Slavné stavby Jindřicha Freiwalda

Slavné stavby Jindřicha Freiwalda https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/290202/mid_slavne-stavby-jindricha-freiwalda-nrp-290202.jpg 4 3 2

Publikace Slavné stavby Jindřicha Freiwalda autorů Jakuba a Venduly Potůčkových představuje čtenáři část z bohaté tvorby hronovského rodáka Jindřicha Freiwalda, žáka legendárního Jana Kotěry. Architektova tvorba se odehrávala na pomezí hravé florální secese a geometrické moderny a v jejich intencích se podařilo Freiwaldovi realizovat již za studií například hotel Start v Hradci Králové. Ve společném stavebním podniku založeném se stavitelem Jaroslavem Böhmem v Praze – Karlíně měl Jindřich Freiwald na starosti především stránku architektonickou a s tou nás publikace seznamuje v těch nejpodstatnějších stavbách. Vedle obytných kolonií, rodinných domů, vil, státních i soukromých nájemních domů se kancelář dále specializovala na projekty bankovních budov, spořitelen či divadel a mimo jiné je také podepsána pod návrhem legendárního pražského kina Aero nebo prodejny vozů stejnojmenné automobilové značky. Publikace nám představí městské obytné kolonie, nájemní a rodinné domy v Praze, Hradci Králové, Pardubicích, Kolíně, Sušici a jinde u nás i na Podkarpatské Rusi. Zavede nás do některých z mnoha spořitelen a bankovních domů, které autor a stavební kancelář realizovali. Velkým a oblíbeným tématem, kterému se architekt Jindřich Freiwald rád a s láskou věnoval, jsou divadelní budovy. I v tomto směru nemá mezi českými architekty žádného konkurenta, poněvadž vedle několika adaptací a rekonstrukcí starších prostor se mu podařilo postavit tři divadelní novostavby. A to Jiráskovo divadlo v Hronově, Divadlo Karla Pippicha v Chrudimi a Městské divadlo v Kolíně. Příběhy ze života a díla Jindřicha Freiwalda, kterými nás publikace provází slovem znalců i mnoha obrázky, budou pro čtenáře jistě zajímavým poznáním osobnosti jednoho z významných tvůrců moderní české architektury, statečného člověka a vlastence a mnohých jeho pozoruhodných staveb.... celý text

Přidat komentář

matab
13.06.2018 3 z 5

Mírné zklamání. Velice stručně pojaté dílo komplexního a velice činného architekta jako byl Jindřich Freiwald. Pozitivní je početná obrazová příloha, několik kunsthistorických popisů, ale chybí jakékoliv teoretické ukotvení, větší interpretace, srovnání s ostatními architekty apod.

jarmik
29.09.2017 5 z 5

Tenká brožura plná obrázků představuje rozsáhlé architektonické dílo významného prvorepublikového architekta p. Freiwalda. Jeho dílo a život jsou silně spojeny s první Republikou. Možná je dobré zapamatovat si p. Freiwalda jako příklad člověka, kterému Republika otevřela nové možnosti k životnímu dílu a on je plně využil. Hned v r. 1921, to mu bylo 31 let, založil se společníkem p. Böhmem stavební firmu a zastavěli v dalších dvou desetiletích značné množství pozemků po celé republice.

Stejně tak můžeme však jeho osud použít jako ilustraci vysoké úrovně, na kterou se český národ vypracoval v prostředí habsburské monarchie, neboť p. Freiwald (ročník 1890) byl jedním z řady českých architektů té doby, žákem p. Kotěry na Akademii výtvarných umění v Praze.


Autoři knihy

Jakub Potůček
česká, 1975

Kniha Slavné stavby Jindřicha Freiwalda je v

Přečtených3x
Knihotéce2x