Sladká droga

Sladká droga https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/191305/sladka-droga-191305.jpg 2 20 9

Co hrozí při nadměrné konzumaci cukru. Hned na začátku knihy se dozvíme, že spotřeba cukru ve vyspělých západních zemích rok od roku roste, na hlavu je to v Evropě víc než 40 kg ročně na osobu. Potravinářskému průmyslu se daří zabránit tomu, aby se cukr stal oficiálně uznávanou látkou, na niž si lze vypěstovat závislost. Autorka vypočítává typická kritéria závislosti a seznamuje čtenáře s tím, jaká nebezpečí mu při zvýšené konzumaci cukru hrozí. Rozlišuje mezi mlsouny-závisláky, průměrnými konzumenty a askety. Čtenář se pomocí několika testů snadno dozví, do které kategorie sám patří. Se znalostí věci autorka také srozumitelně vysvětluje chemické aspekty průmyslové výroby cukru a problematiku látkové výměny, funkce hormonů inzulinu, leptinu a glukagonu, zabývá se také problematikou cukrovky (diabetes mellitus). Zkoumá také, v jakých výrobcích jsou ukryty průmyslové cukry a zabývá se výživou dětí a mladistvých a „sladkými pastmi“, které jsou nenápadně nastraženy v obchodních řetězcích. Kniha obsahuje mnoho kazuistik a příkladů, které objasňují nebezpečí, které nám při nadměrné konzumaci cukru hrozí.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Zdraví
Vydáno: ekniha , Portál
Originální název:

Voll auf Zucker! Wie Sie die Sucht nach Süßem überwinden


více info...

Přidat komentář

veronika9761
09.04.2022 4 z 5

Spise pro zacatecniky, psana velmi jednoduchym jazykem a nejde do prilisnych podrobnosti. Take potěšily ceske realie. Jako prvni knizka pro seznameni s tematem - proc ne. Nechapu hodnoceni 46% zde na databázi, myslim, ze knizka ma rozhodne na vic.

1Pomněnka
15.01.2020 2 z 5

Užitečné informace tam sice jsou, šly by však vyjádřit stručněji na pár stránek. Místy mi přišlo, že autorka vnímá potravinářský průmysl příliš konspiračně. To už mi přišlo přehnané.


pestas
30.12.2018 3 z 5

Zajimave a k zamylseni nad nasim stravovanim, ale misty mi to prislo az fanaticke

Olous1
09.09.2018 3 z 5

Kniha není tak špatná jak píšou komentáře.Já patřím mezi závisláče na sladké,tak jsem se dozvěděla jak se této závislosti alespon trochu zbavit.Kniha nás nutí se zamyslet co vše negativního nám přináší velká konzumace cukru.

ArwenEvenstar
23.10.2017 3 z 5

Od knihy jsem čekala mnohem více užitečných informací. Škoda, že většina statistických informací je z Německa a není aktualizovaná pro ČR.

maygirl
23.06.2017 2 z 5

Bohužel souhlasím s předchozími komentáři. Téma rozhodně zajímavé, ale škoda tolika papíru na informace, které šly vyjádřit maximálně na poloviční ploše. Pro více informací bych doporučila spíš dokumentární film Cukr-blog, než tuto publikaci.

zuzi1162
10.06.2016 3 z 5

Příliš mnoho textu (přestože je to útlá knížečka) na to kolik je tam toho řečeno.

xxiixxi
19.01.2015 2 z 5

Žádná sláva, čekala jsem, že se něco dozvím o zdravé výživě atd, ale kniha je hodně zaměřena na boj se závislostí, odvykací kúry a cvičení. Také nejsou zmíněny žádné alternativy cukru, stevie je dokonce zatracována, jediné navrhované řešení je zbavit se závislosti a vařit zdravě (ale zároveň varuje před ovocem, protože obsahuje ty ošklivé sacharidy!). Čekala jsem trochu něco odlišného.

Jonny
08.12.2014 odpad!

Škoda papíru na který byla kniha natištěna.
Paní autorka má nějaký komplex. Na prvních čtyřiceti stránkách pořád dokola odsuzuje cukr jakožto drogu. Čekal jsem, že bude nějako zdůvodněno proč je cukr odsouzení hodný... marně. Fakta a věděcké studie snad v knize jsou, ale jen okrajově. (např Roční průměrná spotřeba cukru v Německu.)
Snad jen "příběhy čtenářů" měly nějakou hodnotu, byly krásně patetické.


Sladká droga se tak stala první knihou, kterou jsem odevzdal kontejneru na tříděný odpad.

Autorovy knížky

Martina Fontana
německá, 1967
2013  49%Sladká droga

Kniha Sladká droga je v

Přečtených21x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce5x
Chystám se číst1x
Chci si koupit2x