Uspávanka

Uspávanka https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347270/bmid_uspavanka-feB-347270.jpg 4 60 17

Singsaker a Stoneová série

< 2. díl >

Sľubnú mladú speváčku nájdu v lese brutálne zavraždenú s vyrezaným hrtanom. Vrah položil na jej telo starožitnú hraciu skrinku. Vyšetrovateľom sa vidí záhadná uspávanka, ktorú prehráva povedomá, nik ju však nevie zaradiť. Hlavný inšpektor trondheimskej polície Odd Singsaker, ktorý sa ešte stále zotavuje z operácie mozgu, začína vy­šetrovať vraždu. Singsaker sa prednedávnom oženil s Feliciou Stoneovou, americkou detektívkou, ktorú stretol pri vyšetrovaní prí­padu sériového vraha. Obáva sa najhoršieho, keď náhle nahlásia ako nezvestné ďalšie mladé dievča s pekným hla­som. Trondheimská polícia je na stope zločinov, ktoré zrej­me spája stará uspávanka. V osemnástom storočí ju napísal záhadný skladateľ Jon Blund. Táto uspávanka sľubuje poslucháčom najpokojnejší najsladší spánok. Čas plynie a zdá sa, že unikajúceho vraha nič nezastaví. Jørgen Brekke aj v tomto príbehu naprieč priestorom a časom dokázal, že ako spisovateľ je vo vynikajúcej forme.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Premedia
Originální název:

Drømmeløs , 2012


více info...

Přidat komentář

kalache
22.04.2022 4 z 5

...jestli jsem to dobře pochopil,tak ten úchyl utýral bernardýna!Fuj!...

kercah
05.03.2022 4 z 5

Ze začátku knihy jsem se vůbec nechytala, myslela jsem si, že příčina je v tom, ze jsem začala číst knihu asi méně soustředěná. Občas mě totiž ta severská jména taky potrápí . Ale dávala jsem tomu šanci a stále se k tomu vracela a udělala jsem dobře. Nakonec se mi dej líbil. Jen až tady jsem zjistila, ze jsem začala druhým dílem..


čef
16.11.2021 4 z 5

Tato detektivka je ozvláštněna hracími strojky a ukolébavkou. Také jsou to vlastně příběhy dva – jeden v současnosti a druhý z roku 1776. Z knihy dýchá norský patriotismus, což je asi dobře. Co však moc dobře není - story v závěru ztrácí dech a vše je už dávno před koncem jasné. Ovšem na celkově dobré hodnocení snad kniha má.

Leona333
09.08.2020 3 z 5

Udělala jsem nejspíš chybu, že jsem si nejdřív nepřečetla předešlý díl - knihu. Proto mě děj tolik nevtáhl... Každopádně je to jedna z těch dnešních, severských, stylově ponurých, obsahově předvídatelných... detektivek.

Jirulka
05.07.2019 2 z 5

Tohle mě úplně nechytlo, něco tomu chybělo

Atak
28.04.2019 4 z 5

Příběh se odehrává na stejném místě ve dvou obdobích, zajímavé spojení minulosti s přítomností

veronika3878
15.12.2018 4 z 5

První díl se mi líbil o něco víc, ale ani tohle nebylo špatné a nakonec jsem se přistihla, že ji nechci dát z ruky, dokud ji nedočtu. Prolínání s minulostí mi ani tady vůbec nevadilo. Myslím, že i další knihu od tohoto autora ráda přečtu. Jediné, co mě rozčiluje, je Odd, který se mnohdy chová jako pitomec.

Awča
25.10.2018 3 z 5

Přebal knihy je krásný, zaujala mě v knihovně. Začala jsem číst bez znalosti předchozího dílu, možná proto mě příběh tolik nevtáhnul. Námět je zajímavý, ale přiznám se, že jsem některé části také přeskakovala. Kniha je dobrá, ale úplně mě nechytla.

eliska1523
17.06.2018 4 z 5

Přečteno za 4 večery,ale historickou část jsem ke konci přeskakovala, to mě nebavilo...jinak jde o dobré poutavé čtení.Jmena mi problém nedělaly, nebylo tam nezvládnutelné množství jmen. spoiler: ale detektivní příběh se mi líbil když sem si připustila že vrah jedná iracionálně a je to magor na jehož pohnutkách není nic logického.Musite se přestat ptát proč to dělá... protože mu hráblo.Dobra kniha ( krásný poutavý přebal).

1Terisek1
01.05.2018 4 z 5

I přes místní nepříliš lákavé komentáře jsem knihu přečetla. Ovšem mě se kniha líbila, pokud se někdo ztrácel ve jménech, tak mu nedoporučím Hry o trůny, ale zde mi to žádný problém nedělalo. Stejně tak s otevřeným koncem - tím bych nazývala něco jiného. Zde se jen neví, jak to dopadne s Oddovo ženou. Vše ostatní je však vyřešeno a čtenář se nemusí nic sám domýšlet. Vzhledem k tomu, že jsem ji četla 6 dní, tak bych řekla, že je čtivá. Za mě tedy ano :) A pokud se někomu nelíbí drasťárny, tak ať nečte norské detektivky.

babicka_amalka
14.03.2018 4 z 5

dobré čtení - tedy až na ten otevřený závěr ;-) teď abychom doufali, že nakladatel nechá přeložit a vydá další pokračování a neutne řadu po pár dílech, jak se v poslední době stává zvykem...

mikika
20.02.2018 4 z 5

Volné pokračování Říše milosti, jen tu už díkybohu nikdo nikoho nestahuje z kůže. ale stejně pochmurné čtení...

Pajan28
01.01.2018 3 z 5

Kniha takový průměr. Začátek celkem nuda a pak už průměrný děj. Celkem jsem se ztrácela ve všem těch jménech a konec mi přišel hodně otevřený.

Peršanka
28.12.2017 1 z 5

Jedna hvězda za počáteční naději, že mě to bude bavit. Ale tři dějové linky a norská příjmení mě zmasakrovaly už někde kolem 70. stránky. A vůbec, proč je nutné vymýšlet stále odpornější detaily? Akorát to někoho navnadí :(

Blondebookdevil
23.12.2017 5 z 5

Hodně napínavá kniha. Nesnášela jsem, když jsem ji musela večer odložit a přes den přemýšlet, jak to bude pokračovat dál. Mám ráda, když se příběh prolíná s minulostí a ještě s reálnými osobami. Doporučuji, pasáže o Bellmanovi a Sandmanovi vám nedají spát. Jako vrahovi.))

kytarka
02.10.2017 5 z 5

Jako první díl, pro mě perfektní. Začetla jsem se hned do knihy a v rekordním čase jí přečetla. Pořád jsem si říkala tak ještě jednu kapitolu, ještě jednu... takových knih moc neni.

MarianP
18.09.2017 4 z 5

Uspávanka je taká dobrá priemerná kniha, ktorá sa síce snaží odlíšiť od ostatných detektívok tým, že časť deja tvoria historické pasáže spred 200-300 rokov ( podobne ako v Ľudskej koži). Osobne mi to nevadí, je to také oživenie, ale viac takýchto pasáží by asi knihe nepomohli, skôr by mi vadili. Viac ma teda bavila "súčasná" doba. Autor však nevyužil potenciál, ktorý ako na zlatej tácke - psychopatického vraha, sneh, zimu, tmavé pivnice...Nečakajte preto nič "drsné, severské"...Takisto mi chýbala nejaká akcia. Správanie Odda bolo viacmenej zvláštne a infantilné (nebudem prezrádzať viac). Knihu hodnotím preto priemerne, ale autor sa snaží priniesť niečo nové a za to má u mňa plus.