Sladké sny, houpy hou

Sladké sny, houpy hou https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425527/bmid_sladke-sny-houpy-hou-Uur-425527.jpg 4 4 3

Rýmovaná ukolébavka s prvky meditace. Dětem pomáhá popisovat to, co kolem sebe vidí, slyší, a v neposlední řadě to, co cítí. To všechno s pomocí snových modrobílých ilustrací Věry Emy Tataro: každý řádek doprovází jedna, a hned dvoustránková. Postupně přecházejí od tmavé do světle modré není to náhoda. Účelem je děti zklidnit, ne rozptýlit, přece jenom je už večer. Navíc jim jemné přechody pomůžou překonat strach ze tmy. Na obrázcích najdou oblíbené motivy jako měsíc, hvězdy nebo zvířátka. Text je jednoduchý a děti si ho snadno zapamatují, takže se knížku samy naučí přeříkávat jako básničku. Kniha je ideálním doplňkem pro spánkový rituál a hodí se i pro ty úplně nejmenší. Pomůže jim, aby se cítily bezpečně a příjemně, učí je orientovat se ve světě, a navíc rozvíjí jejich prvotní vztah k četbě. Společné čtení pomůže upevnit pouto rodiče a dítěte, můžou si spolu číst, zpívat, prohlížet…... celý text

Přidat komentář

paniBrouckova
24.11.2023 5 z 5

Jsou knihy, které v současné literární tvorbě pro děti vynikají nad ostatními. Svou literární i výtvarnou stránkou, originalitou, svým pojetím světa, emocemi, které vyvolávají. Jsou to přesně ty knížky, které budou za několik let vzácným artiklem. Nepochybuji, že se mezi ně zařadí i ukolébavka Lenky Bergmann Míkovcové s názvem Sladké sny, houpy hou.

Tato knížka je totiž klenotem poezie pro nejmenší. Autorčina slova jako by k nim natahovala ruce a zvala je do říše snů. Verše, které jim svou rytmikou pomáhají se zklidnit, navozují pocit bezpečí a umocňují intimitu okamžiku. Lenka Míkovcová promlouvá k nejmenším s hravostí, něhou a láskyplným pochopením dětského světa. Oceňuji, že se vyhnula samoúčelným rýmům a volila srozumitelné výrazové prostředky blízké dětem, aniž by nadužívala zdrobnělin.

Verše se na stránkách snoubí s velkorysými malbami. Ukolébavku samotnou však jen nedoplňují, ale jsou zcela svébytným vypravěčem příběhu na dobrou noc. Co ilustrace, to umělecké dílo. Citlivě zvolené odstíny modré jsou přitom jako dělané pro klížící se oči malého človíčka.

Sladké sny, houpy hou považuji za moderní ukolébavku, která rozumí potřebám svých posluchačů. Jsou to přesně ty verše, které chcete, aby si je jednou, po letech, vaše děti s láskou vybavovaly a říkaly: Pamatuješ, jak jsme spolu usínali?

Pianistka
02.01.2020 1 z 5

Úroveň básně mi přijde velmi nízká. Navíc, je-li pak rozepsána na jednotlivé dvojlisty, ztrácí na rytmu a zcela na jazykové hodnotě. Dle textu k prezentaci knihy jsem očekávala více. Nevěřím, že samotný text a tmavomodré obrázky napomohou dětem vypořádat se s tím, co je ve tmě obklopuje, udivuje, ohromuje, snad děsí (kýchnutí pána za stěnou pokoje) . Kresby jsou pěkné, mému 18měsíčnímu synovi se líbí. Motivy (hvězdy, měsíc, hračky a předměty z pokojíčku) se neustále opakují, nikterak originálně, s přídavkem fantazie, hry. Batole snad zaujme. Pro mě jako pedagoga a milovníka české dětské knihy Velké zklamání.


Mates84
31.12.2019 4 z 5

Mala dostala od babicky a libi se ji.

Autorovy další knížky

2019  70%Sladké sny, houpy hou
2014  100%Slůně Babů a spravedlivé dělení