Slasti a strasti pečujících

Slasti a strasti pečujících https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519919/bmid_slasti-a-strasti-pecujicich-9mI-519919.jpg 5 2 1

Neformální pečovatelé, kteří se starají o své blízké - nemocné partnery, děti se zdravotním postižením či seniory v prostředí domova - vykonávají nesmírně záslužnou práci. Sami se často potýkají s vyčerpáním a stresem pramenícím z problematického skloubení péče, pracovního a osobního života. Nedostává se jim volného času, finančních prostředků a jejich sociální kontakty bývají velmi omezené. Své problémy si často nechávají pro sebe a okolí se o nich dozví až tehdy,kdy jsou na pokraji sil. Na stránkách této publikace nabízejí alespoň na dálku pomocnou ruku renomovaní odborníci z řad psychologů, terapeutů a sociálních pracovníků. Na řadě kazuistik vysvětlují, jak řešit náročné situace, s nimiž se pečovatelé setkávají. Vysvětlují, proč je nezbytné požádat o pomoc a kam se zájemci o ni mohou obrátit. V neposlední řadě zdůrazňují nutnost věnovat pozornost sobě, svým potřebám, což je nezbytná podmínka pro to, abychom mohli dlouhodobě pečovat o druhé.... celý text

Přidat komentář

EvikU.
27.07.2023 5 z 5

Odborná publikace, která by mohla pomoci hodně lidem. Pečujících lidí o své blízké je poměrně dost. Ať již se starají o své nebo o rodiče svého partnera. O svého manžela či manželku, které postihla nečekaně vážná nemoc či úraz a nebo o své postižené dítě, které potřebuje péči 24h denně.

Pro takové lidi je důležitá pomoc okolí, rodiny, ale i od obce a sociálních pracovníků. Jenže mnoho lidí, pečovatelů nevědí, kde mohou o pomoc požádat, na co všechno mají nárok atp. V tom je skvělá tato drobná kniha. Je v ní rada, jak postupovat.

Spousta anonymních příběhů jiných pečovatelů. Po přečtení této malé knihy vidí, že v tom nejsou sami. Přesto všechno je to velký úděl.

A těmto lidem hrozí velké deprese, únava, vyhoření. Kniha jim radí, jak se starat i o sebe. Když budou sami zdravý a silný, teprve mohou pomáhat. Proto každý pečující by si měl dát své limity. Poprosit alespoň o jeden den v týdnu, aby měl čas jen pro sebe a své zájmy a odpočinek.

V knize je i rada na telefonní čísla, které začínali jako linka důvěry a nyní pomáhají i lidem, kteří se náhle zhroutí. Třeba i následkem starostí a vypětí při pečování o své blízké. Dostanou okamžitou radu, vyslechnou je a nasměrují na další pomoc pro ně.

Důležité kontaky:
Linka seniorů 800 200 007
Seniortelefon 800 157 157
Linka první psychické pomoci 116 123

Proto pečování je důležité, ale nezapomínejme se při tom starat i o sebe.

Kniha Slasti a strasti pečujících je v

Přečtených3x
Knihotéce1x