Škola rodičů

Škola rodičů https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18569/skola-rodicu-18569.jpg 4 6 2

Kniha z pera našeho předního dětského psychologa vznikla na základě neobyčejného čtenářského ohlasu na články, které autor uveřejňoval v posledních dvou až třech letech v časopise Květy. V knize tyto texty vycházejí v nezkrácené podobě.

Přidat komentář

amejzlík
04.06.2021

Knihu jsem četla v rámci psychologie na SŠ. Pan Matějíček dává rodičům a i ostatním rodinným příslušníkům cenné rady jak s různými dětmi komunikovat a vychovávat je tak, aby z nich v budoucnu vyrostli milí a příjemní lidé. Mnoho rad z této knihy se mi bude jednou hodit a to nejen u maturity ale, snad i při výchově vlastních potomků.

evismaior
06.03.2019 4 z 5

80% - soubor odpovědí uznávaného českého psychologa na otázky rodičů, prarodičů, zkrátka všech, které trápilo něco ohledně jejich dětí, které vycházely časopisecky a následně z nich vznikla kniha. Asi bych si představovala řazení spíš podle jednotlivých témat, než podle toho, jak odpovědi postupně vznikaly podle zaslaných otázek, ale i tak je to čtení poutavé, je vidět, že pan profesor měl za léta praxe hluboký vhled, a to nejen do duše dětí, ale i jejich rodičů. Odpovědi píše s citem pro věc a přitom realisticky - jako někdo, kdo přesně věděl, jaký by měl být ideální stav, ale zároveň jak málo reálné je v praxi často toho stavu dosáhnout. Asi nezapomenu na jeho úvahu "hubené dítě = šťastné dítě", která mě přesvědčila, že vážně nemusím dítěti cpát jídlo doslova krku, že ono hlady neumře (samozřejmě pokud tam není nějaký zdravotní problém), že se mu prostě jenom zrovna jíst nechce a že to jinými slovy znamená, že nemá potřebu kompenzovat si jídlem nedostatek citového zázemí.