Skautské vize

Skautské vize https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/232920/bmid_skautske-vize-232920.jpg 4 7 2

Kniha Skautské vize vznikla na základě stejnojmenného cyklu kavárenských debat s různými osobnostmi společenského života. Možná se vám výběr osobností zdá nesourodý a složitě hledáte onu věc, která je všechny spojuje. Rozřešení tajenky spočívá ve skutečnosti, že životní osudy všech zpovídaných se různou měrou potkaly s fenoménem skautského hnutí. Někteří byli ve skautském oddíle krátkou dobu, jiní jsou dodnes ve skautském hnutí aktivní. Všichni dotazovaní se ale shodují v tom, že skauting pro ně byl podstatným zdrojem zážitků, přátel a životní inspirace. Tato kniha není pouhou vzpomínkou na staré dobré časy ve skautském oddíle, ale je především pokusem pojmenovat výzvy, před kterými stojí současná společnost, jejíž je skautské hnutí nedílnou součástí. S osobnostmi si povídal moderátor Miloš Říha. V současnosti pracuje jako ředitel Skautského institutu a podílí se na vytváření dlouhodobé strategie Junáka.... celý text

Fejetony, eseje Literatura naučná
Vydáno: , Mladá fronta , Junák
Originální název:

Skautské vize - Kniha rozhovorů s osobnostmi nejen o skautingu , 2014


více info...

Přidat komentář

Matematicka
29.09.2022 4 z 5

Uživatel "Litocha" už napsal téměř vše za mě.
Dodám jen osobní postřeh: Tahle kniha ve mně posílila hrdost na to, že jsem skautka. A citace z rozhovoru s Helenou Illnerovou:
"Tento cyklus se jmenuje Skautská vize a my našim hostům na závěr pokládáme otázku, jaký by podle vás měl být skauting za 10 let a co byste skautingu do příštího desetiletí popřála?
Skauting by měl dávat základy, ne návod, ale základy pro to, aby si člověk vybudoval přátelství na celý život, naučil se být zodpovědný i za tu malou skupinu, kterou vede nebo ve které vyrůstal, nesl svůj díl odpovědnosti a nebál se nést tuto zodpovědnost i dál do života. Spíš než skautingu bych popřála rodičům, kteří mají děti ve vhodném věku, aby pochopili, že dítě nezíská víc, když bude umět dva jazyky navíc nebo když bude umět jezdit na koni a hrát golf. Dítě nejvíc získá, když kromě vědomostí bude mít hlavně i sociální dovednosti. A ty nejlépe získá v dobře vedeném skautském oddílu. Umět se dohodnout, poslechnout druhého, vydržet často i těžší podmínky, být tolerantní a přátelský. Ve skautu člověk se skupinou vyrůstá od dětství a postupně přebírá odpovědné role. Nikdy to nemůže nahradit, když dítě pojede jednou na tábor nějaké organizace, kde se bude učit třeba anglicky, a příští rok pojede s jinou organizací, kde se bude učit třeba jezdit na koni."

Litocha
30.07.2019 4 z 5

Zajímavá kniha rozhovorů - dobře zvolené osobnosti z různých oblastí, neprvoplánové otázky a vyvážená směs vzpomínek, zážitků i názorů, pro mě většinou (snad až na jednu nebo dvě výjimky) poutavých. Mnohé vzpomínky na dětství/mládí byly fascinující, ale neméně zajímavý byl i pohled na skauting a na dnešní společnost z hlediska odbornosti zpovídaných osobností. A zajímavé bylo připomenout si, čím jsme před několika lety žili, a porovnat, jak a jestli vyšly prognózy (třeba týkající se prezidentských voleb). Klidně bych těch rozhovorů uvítala více. Škoda jen, že knížce ubližuje hodně ledabylá korektura.


Štítky knihy

rozhovory skauting skauti

Autorovy další knížky

Miloš Říha
česká, 1984
2016  75%Bez jablka
2013  71%Setkávání
2014  80%Skautské vize
2011  60%Duše skladem
2018  100%ŠPALEK - myšlenky v rozhovorech