Slovegán

Slovegán https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419984/bmid_slovegan-Mup-419984.jpg 5 14 7

Vegán je prvá skutočná slovenská vegánska kuchárka. Nájdete v nej 78 tradičných slovenských receptov v netradičnej vegánskej verzii. Nechýbajú najväčšie vychytávky slovenskej kuchyne- halušky,pirohy, guláš, sviečková alebo segedín. Recepty sú rozdelené do šiestich hlavných kategórií: drobnosti, raňajky, polievky, hlavné jedlá, koláče a vianočné recepty. Táto kuchárska kniha ale nie je len pre vegánov. Slovegán je originálne spracovanou zbierkou tradičných slovenských receptov, ktoré vďaka ich vegánskemu prevedeniu dostávajú moderné prevedenie a svojich priaznivcov si nájde aj medzi tradične sa stravujúcimi všežravcami, ktorí chcú vyskúšať niečo nové, alebo medzi ľuďmi, ktorí chcú do svojej stravy dostať viac rastlinných surovín,ale nechcú sa vzdať tradičných chutí. Slovegán je prvá kuchárska kniha najznámejšej slovenskej propagátorky vegánstva,Nikolety Kováčovej. Okrem spísania receptov, ktoré pochádzajú priamo od nej, alebo z jej rodinného trezoru,aj sama nafotila všetkých 70 hlavných receptov. Slovegán tak nie je len zbierkou originálnych receptov,ale aj krásnych a autentických fotografií. Kuchárska kniha Slovegán vznikla v roku 2019 aj vďaka úspešnej crowdfundingovej kampani,v ktorej ju podporilo viac ako 1100 ľudí a zaradila sa tak medzi najúspešnejšie knižné crowfundingové projekty na Slovensku a v Českej republike.... celý text

Literatura slovenská Literatura naučná Kuchařky
Vydáno: , Slovegán
Originální název:

Slovegán , 2019


více info...

Přidat komentář

Ence
24.02.2023 2 z 5

Kuchařka obsahuje spoustu zajímavých receptů, ale je zřejmé, že paní autorka buď nemyslí na začínající kuchaře, nebo často nedokáže formulovat jasné pokyny. Uvádím pár příkladů.
Recept na chléb (str. 39) udává, že do kvásku máme přidat 80 g žitné mouky a nechat odpočívat. Následně máme přidat zbytek mouky. Autorka však měla zřejmě na mysli přidat zbylých 200 g žitné a 150 g špaldové mouky.
V receptu na Nedělní řízek (str. 139) mi není jasná příprava seitanu a jak dlouho a kde těsto nechat odpočívat a to ani po několikanásobném přečtení. Těsto máme nejlépe připravovat den dopředu, ale v dalším odstavci naopak nechat odpočívat jen dvakrát krátce 10 minut.
Neustále musíte při vaření počítat a hledat v předchozích odstavcích, protože autorka velmi ráda používá formulaci "přidejte zbytek". Pokud nemáte odměřeno dopředu, čeká vás odečítací peklo a zpětné dohledávání kolik čeho a kam jste už přidali.
Autorka neuvádí, jestli jsou hmotnosti v uvařeném, nebo syrovém stavu. Tuto informaci bych ocenil mnohem více, než rady jak fotit jídlo podle zásad zlatého řezu. Fazolové kaše (str. 122) jsem místo uvedených čtyř porcí připravil porcí asi osm, jelikož přestože recept začíná namáčením syrových fazolí, mělo se zřejmě použít 500 g fazolí v uvařeném stavu (převodní poměr a odpovídající hmotnost v suchém stavu si má intuitivní čtenář zřejmě dohledat a dopočítat po vlastní ose). To samé v receptu na segedín (str. 98), kdy množství sójových kostek je zřejmě v uvařeném stavu, protože s uvedenými 200 g suchých kostek dostaneme místo segedínu něco, co bych se nebál označit pojmem "sojadín".
Jak narvat tolik náplně, kolik vznikne podle receptu na str. 132, do čtyř bílých paprik, pro mě zůstává záhadou stejně jako to, kolik jídla autorka spořádá, odpovídá-li podle ní uváděné množství čtyřem porcím.
V receptu na Halušky s bryndzou (str. 93) si při přípravě halušek můžeme pomoct haluškovačem a když si troufáme, tak i nožem. Jak halušky rychle vytvořit nožem se už ale nedozvíme, což je při absenci haluškovače celkem podstatný detail.
S množstvím soli, které autorka používá, je většina jídel přesolených.
Instrukce "přidejte sójovou omáčku" je asi tak stejně vypovídající, jako kdybych napsal "přidejte koření", protože sójových omáček jsou desítky a každá se používá na něco jiného (např. čínská světlá je velmi slaná, zatímco tmavá prakticky vůbec).

A v podobném duchu bych mohl psát ještě dlouho. Spolu s prvním dílem jsem dostal darem i díl druhý, který je zásobárnou další munice, protože je psaný stejným stylem. Je to škoda, když zajímavé recepty sráží špatný popis doplněný nepříjemnostmi při vaření podle nich. Přitom myslím, že odstranit tyto neduhy, nemůže být pro autorku nic těžkého. Stačilo by, kdyby své recepty nechala otestovat širší skupinou kuchařů včetně začátečníků.

Sidonie
26.11.2021

Říkala jsem si, že jedna z nejznámějších veganských kuchařek nesmí v naší kuchyni chybět.

Upřímně, jsem trošičku zklamaná. Kniha je to určitě hezká, ale receptů v ní vlastně moc není, papír má příliš silnou gramáž atd. Takže mám dojem, že člověk platí spíš za zpracování než za obsah.

Možná je to tím, že veganských kuchařek už máme hodně. Nebo tím, že známe web Surové Dcérky, takže nás sama kniha až tolik neohromila. Koupi knihy tak beru spíš jako poplatek za to, že používáme web, ale příliš často se do ní nedívám.

Pro někoho, kdo s vařením začíná, to může být fajne. Ale jsou levnější kuchařky.


Lucie42
14.12.2020 5 z 5

Nádherně zpracovaná kniha od začátku do konce. Moc mile napsaná. Mnoho skvělých tipů pro veganské vaření a pečení. Navíc Nikoleta je moc milá a mnoho dalších receptů a rad sdílí na svých stránkách. Cena odpovídá kvalitě zpracování knihy a obsahu

madlenka3189
15.11.2020 5 z 5

Tuhle knihu miluju! Jako vegan neustále jíte různé alternativní pokrmy a zkoušíte něco nového, ale na ''klasickou'' česko-slovenskou kuchyni moc nenarazíte.. a když, tak to není většinou podobné té představě, která Vám v hlavě z dětství utkvěla. Takhle kniha to však perfektně zvládla, jídlo je velmi chutné až z toho mám flashbacky do dětství. Navíc rodině, jejíž představa je, že neustále jím jenom ''nějaký zdravý saláty s kuskusem a polentou'', kuchařka vytřela zrak a konečně dokážou ocenit i veganskou stravu.

ElenaGreco
04.11.2020 5 z 5

Kniha nabízí řadu veganských alternativ (guláše, halušky či pirohy s brynzou aj.) na klasická jídla. Zaujala mě především veganská verze „vajec“.

Některé recepty jsou časově náročnější, jiné jsou celkem „rychlovky“.

Veronika349
29.12.2019 5 z 5

Dokonala kniha! Nikol ma skvele recepty, vsetky su velmi chutne a odskusane. Ku kazdemu je krasna fotka, cele spracovanie od platna po papier je exkluzivne! Je to dielo. Odporucam na varenie aj ako vystavny kus či dar.

zuzi.d
27.09.2019 5 z 5

Autentické recepty, které mnohdy znám už od dětství a které patří i do naší české kuchyně ... ve veganském podání. Bravo této krásně zpracované knize.

Štítky knihy

veganství

Autorovy další knížky

Nikoleta Kováčová
slovenská, 1991
2019  90%Slovegán
2020  100%Slovegán 2
2022  100%Slovegán 3

Kniha Slovegán je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce17x
Chystám se číst8x
Chci si koupit20x
dalších seznamech1x