Skryto ve slovech

Skryto ve slovech https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393933/bmid_skryto-ve-slovech-CEQ-393933.jpg 4 21 9

Ústředním tématem této sbírky esejů a zamyšlení jsou „slova“. Jak slova používáme? Jak pestrý svět prostřednictvím nich vidíme? Čím nám slova pomáhají a jak jimi lze ublížit? Co vypovídají o nás samotných? Autor odkrývá „život slov“, jejich symbiózu s člověkem, jejich proměnu. Zjistíme, že skryty ve slovech se nacházejí nečekané souvislosti. A ty nám umožňují vidět obvyklé věci z neobvyklého úhlu pohledu. Knížka čtenáře vytrhne z uspěchaného dne, pobaví a snad i obohatí náš pohled na běh života v jeho nejrůznějších podobách. Vždyť hrát si s jazykem je nejlepší způsob, jak jazyku (i nám samotným) porozumět. Tématem autorských ilustrací je jazyk jako mřížka přikládaná na svět, abychom si jej rozčlenili a orientovali se v něm.... celý text

Přidat komentář

knih-o-mol
16.08.2021 2 z 5

Oddechove poucne cteni, ktere je prilis nasakle profesi ucitele, nicmene za pozoruhodne povazuji doprovodne nevtirave fotografie autora, jinak jak sam priznava se pri psani nechal inspirovat a vyctem inspiraci dela z jinych spolupachatele. Od nynejska budu vsechny sve prace podepisovat svym jmenem a do podekovani jako spolupachatele uvedu nic netusici osoby: Daniil Charms, Albert Einstein, Jack London

intueri
18.03.2020 5 z 5

Dílko je opravdu "neobvyklým úhlem pohledu na obvyklé věci, skryté za slovy". Sbírka těchto "medailónků denního života" je hravá, vtipná, podnětná i v mnohém poučná, jako samotná "filozofie" autora... a pokud se někomu nelíbí, holt má rád jiné filozofy ;-) Knihy tohoto typu nedokážu číst na "jeden zátah" - o to příjemnější společnost po mnoho večerů mi vždy pár zamyšlení udělalo..:)


Blahorodi
05.03.2020 1 z 5

Nedočetl jsem, někde mezi první třetinou a půlkou jsem to vzdal. Autor se snaží být objevný ohledně slov, ale už dlouho jsem nečetl takovou snůšku stereotypů na jednom místě, kde všechna mládež jen kouká do mobilu a nezná nic než internet a ekologové běhají po loukách a snad se i pasou a jánevímco. Úvahy o slovech, jazyku, češtině jsou docela plytké, jako by si autor vzal libovolné slovo, pět minut s ním žongloval a šel dál; zajímavého a objevného pro mne pomálu.

Shashlick
12.09.2019 4 z 5

Sice jsem čekal více odkrytých tajemství slov a méně společenských pozastavení - i když jsem s většinou souhlasil. Kniha se však četla příjemně a doufám, že si alespoň část poučení zapamatuji.

Lindq
18.07.2019 2 z 5

Upřímně, čekala jsem trochu víc informací o etymologii slov a méně autorových názorů a komentářů. :( Asi v půlce, jsem měla problém dočíst do konce, ale nakonec jsem vydržela. :) I tak jsem se dozvěděla spoustu nových, velmi zajímavých a (pro mě) užitečných informací a doporučuji. :)

embi
19.06.2019 5 z 5

Úžasná kniha, chrochtala jsem si jazykářským blahem. Spěchám pořídit do knihovny.

ave55
14.01.2019 5 z 5

Vtipné, poučné, ušito na míru milovníkům pěkného českého jazyka. Přečtěte si to, neprohloupíte.

bejan
29.12.2018 5 z 5

Takové knížky je radost číst. Nájemný filosof nám odkrývá dávno zapomenuté významy slov, které právě proto používáme ledabyle, nesprávně, ba přímo hloupě. Přemýšlení, téměř eisnerovské, o mateřštině a světě vůbec.

knihomolka_68
27.11.2018 5 z 5

Lehké, příjemné a poučené čtení doprovázené pěknými fotografiemi.