Silver B neodpovídá

Silver B neodpovídá https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/244770/mid_silver-b-neodpovida-GTy-244770.png 5 7 3

Přidat komentář

jan.para
21.09.2022 5 z 5

Popis operace Silver B, která zůstala tak trochu ve stínu Anthropoidu a Silveru A. Kniha obsahuje nejen popis samotné operace, ale také životy jejich členů jak před válkou, tak po válce. Líbilo se mi, že autor objektivně zhodnotil činnost desantu a vysvětlil některé mýty, které panovali o této operaci jak z vojenských hlášení, tak z komunistické literatury. Kniha obsahuje také mnoho fotografií a mapek působení členů výsadku.

MarwinWilliams
28.11.2020

(SPOILER) Autor se pokusil poměrně úspěšně zmapovat osudy paraskupiny Silver B. K této dvojici Škácha -Zemek se váže několik zajímavostí. Byla to jediná skupina prvního sledu výsadků z Anglie , která se v kompletním složení dočkala konce války. Mimo této dvojice se to povedlo ještě Otmaru Riedlovi z paraskupiny Benjamin. Jan Zemek nebyl nacisty nikdy dopaden, připojil se k partyzánské skupině a dožil se na svobodě konce války. Osud Vladimíra Škáchy ovlivnily zejména dvě ženy, které společně s ním prchaly před nacisty. První byla Alžběta Sommerová, židovka, která se skrývala před transportem. Ta válku přežila a provdala se po osvobození za Vladimíra Škáchu. Druhou byla Antonie Bohatcová, jedna z nejstatečnějších
žen v historii našeho národa. Společně s manželem se starala několik let o parašutisty ze Silver B. Jejího manžela zatklo gestapo a on spáchal sebevraždu. Paní Antonii společně ze Škáchou a Sommerovou se podařilo za dramatických okolností uprchnout z obklíčení. Alžběta Sommerová se posléze od skupiny oddělila a ukryla se na venkově u známých. Škácha a Bohatcová se nějaký čas skrývali, než byli jednoho rána překvapeni v bytě gestapem. Němci se vrhli na spícího parašutistu a přemohli ho. Paní Antonie mezitím vzala ze Škáchova kabátu pistoli a na nezvané hosty začala střílet. Podařilo se jí tři gestapáky vážně zranit. Byla přemožena až po příchodu německých posil. Konce války se nedožila, byla popravena a není známo kdy a kde. Vladimír Škácha skončil v koncentračním táboře, absolvoval pochod smrti a posléze byl 24. dubna osvobozen americkou armádou.


Akula
18.06.2017 5 z 5

Operace Silver B byla dlouho ve stínu "slavnějších" spolucestujících Anthropoid a Silver A. I přes neúspěch operace, se musíme sklonit před odvahou členů skupiny, ale hlavně obyčejných mužů a žen, kteří je i přes přísné tresty, neváhali ukrýt. Bohužel mnozí z nich zaplatili cenu nejvyšší.