Sissi

Sissi https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/162459/sissi-162459.jpg 4 26 2

Schäferova "Sissi" nabízí čtenáři poutavé vylíčení životních osudů rakouské císařovny a uherské královny Alžběty (1837 - 1898), manželky Františka Josefa I. Na rozdíl od dlouhé řady dosavadních knižních nebo filmových zpracování, které ji idealizují do podoby sladké a romantické Sissi - "klenotu" habsburského domu a miláčka ve všech končinách monarchie, se autor pokouší o objektivnější obraz její složité osobnosti. Představuje ji jako jednu z nejvyhlášenějších krásek na evropských trůnech 19. století, ale zároveň i jako ženu, jejíž život byl poznamenán nešťastným manželstvím a mnoha osobními tragediemi, které prohlubovaly její osamělost, podivínství a stále větší pohroužení do vlastního světa. Na jedné straně jako vzdělanou a sebevědomou dámu velkého světa, nadanou zbystřenou vnímavostí a citovostí, projevující se v jejích básních. Na druhé straně jako "císařovnu proti své vůli", netající se - k velkému pohoršení dvora - svou nechutí k oficialitám a konvencím, neschopnou se přizpůsobit, odmítající "vládnout" a unikající před odpovědností. Tragický a nesmyslný konec jako by korunoval neradostný život, plný neklidu, vzpour a úniků. Snad i proto se i po stu letech stále vracíme j peripetiím jejího hluboce lidského osudu moderní ženy, která se narodila do nesprávné doby a marně usilovala ve svém postavení o nezávislost a štěstí.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Sissi


více info...

Přidat komentář

Áža707
15.04.2024 4 z 5

Tato kniha začíná dětstvím Sissi a naleznete zde informace o její volné výchově a celkově o postoji jejího otce. Samozřejmě pak následuje část zásnub a přestěhování se do císařského paláce. Život Sissi je zde doopravdy srozumitelně a podrobně vysvětlený. Jsou zde zmíněny všechny důležité aspekty jejího života a dokonce zde lehce narazíte i na některé osobní výstřednosti, které byly podrobnější v předchozí knize.

V knize naleznete plno obrázku, fotek a to nejen Sissi, ale její rodiny a i paláců atd. Je zde i svatební smlouva. Na konci naleznete časovou tabulku, která je trochu více podrobnější než v knize první. Dále je zde rodokmen Sissina otce i matky, úspěšná sňatková politiky Sissiny matky, děti Františka Josefa a Alžběty. Pro mě asi nejvíce byla přínosná "Spřízněnost Habsburků a Wittelsbachů v 19. století", kde je krásně vidět, jak byly rody propojené.

I tato kniha se za mě četla velmi pěkně a dá vám to celkový pohled na život císařovny. Takže bych vám ho doporučila, pokud si chcete udělat celkový obrázek o jejím životě. Pro mě byla velmi přínosná, díky množství obrázkového materiálu.

4/5

Martin12345
14.11.2017

Útlá knížka, ve které se dá o životě Sisi přečíst vše. Samozřejmě, pokud chce jít někdo do hloubky, jsou tu jiná díla (Hamannová, Corti), ale tato byla příjemným zpestřením, navíc doplněna o řadu obrázků.