Skandar a zloděj jednorožců

Skandar a zloděj jednorožců https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536496/bmid_skandar-a-zlodej-jednorozcu-661e2cce0aede.jpg 4 61 14

Jednorožci / Skandar série

1. díl >

JEDNOROŽCI NEPATŘÍ DO POHÁDEK, PATŘÍ DO ZLÝCH SNŮ Tyto smrtelně nebezpečné stvůry může zkrotit jen jezdec, který jim pomáhal se vylíhnout. Skandar Smith chtěl odmalinka jezdit na jednorožci a teď konečně nastala chvíle podstoupit zkoušku z líhnutí, která rozhodne o tom, jestli mu bude souzeno podílet se na vyklubání jednorožce. Ke zkoušce však není připuštěn, a když navíc tajemná, děsivá postava přezdívaná Jehla ukradne nejmocnějšího jednorožce na světě, ukáže se, že jezdit na jednorožci je mnohem nebezpečnější, než si Skandar kdy uměl představit. Tváří v tvář magii živlů, urputným bitvám na obloze, prastarým tajemstvím, napínavým závodům a samozřejmě i krvežíznivým jednorožcům začíná Skandarovi docházet, že se se svými přáteli ocitl ve velkém nebezpečí.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: audiokniha , Audiotéka , Host
Originální název:

Skandar and the Unicorn Thief , 2022


Interpreti: Petr Neskusil
více info...

Přidat komentář

Gi-Gi
16.10.2023 4 z 5

Nový svět a jednorožec rozhodně není růžovej a neprdí duhu :-), jinak klasika - je tam kde nemá, je divnej nebo zázračnej nebo jen jinej, má partu kámošů a svýho "draca malfoye". Ale bylo to nový a líbilo se mi to. už jenom tím pojetím...
takže bezva

cestina_s_linus
05.09.2023 5 z 5

Percy Jackson a zloděj blesků... teda... pardon! Skandar a Zloděj jednorožců... :D Je docela jednoduché si tyto knihy zaměnit, protože jsou si podobné, ale zároveň své.

Kniha je určena mladším čtenářům, ale i já (ve svých 20+ letech) jsem se dokázala do knihy zamilovat a nechat se unášet příběhem Skanadara.

Ke knize nemám nějaké "velké výtky" - pouze strana 12 - nechybí tam náhodou slovíčko? V úplně poslední větě? :D

Časové skoky jsou zde nezbytné (kniha má být "průletem" jedním studijním létem), ale nijak nenarušují vyprávění a neuvádí čtenáře do nepřehledných situací. Akce zde sice není mnoho, ale beru to tak, že jsme se museli se světem a postavami poznat.

S postavami lze navázat pouto a po chvíli s nimi prožíváte jejich (ne)zdary... a těch vtipných hlášek!

Knihu doporučuji všemi deseti a myslím si, že by mohla i "nečtenáře" zaujmout!


maria3444
31.07.2023 4 z 5

Skandar a zloděj jednorožců

Dočítala som Skandara a zledeja jednorožcov a tento príbeh pre mňa bol ako objatie. Nečítam veľmi middle grade ale toto bolo krásne. Jednorožce, mágia, živly, kamarátstva, záhady... Za mňa veľmi veľmi fajn príbeh, ktorý rozhodne nadchne aj starších čitateľov, ktorí už dávno nečítajú middle grade knihy.
Je to podané jednoduchšie a celkovo celý svet má nejaké muchy, ale rozhodne to neovplyvnilo kvalitu knihy.
Táto recenzia asi nebude dlhá, pretože toho nechcem veľa vyzradiť iba poviem, že si ma získala.
Kto milujete jednorožce a chce si trochu oddýchnuť od zložitých svetov toto sa vám bude páčiť.

Za recenzný výtlačok chcem poďakovať @hostbrno #spolupraca

voody99
17.05.2023 5 z 5

Miluji to... Prostě to miluji. Skvělá kniha

AlexandraBane
24.01.2023 4 z 5

Velmi povedený start série. Je to knížka pro děti, takže od toho nečekejte žádný složitý děj. Skandar a jeho parta vám přirostou k srdci (ač Mitchella, jsem měla chuť ve spoustě momentů proplesknout). Ale čtení jsem si docela užila

Pasadenka
10.12.2022 4 z 5

Celkově je to pohádka průměrné kvality. Není nikterak originální, postavy i mytologie jsou celkem nevýrazné a místy mě to nudilo. Ale to není problém samotné knížky, jelikož se jedná opravdu o dětskou knížku prakticky s nulovým přesahem pro dospělé čtenářstvo.

Když vás ale baví jednorožci a chcete s tímto slovem strávit několik hodin života, tak není lepší knížka. :D

tyrkysoveknihy
23.10.2022 3 z 5

3,5 ⭐

klíčová slova: middle grade, fantasy, série, ostrov, Velká Británie, smrtelně nebezpeční jednorožci, zkouška, dobrodružství, přátelství, výcvik, živly, zakázaná magie, závody, vyvolený, osud

trigger warnings: smrt blízkého člověka, zármutek, šikana, problémové/dysfunkční rodiny

Skandar a zloděj jednorožců je podle mě jedna z těch zajímavějších middle grade knih. I když je pravda, že k cílovce nepatřím už pěkně dlouho, takže mě to úplně nepohltilo, celkově se mi to líbilo.

Zaujal mě celý nápad s ostrovem, jednorožci, zkouškami, živly, tréninkem a závody. To prostředí mě u toho drželo asi hlavně. Bylo super, že ostrov, kde žijí jednorožci, má své vlastní zvyky, pravidla a tradice a kultura jednorožců je tak plně integrována do života jeho obyvatel.

Zápletka nebyla špatná - akce je v knize celkem dost - ale nějak mě nedokázala plně vtáhnout dovnitř a přimět mě číst dál. Na to, abych knihu nemohla odložit z ruky, bych jako velmi náladový čtenář asi potřebovala být v té správné middle grade náladě. Bylo to fajn, ale na druhou stranu to ve mě bohužel moc emocí nevzbudilo, ne tolik abych řekla, že to totálně miluju. Chyběla mi tam nějaká ta pomyslná jiskra. Když se nad tím člověk zamyslí tak až na nový pohled na jednorožce, Skandar využívá důvěrně známé a stále opakované prvky - “internátní školu”, vyvoleného, zakázanou magii - což sice znamená, že obsahuje všechny ingredience na to být jedním z nejprodávanějších middle grade dobrodružství, ale v mých očích je to trochu škoda. Mimochodem, u čtení jsem si kromě Percyho Jacksona a Eragona, ke kterým tento kousek přirovnáván a opravdu se tu dají najít prvky z těchto dvou velmi úspěšných sérii (z Eragona možná bohužel až moc), vzpomněla třeba i na Jak vycvičit draka nebo na YA Ve znamení Štíra, kde mají pro změnu extra nebezpečné vodní koně.

Konec byl pro mě sice nepřekvapivý, ale myslím si, že v očích trpělivých čtenářů pozvedne knihu nahoru. Navíc si na konci autorka připravila solidní půdu pro pokračování, kde to doufám pořádně rozjede. Více děsivosti a humoru by se totiž šiklo.

Pokud se někdy chcete vrátit do dětství nebo máte mladší sourozence či už dokonce vlastní děti… pořiďte jim Skandara. I přes svůj vlažnější čtenářský zážitek si myslím, že cílovku má vážně šanci zaujmout. I já si ho nakonec ráda dám na poličku vedle HP, Narnie, Elyonovy země a spol.

Za poskytnutí výtisku knihy na recenzi děkuji nakladatelství Host.

Vknihách
22.09.2022

Príbeh je skvele spracovaný, premyslený do detailov, plný zvratov a veľmi sa mi páči, že jednorožce, ako ich poznáme my, autorka “prerobila”. Nie sú to žiadne roztomilé koníky kakajúce dúhu, ale krvilačné potvory ovládajúce elementy- vodu, zem, vietor a oheň. Čo sa týka kakania…no, nečakajte dúhy, ale autorka vás pobaví horiacimi prdmi, ktorými sa jednorožce radi bavia.
Skandar, hlavný hrdina, sa dostal na ostrov, kde výcvik jazdcov prebieha, bez skúšky.Vôbec tam nemal byť. Celá táto záhada je perfektná. Kto ho na ostrov dostal, z akých dôvodov, prečo musel takmer rok klamať? Všetky tieto otázky sú postupne zodpovedané, no Steadman si vymyslela toľko zvratov, že od knihy som sa nevedela odtrhnúť (sranda,nie? Keďže je to kniha pre deti XD). Aby som vás nalákala na Skandara, nemusíte mať 10, 13, 22 ani 35 rokov… Ak ste fanúšikmi ľahkej fantasy, túto sériu si zamilujete.
Príbeh je prešpikovaný tajomstvami, klamstvami, zlobou, zradou, láskou, strachom, oddanosťou, dobrodružstvom, akčnými scénkami, ale aj plnými humoru. Nájdete tu všetko, čo sa od fantasy očakáva. Skvelé postavy, vysvetlenie ako funguje svet jednorožcov s jazdcami, silné puto priateľstva a najmä šokujúce odhalenie v závere…Ja mať 10 rokov, milujem prdiace jednorožce kŕmiace sa divými králikmi viac ako tie plyšové s dúhovou hrivou.

veverrka11
07.08.2022 4 z 5

Knížka je čtivá od prvního řádku a děj odpovídá prvnímu dílu z plánované série. Seznamujeme se zde se světem, prostředím i jednorožci, kteří tady nejsou vykresleni jako klasická mýtická dobrotivá stvoření, ale spíše jako krvežíznivá zombie.
Skandar a jeho parta jsou strašně milé postavy, i když Mitchella bych klidně na pár místech propleskla. Snad jediná výtka, že se nechovají na těch 13 let, kolik jim má být. Kdo je Jehla (hlavní záporák), jsem víceméně začala tušit už po pár stránkách, ale i tak jsem si čtení strašně užila.
Knížku bych doporučila věem, kdo nemají rádi klasické ztvárnění jednorožců. Stejně tak všem fanouškům Percyho Jacksona.

Ronnie68
17.06.2022 4 z 5

Zajímavá fantasy kniha, která se četla docela dobře ....

Arkagas
24.05.2022 4 z 5

Young adult fantasy, ce které se snoubí přátelství, strach, fantasy linka, vyrovnávání se s traumatem a to vše korunované krvežíznivými jednorožci, kteří vypadají jako zombie, živí se masem a ovládnou je není žádná sranda. Vybraní jezdci mají ale speciální dar a díky poutu se svým jednorožcem dokáží vládnout živlům. Skandar ale nemůže mít jednoduché vůbec nic, takže když se jeho vejce vylíhne, zjistí že je duchovládce a ti jsou na zemi už zlikvidováni a považováni za zlo. Jízda plná překážek a příběh, který Vás nenechá ani chvilku v klidu tak může začít. Konec navíc krásně načal pokračování, na které se budu těšit, protože pokud si to udrží svou linku, bude to bomba. 
Moje hodnocení: 8/10

Dragell
14.05.2022 4 z 5

Představte si, že někde na světě existuje Ostrov, kde žijí jednorožci. No nezní to fantasticky? Zdejší obyvatelé by vám řekli, že rozhodně ne, protože ti divocí jsou pěkná zombie monstra, která neváhají napadat vesnice. Jo, přesně tak, tohle počtení o jednorožcích není úplně pro křehké dívenky a vsadím se, že školáci (rozuměj kluci) jej rádi přivítají.

Jenže Skandar, který v tomto světě žije, vidí spíše tu kladnou stránku věci a to jsou jednorožčí závody. Každoročně třináctileté děti skládají zkoušku a pokud uspějí, mohou získat svého vlastního jednorožce, ovládnout živelnou magii a se vší parádou společně závodit o první místo. A tenhle rok patří Skandarovi. Kdyby se mu ovšem všechno nestavělo do cesty.

Tohle fantasy dobrodružství s cílením na mladší čtenáře mi připomnělo tak trochu Harryho Pottera. Procházíte tady výcvikem jednorožců a živlů, utužujete přátelství a pátráte po plíživém zlu hezky kousek po kousku a bezpečné to rozhodně není.

Jedná se o takový ten typický příběh o vyvoleném hrdinovi, který má všechny zachránit, ale i přes stokrát opsané téma jsem si Skandara opravdu užila. Velmi mne také zaujaly rozmanité charaktery nejen dětí, ale také jednorožců. Nechyběla také otázka neúplné rodiny, psychických problémů či šikany.

KristieSpacil
01.05.2022 3 z 5

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host.

Tož já na middle-grade knihy fakt slyším, čtu je dost ráda, takže jsem se do Skandara vrhla s velkou zvědavostí.

No a jak to nakonec dopadlo? No takhle - není to špatné, to říkám hned, kdyby náhodou někoho to hodnocení 3/5 hvězdiček vylekalo. Ten nápad s jednorožci je sice nezvyklý, ale když člověk získá všechny informace, tak je to vlastně slušný. A děsně se mi líbilo, jak ta kniha zpracovává otázku zármutku a nelehkou situaci, kdy se dítě musí kromě sebe starat vlastně i o svého rodiče. No a obzvlášť se autorce povedl ten konec, hlavní zvrat mě tedy překvapil a hej, z toho by mohlo být děsně zajímavé napětí v pokračování. Celkově tu čuchám velký potenciál do budoucna a teda doufám, že autorka ho naplní - rozhodně kvůli tomu dám pokračování šanci.

Ten konec to tedy v mých očích dost vyšvihl, protože jinak... Jsem se u toho hrozně nudila, ach jo. Problém byl i v tom, že Skandar mě jako postava vůbec nezaujal, nezískal si mé sympatie, neměla jsem potřebu mu fandit. Chyběl mi tam humor a taková chytrá hravost, na kterou jsem u middle-grade knih zvyklá. Jak jsem zmiňovala výše, middle-grade fantasy mám docela dost načtené, tak už jsou mé požadavky na dobrou MG někde trochu jinde, no, a Skandar se bohužel mým favoritům úplně nevyrovná.

Nicméně to neznamená, že by Skandar nebyl to pravé čtení pro vás! A co si budem, tu pravou cílovku to bude bavit, protože krvežízniví jednorožci, že jo. Kam se na to hrabe My Little Pony.

luculi
28.04.2022 3 z 5

Rozhodně pochopím, že tato kniha bude mít u mladších čtenářů úspěch. Ale já ji hodnotím ze svého pohledu a knihu nemůžu označit za něco úžasného. Je svým způsobem originální jelikož využívá jednorožců jako hlavního tématu a to jsem ještě neměla možnost číst. Díky nim, ovládání živlů a vznikajícím skupinkám přátel, mi to trošku připomíná Percy Jacksona. A poukazováním na párování jedinců s těmito tvory zase tak trochu Eragona a jeho dračici.

Ale samozřejmě se nad některé věci dokážu povznést a beru to spíše jako lehké čtení. Nejsem cílová skupina a díky tomu na to pohlížím jinak. Navíc by mělo jít o prvotinu, takže je potřeba i k tomu přihlédnout... Rozhodně je to příběh s velkým potenciálem, ale zatím se pluje spíše po povrchu a do příliš velkých detailů se autorka nehrne.

To, co se děje na konci, mě napadlo už tak v půlce knihy, takže žádné velké překvapení. Ale díky nemnoha náznakům je jasné, že velké finále nás teprve čeká. A taky mám trochu obavu o vývoj Kenny... Každopádně zůstal prostor pro vylepšení a s dalšími díly už to snad bude propracovanější a detailnější.

Štítky knihy

jednorožci

Kniha Skandar a zloděj jednorožců je v

Právě čtených1x
Přečtených77x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených4x
Knihotéce75x
Chystám se číst38x
Chci si koupit23x
dalších seznamech5x