Slečna Belle Greene

Slečna Belle Greene https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529684/bmid_slecna-belle-greene-65a06063eca43.jpg 5 4 2

New York po roce 1900. Mladá dívka, fascinovaná vzácnými knihami, si zahrává s osudem a šplhá po společenském žebříčku vzhůru. Pod falešným jménem Belle da Costa Greene, pro přátele prostě Belle Greene, se stává ředitelkou pohádkové knihovny magnáta J. P. Morgana a miláčkem mezinárodní aristokracie. Ve skutečnosti je to podvodnice. Podvádí všechny a ve všem, žije v neustálé lži a přetvářce, neboť tato oslnivá dáma, vážená a uznávaná odbornice v elitním prostředí bibliofilů a nejlépe placená žena v USA, skrývá z pohledu striktně rasistické společnosti strašlivé tajemství. Ačkoli vypadá jako běloška, ve skutečnosti je Afroameričanka. Navíc je dcerou slavného černošského aktivisty, který její snahu skrýt svůj původ považuje za neodpustitelnou zradu. Společnost, jež více či méně oficiálně uplatňuje „one-drop rule“, zákon, který označuje za černocha kohokoliv, kdo má v sobě byť jedinou „kapku černošské krve“, je ale ještě nemilosrdnější. Hrdinka knihy Belle da Costa Greene zemřela v roce 1950 a své tajemství by si vzala do hrobu, nebýt kufru plného dokumentů na jedné půdě.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Belle Greene , 2021


více info...

Přidat komentář

Kenan
předevčírem 5 z 5

Tahle kniha by podle mně zasloužila víc než 5 hvězdiček. I když byli členové rodiny Belle Afroameričané, rozhodli se opustit své kořeny, porušili pravidlo, které určovalo, že jen kapka černošské krve znamenala jejich zařazení do černošské komunity. Všichni byli totiž světlé pleti. Pořídili si falešné doklady, změnili si jména a přestěhovali do bělošské čtvti. Chtěli se tak vyhnout segregaci černochů a žít normální život. Belle da Costa Greene, tak mohla strávit svůj život mezi knihami a stát se nejlépe placenou ženou tehdejší Ameriky. Její život je nejvíc spjat se jménem J.P. Morgan, bohatým finančníkem, sběratelem starých tisků, zakladatelem Morganovy knihovny v New Yorku a majitelem Titaniku. V celé knize je obrovské množství jmen slavných a bohatých lidí té doby, muzeí, knihoven, knih a uměleckých děl, ale tady mi to vůbec nevadilo. Mnohá jména jsou jen tak zmíněna, podle mně pro dokreslení úplnosti života Bell. Byla to silná, pracovitá žena, která se celý život vzdělávala, starala se o svou rodinu, ale kterou sužoval celoživotní strach kvůli prozrazení jejich tajemství. Muži ji milovali a ženy na ni žárlily. Autorka v úvodu píše, že všechny postavy i epizody knihy jsou skutečné a opírají se o zdokumentovaná svědectví. Užila jsem si každou stránku.

iška
předevčírem 5 z 5

Není knihovnice jako knihovnice. Zajímavý příběh této pozoruhodné ženy nad kterou celý život visí Damoklův meč jejího utajovaného původu nás zavede do zákulisí soukromé knihovny a vášnivých sběratelů umění. Já jsem si například nikdy nespojila, že pan Morgan, majitel této velkolepé knihovny, byl stejný pan Morgan, jehož firma financovala stavbu Titaniku. Ale to byl pro samotnou knihu nepodstatný detail. Rozhodně je to kniha, která stojí za přečtení.


Autorovy knížky

Alexandra Lapierre
francouzská, 1955
2024  100%Slečna Belle Greene

Kniha Slečna Belle Greene je v

Právě čtených4x
Přečtených4x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce37x
Chystám se číst90x
Chci si koupit27x