Skauting ve službách podněcovatelů války

Skauting ve službách podněcovatelů války https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/243884/bmid_skauting-ve-sluzbach-podnecovatelu--243884.jpg 1 1 2

Kniha popisující co vše bylo špatného na "imperialistickém skautingu"a kterak jsou pokrokové metody pionýrské organizace padesátých let lepší a progresivnější.

Přidat komentář

nightlybird
29.03.2015

Tak tuhle neskutečnou publikaci bych potřeboval přečíst někdy okolo roku 1975, když za mnou přišla se slzičkami v očích dcera a dožadovala se vysvětlení, cože jsou to ty skautské ideály - když jim už po třetí rozpustili oddíl s odůvodněním, že tyto propagují. Jejdanáčky, jak já bych jí to po přečtení té publikace dokázal vysvětlit, takhle jsem z neznalosti musel musel blekotat jakési fráze (a tím narušovat svůj obraz všehoznalého Otce) a utěšovat ji s tím, ať si to tak nebere, že se zase ta jejich banda sleze dokopy pod jinou hlavičkou zase někde v týpí ( tee-pee). Howg.

dan-sam
28.03.2015

Kniha je v dnešní době opravdovou perlou v knihovně každého skauta, byť záměr autora byl zcela očividně opačný.
Hluboko v padesátých letech byl napsán tento, nebojím se to napsat, pamflet proti všemu skautskému, vyzdvihující metodiku a poslání tehdejší pionýrské organizace. Skauting je doslova rozebírán do posledního šroubku a ani jeden z nich není shledán dostačujícím. Je zajímavé číst, že zatímco skauti hraním polních her nacvičují útok na socialistické zřízení, Pionýrská organizace se tímto způsobem chystá k jeho obraně.
Používám tuto knížečku jako studijní materiál pro budoucí skautské vedoucí a je zajímavé, že stačí otevřít libovolnou stranu a pan Poledňák přinejhorším za pár řádků vyplodí nějakou skutečnou perlu.
Kniha tak nechtěně funguje jako instantní generátor hrdosti na skauting a pro studium obludnosti totalitního zřízení je jako stvořená.
Perlička na závěr: Po invazi spřátelených armád Varšavské smlouvy pan Poledňák prozřel a (tehdy nakrátko povoleným) skautům se za tuto publikaci veřejně omluvil.


Štítky knihy

stalinismus skauting totalitní režimy

Autorovy knížky

1953  0%Skauting ve službách podněcovatelů války

Kniha Skauting ve službách podněcovatelů války je v

Přečtených3x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce3x