Škola milostných chutí

Škola milostných chutí https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73988/skola-milostnych-chuti-73988.jpg 4 62 22

Magická novela o životě, lásce a chuti jídel, které mohou proměnit i vás. Lilian má vášeň pro vaření už od dětství. Tehdy si poprvé uvědomila, že její zájem může být i něčím víc. Vaření je totiž spjato nejen s různými druhy chutí, sama příprava může být zároveň i magií. Příběh sleduje osudy osmi studentů, kteří chodí pravidelně každé pondělí do Lilianiny restaurace na kurzy vaření. Brzy ale vysvitne, že každý hledá kromě lekcí vaření ještě něco jiného. Mladá matka Claire bojuje s požadavky své rodiny, italská designérka Antonia se snaží adaptovat na život v Americe, Tom se pokouší vypořádat se smrtí své ženy… Kolorit kurzů vaření vytváří hlavní postava – šéfkuchařka Lilian, která učí své studenty zvládat přípravu náročných pokrmů. Prostřednictvím chutí a vůní se ale s lidmi děje něco zvláštního. Brzy zjišťují, že díky způsobům přípravy jídel se dozvídají cosi nového i sami o sobě a světě kolem nich.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Jota
Originální název:

The School of Essential Ingredients , 2009


více info...

Přidat komentář

Radimka
11.02.2024 3 z 5

Bylo to docela milý, ale nic, co už tu nebylo. Kurz vaření, na který každý účastník jde i se svým kostlivcem. Bylo tu dokonce i pár kuchařských nápadů.

DominaCZ
28.12.2021 odpad!

Ufňáganý. Dobrý pro matky na mateřské.
Neustálý kydy o děckách.
Nechápu, proč je přímá řeč té kurzovnice stopovaná a dělená do odstavců, pak to vypadá, že mluví někdo jiný!

Claire jsem myslela že bude nějaká devatenáctka co čerstvě porodila, a ne baba třicítce s manželem a dvouma děckama...furt v palici jen děcka a nic jinýho...nuda.

Kurz je o žrádle, to je jasný, ale začít rozsekáním krabů zaživa (ti se navíc zabíjejí jedním bodem nože) nebo tvrdit ať neochutnavaj těsto na dort, že kvůli vejcím je to RISKANTNÍ?? Zvláštní, já těsto vždy ujídala a nic se nestalo.

Takže konec na straně 70, dál to nedám.


MartinaMartina
15.09.2019 5 z 5

Vše již bylo popsáno, já jen dodám - nečtěte ji hladoví :D
(a mějte kapesník při ruce)

Marcik7
11.02.2019 5 z 5

Kouzelná kniha, plná jemné chuti, vášně, lásky, vzpomínek a lidských příběhů, moc se mi líbila a všem doporučuji.

kozisek1
12.10.2018 5 z 5

Díky čtenářské výzvě jsem přečetla tuto knihu, musím dodat, že jsem byla překvapená. Je to skvělá oddechovka a jak už někdo předeslal, možná by si zasloužila lepší obálku:-)

simviki
09.09.2018 5 z 5

Tato kniha si nedělá ambice stát se světovým bestselerem. Nepíše se v ní totiž ani o holokaustu, ani o domácím násilí nebo o politice. Přesto je něčím mimořádným, co byste si neměli nechat ujít. Autorka je víc než spisovatelkou, kuchařkou, která pro nás připravila báječnou hostinu. Použila běžné přísady, jako jsou různí obyčejní lidé, kteří se sejdou na kurzu vaření, ale okořenila a dochutila je netradičně tak, že se vám, sbíhají sliny už při přiblížení. Všechno pospojovala jemnou lahodnou omáčkou ze slov, která mistrně vybrala a použila v dokonalých metaforách a zajímavých kontextech. Tato hostina vám nastartuje všechny smysly, je to jako milé pohlazení po duši i po bříšku, a potom budete mít chuť do všeho a na vše.
Malá ochutnávka : „Poleva byla z hustého máslového krému, který připomínal saténové šaty přiléhající k pevnému a křehkému dortovému korpusu. Při každém kousnutí se rozpouštěl nejdřív dort, pak poleva, jedno po druhém, jako když se milenci pomalu sesouvají do postele.“

Aya81
16.07.2018 5 z 5

Od knihy jsem neočekávala vůbec nic. Představovala jsem si, že to bude nějaké lehké, oddychové čtení, s nezáživnou milostnou zápletkou... ale kniha mi vyrazila dech. Je tak dojemná, tak plná života a moudrosti, jako by popisovala moji vlastní duši. Nedokážu ani najít slova, kterými bych popsala to, jak neuvěřitelně naplněná jsem se při jejím čtení cítila.
Je to pro mne zatím nejpříjemnější překvapení letošního roku.

mirkavranka
07.07.2018 5 z 5

Moc příjemná kniha. Odpočinková i k zamyšlení zároveň.

KydlochMoris
24.09.2017 5 z 5

Krásná oddechovka. Příběhy hezky propletené s vařením... :-))

Ivanule
27.05.2017 4 z 5

Krásné odpočinkové čtení,když si chcete oddechnout od všeho shonu kolem nás:)

en.bee
01.06.2016 5 z 5

Krasne napsana kniha.

Tevik
01.03.2016 4 z 5

Pěkná oddychovka

Merlinit
13.02.2015 4 z 5

Knížka milá, jako pohlazení. Příběh pomalu, příjemně plyne a cestou obrušuje ostny a léčí hluboké rány postav i čtenářovy. Krásné odpočinkové čtení.

kadgam
02.11.2014

Milé, písané zrejme pre ľudí, ktorí už zabudli, že najlepšie chutí to, čo si uvaríme s láskou.

Hannahb
11.01.2014

Z dlouhé chvíle při čekání na vlak jsem narazila na malé knihkupectví a v něm tuhle knihu, kterou mi doporučila sama paní prodavačka. Nenáročná, oddychová kniha, při které hraje fantazie u přípravy jídel všemi barvami :)

Mon12
09.01.2014 5 z 5

Příjemná oddychovka, která pohladí duši. Při setkání všech účastníků se rozvíjí jednotlivé příběhy postav, to vše je propojeno s úžasným popisem jídla. Po přečtení mi zůstal milý pocit, krásně napsáno.

katajanci
30.09.2013 4 z 5

Mně se četla dobře, nenáročná, oddechová, kdo rád vaří, ať se do ní pustí.
Koupila jsem ji ve výprodeji za 48,- abych měla nějaké čtení do autobusu, nečekala jsem žádný zázrak, ale ta cesta mi utekla ani nevím jak a doma jsem hned pokračovala.

mayinka
15.09.2013

dobra knizka, jednoducha a pritom zajimavy namet.

lady.kate
04.07.2013 5 z 5

Zajímavá a jednoduchá knížka. Řekla bych, že tady platí, že v jednoduchosti je krása. Zajímavý pohled na jídlo a jeho zvláštní propojení s životem. Milé, odpočinkové čtení, které hladí po duši.

kroftik
12.07.2012 3 z 5

Zvláštní a přitom obyčejné osudy devíti lidí v devíti příbězích spojených vůní koření, jídla, pití a večerní školy vaření. Nijak extra mě kniha nenadchla, ale dávám tři hvězdičky za neotřelý nápad a atmosféru.

Štítky knihy

magie pro ženy vaření

Autorovy knížky

Erica Bauermeister
americká, 1959
2011  77%Škola milostných chutí