezajímavá knížka. Ale každému se líbí něco jiného, to chápu. Chtěla jsem jen vyjádřit svůj názor :)

Damonka12
03.01.2021 4 z 5

4,5 Tato kniha mi vzala dech, nečekala jsem, že bude tak skvělá. Hlavní hrdina mi přirostl k srdci i přes to jak se choval. Kniha mi přišla hrozně reálná. Půl bod strhávám za konec, který mi přišel uspěchaný.

ajak
29.12.2020 4 z 5

3,5 hvězdičky, nevím jako štítek romantika?? Kde?
Ano uznávám, asi nejsem uplně cílová čtenářská skupina, ale jako mladá máma popravdě nevím co bych měla dělat s takovým zmetkem. Na to že hlavnímu hrdinovi je sedmnáct se dle mého choval jako malá dvojčata. Jako jo málokdo si přizná, že má problém s alkoholem a začne s tím něco dělat sám od sebe. Uplně nelituju toho, že jsem si knížku přečetla, četla se velmi pěkně a málokdy jsem jí odložila ale asi jsem prostě čekala víc.

martinakraus
01.11.2020 2 z 5

1,5*
No.. Tak tohle se za mě úplně nepovedlo..
Absolutně mi nesedla hlavní postava (takhle - já vím, že některý postavy jsou psaný, abyste je neměli rádi a jsem s tím úplně v pohodě. Problém je, že Louis je ten typ postavy, od které člověk čeká nějakej character developement. Jasně, je to děsně edgy a cool teenager, ale stejně. A tak čekáte nějaký poučeí se a přijde mi, že se autorka nejspíš snažila mu něco takového dopřát, ale za mě se to teda vůbec nepovedlo.. A ne, není to jen tím, že už dávno nejsem náctiletá. Louis byl prostě idiot - stačí si přečíst několik jeho myšlenkových pochodů). Vlastně mi k srdci nepřirostla žádná z postav (až na Lizzy a Lettie - sestry hlavního hrdiny [který se mi většinu děje dost pletly, takže je možný, že oblíbenou mám jednu?]) a to jsem si jistá, že třeba Ethan byl ROZHODNĚ psaný jako postava, kterou si zamilujete (znáte to, takovej ten underdog, chudáček, kterýho máte litovat a zamilovat se do jeho nevinnýho charakteru).
Samotný děj je strašně plitký. Vlastně se tam ani nic neděje. Anotace slibuje boj s vnitřními démony skrze alkohol, drogy a záškoláctví.. No.. Toho se moc nedočkáte. Hlavní postava má problém, vesele ho popírá a díky tomu ho vlastně ani nemá potřebu řešit a s ničím tím pádem ani nebojuje. Celý tento "problém" se vyřeší někde na posledních stránkách knihy a rozhodně ne Luisovo iniciativou.
Když už se dostaneme k nějakým hlubším myšlenkám, nejsou nijak rozvinuté. Většina postav má tak 1-2 charakterové vlastnosti a šmitec. Některé důležité motivy, které v ději a v životě hlavní postavy hrajou důležitou roli, nejsou prakticky vůbec rozvinutý (interakce s jeho ex kamarády, situace okolo Luisova otce, začátek jeho problému s pitím, čas strávený na odvikačce,...).
Taky v příběhu vnímám faktické díry - maličkosti jako že se děj odehrává v Americe, kde se ve většině slunných státech nosí po domě boty (ještě ke všemu, když pak lezou na střechy) - ale to jsou vážně jen maličkosti, kterých si asi normálně nikdo nevšimne, pokud se o to vyloženě nezajímá.
A konec to pro mě dost zabil - chápu, o co se autorka snažila, ale e-e. Takhle ne. Celkově asi chápu myšlenku a cíl, který měl tenhle příběh mít, ale za mě je prostě nedotažený a nemám v plánu tuhle knížku doporučovat dál, bohužel.

Mimochodem - kdo tady do háje dává ty štítky? Romantika, vážně? A kde?

cauveruna
04.10.2020 5 z 5

Začátek má trochu pomalejší rozjezd, ale pak se začne příběh skvěle rozvíjet. Nemohla jsem se od toho odtrhnout a nakonec jsem knihu přečetla za dva večery. Doporučuju. :)

rajcatko
27.09.2020 3 z 5

Anotace slibuje boj s démony a na obálce je kluk s flaškou. Kniha je o pohledu do duše velmi mladého alkoholika. Ale žádný boj nečekejte. Během celého příběhu se Louis moc nesnaží. Prakticky jen chlastá a dělá jednu botu za druhou. Jeho priority jsou i na sedmnáctiletého dost podřadné. Alkoholiky fakt nesnáším, přesto jsem si k hlavnímu hrdinovi snažila najít cestu, neboť v jádru nebyl zlý. Ale bohužel. Jeho postava je neměnná, což je nuda. Kdyby došlo k aspoň nějaké katarzi, mělo by to trochu děj. Škoda, protože čtivé to rozhodně je.

Štítky knihy

romantika alkoholismus pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy další knížky

2020  55%Slzy jsou jen pro holky
2023  70%Za hranicí naděje

Kniha Slzy jsou jen pro holky je v

Právě čtených2x
Přečtených71x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce79x
Chystám se číst45x
Chci si koupit9x
dalších seznamech4x