Skvělá budoucnost

Skvělá budoucnost https://www.databazeknih.cz/img/books/66_/66113/skvela-budoucnost-66113.jpg 4 33 5

O lásce, jež vzdorovala předsudkům. Rumunka Elena se zamiluje do izraelského mladíka a její rodiče jsou proti svatbě. Elena si však nakonec svého vyvoleného vezme a s ním a dítětem uskuteční svůj sen opustí komunistické a antisemitské Ceauceskovo Rumunsko. Nejprve se pokoušejí žít v Izraeli, později však odcestují do Říma a nakonec odcházejí do USA. V knize se jakoby ironií osudu opakuje situace syn se ožení s někým, koho jeho matka nedokáže přijmout, stejně jako kdysi její rodiče jejího manžela, a tak dojde k fatální roztržce mezi ním a matkou.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

Brillant avenir , 2008


více info...

Přidat komentář

Koka
01.05.2020 5 z 5

Zajímavé, poutavé, poučné.
Také jsem nejdřív vnímala to skákání v čase a z místa na místo jen jako jakýsi pseudo-módní postup, který snad obecně zabraňuje současným autorům napsat příběh odehrávající se v kontinuálně plynoucím čase od začátku do konce. Ale na posledních stránkách Skvělé budoucnosti, které zpětně vysvětlily, proč Helen tak nesnášela svou snachu a jaká kdysi vyslovená neopatrná věta poznačila jejich vztah, jsem i těm časovým smyčkám porozuměla.
Příběh je jakousi miniaturou dějin světa druhé poloviny 20. století a "řeší" najednou tolik témat, že každé z nich by vydalo na samostanou knihu: život obyčejných lidí v autoritářském režimu (nadto v zuboženém Rumunsku!) versus život ve svobodném světě; život židů v antisemitském prostředí a jejich život v "zemi zaslíbené"; vztah několika států k emigrantům, uprchlíkům, a naopak - motivace a jednání emigrantů; manželství lidí rozdílné národnosti a propastně rozdílné životní zkušenosti; nutnost celé generace rekvalifikovat se na počítačovou gramotnost anebo nenávratně ztratit možnosti důstojného profesního uplatnění; .... a mnohé další.
Vztah snacha - tchyně, který je v zdejší anotaci označen jako primární téma knihy, jsem vnímala až jako třeťořadý okruh, autorkou účelově použitý pro vykreslení kontrastu Západ versus Východ, ušlápnutost emigrantky, která celý život musela bojovat, bát se, starat se verus suverenita mladé ženy, která neznala v životě nic, než svobodu, dostatek, průbojnost.

Obdivuji, s jakou autenticitou se spisovatelce povedlo vykreslit reálie a atmosféru poměrně dlouhého časového období od 50. letech 20. století až po první desetiletí století 21., a tak rozdílných lokalit jako je Besarábie, Bukurešť, Paříž, New York, Izrael, Řím ... Pouze chvílemi, v kapitolách odehrávajících se v ceauseskovské Bukurešti, jsem měla jisté pochybnosti (např. zda opravdu Rumuni v 50. letech znali "víkend").
Životní příběh zdánlivé slabé, neprůbojné, ale houževnaté a obětavé Eleny - Helen není čtením pro zájemce o líbivé příběhy.

micha-ella
06.07.2017 4 z 5

Vadil mi přeházený děj, ale líbilo se mi to.


petshop
10.03.2014 5 z 5

Zpočátku jsem byla trochu zmatená z prolínání přítomnosti a minulosti, ale to záhy přešlo a vyklubal se z toho opravdu dobrý kus. Kniha o tom, že sny se mohou splnit, když si za nimi cílevědomě jdeme; o tom, jaké to je být matkou a tchýní, jak je důležité respektovat chyby našich blízkých a nesnažit se je předělávat k obrazu svému, protože když se o to pokoušíme, jsme na nejlepší cestě je ztratit. Povinná četba pro všechny matky a dcery, tchýně a snachy! Škoda, že se asi nedostane do širšího povědomí čtenářů, myslím, že je povedená.

RADOST
03.03.2012 4 z 5

Nevšední příběh. Kniha o vztazích v rodině, o emigraci, o státem diktované nesvobodě. Škoda, že autorka téměř chaoticky volila prolínání životních období. Vyprávění jejího příběhu v časové ose by bylo, dle mého názoru, působivější.

ell.rose
12.03.2011 5 z 5

Zajímavý příběh, skvěle napsané, děj rychle plyne a má spád. Zlatá edice mě opět nezklamala :-)

Štítky knihy

rodinné vztahy Izrael Rumunsko milostné vztahy předsudky

Autorovy další knížky

Catherine Cusset
francouzská, 1963
2011  88%Skvělá budoucnost
2002  59%Román o Jane

Kniha Skvělá budoucnost je v

Přečtených49x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených5x
Knihotéce36x
Chystám se číst41x
Chci si koupit5x