Šimpanz Nim

Šimpanz Nim https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69305/bmid_simpanz-nim-G5r-69305.jpg 4 10 4

Pokusy o komunikaci se šimpanzem. Popis učení a praktik použitých při tomto pokusu. Jaké výsledky lze očekávat, bude li se pokračovat s výzkumem „řeči“ u primátů? Doslov Václav Vančata, Josef Linhart; poznámky k českému vyd. doplnili Josef Linhart, Pavel Novák, V. Vančata.

Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Nim , 1979


více info...

Přidat komentář

AniLes
19.11.2019 3 z 5

Knihu jsem ani nedočetla, ne že by nebyla zajímavá. Pro mě jako člověka, který nějakou dobu pracoval s lidoopy si moc nedovedu představit, že bych s nimi takto měla komunikovat. Určitě se ke knize jednou vrátím a dočtu ji.

alef
12.02.2016 4 z 5

"Zvířata, z nichž jsme si učinili svoje otroky, opravdu neradi považujeme za sobě rovná."
(Charles Darwin)

Zapomenutá knížka z mých školních let, znovuobjevená v knihovně, ... vypráví nebo spíš podává zprávu o vědeckém projektu – šimpanz Nim – pokusu dorozumět se s jiným živočišným druhem pomocí lidské řeči, resp. naučit šimpanze vyjadřovat se pomocí symbolického jazyka - znakové řeči. Projekt se uskutečnil na Kolumbijské univerzitě a podílelo se na něm mnoho odborníků z různých oborů, jako psychologové, pedagogové, lingvisté, apod.

A proč právě šimpanzi? Jsou inteligentní, zvídaví, žijí v sociální skupině – a ač si to třeba nechceme přiznat, žijí sice po svém, ale v podstatě jako my, lidé. Projekt se snažil dokázat, že jsou schopní nám sdělit jak se cítí, vyjádřit, že jsou nemocní, prostě vyjádřit emoce. Nimův režim počal u nemluvněte, bylo s ním zacházeno jako s lidským miminkem, s cílem naučit ho porozumět gestům, postupně se pak přešlo na učení pomocí znakové řeči, Nim byl „vychováván“ jako neslyšící dítě a bylo sledováno, zda dokáže vnímat v kontextu a správně pak použít znaky... a Nim dokázal (a tím splnil cíl projektu), že šimpanzi dokáží používat jazyk spontánně a vytvořit smysluplnou větu, že nejsou jen vycvičení v určité situaci použít určitý znak.

Knížku jsem četla poprvé někdy ke konci základní školy (biologie mě vždycky bavila) a Nimovi jsem fakt fandila :-). Rozhodně se jedná o zajímavé čtení ... a nejen pro fanoušky biologie a etologie.


Bonda
05.02.2016

Dá se z toho trochu odvodit, co by nám asi říkala zvířata, kdyby se jako Nim naučila některému z našich jazyků. Pro mě je nejzvláštnější, kolik Nim prostřednictvím řeči projevuje citů, hlavně něžnosti a „kamarádství“ – družnosti, touhy po druhých a po dobrých vztazích s nimi. A není mu neznámý ani vzdor.

Rozhovory Nima s učitelkami

Při čtení knihy, Nim se nudí.

Nim: Kartáček tam, já kartáček.
Učitelka Mary: Později čistit zuby.
Nim: Spát – kartáček.
Mary: Později... teď sedět klidně.
Nim: Tam jíst. Červený já jíst. (Nim ukazuje v knize.)
Mary: Tam ještě jíst. Co tohle?
Nim: Jahoda, dát já, jíst jahoda.
Mary: Dobrý jídlo. Ty mít jahoda doma.
Nim: Pojď... tam. (Nim vede učitelku do kuchyně.)
Mary: Co tam?
Nim: Dát jíst tam, Mary, já jíst.
Mary: Co jíst?
Nim: Dát já jahoda.

Další úryvky:

Vidět déšť venku?
Bát. Přitulit.
Ty bát rámus?
Mary, bát. Přitulit.

Co teď myslet?
Hrát.
Co hrát?
Tahat, skákat.

Ty unavený teď?
Unavený. Spát, čistit zuby. Přitulit.

gabrimi
31.03.2013 5 z 5

Zajímavé a zároveň poučné čtení.

Štítky knihy

neverbální (mimoslovní) komunikace šimpanzi znakový jazyk

Autorovy knížky

Herbert S. Terrace
americká, 1936
1985  80%Šimpanz Nim