Šikovatel Kurt Knispel - Vítěz bez vavřínů

Šikovatel Kurt Knispel - Vítěz bez vavřínů https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471401/bmid_sikovatel-kurt-knispel-vitez-bez-va-ABS-471401.png 5 3 2

Postava největšího tankového esa všech dob, šikovatele Kurta Knispela, zajímá jak historiky v České republice, tak badatele ve světě již mnoho let. Tento rodák z malé vesnice Salisov u Zlatých Hor ve Slezsku byl totiž znám svým odporem k německé válečné mašinérii, přesto patřil k nejvýkonnějším vojákům německého Wehrmachtu.

Přidat komentář

Inozuka
25.12.2023 5 z 5

Když jsem si před lety posteskl nad veskrze nepovedenou knihou Franze Kurowskeho o Kurtu Knispelovi, že ho autor doslovu Vlastimil Schildberger strčil na pár stránkách do kapsy, netušil jsem, že připravuje vlastní knihu, kterou se bude snažit některé polopravdy a celkový zmatek německého autora uvést na pravou míru. O tom, že pan Schildberger byl tou pravou osobou, která tento nelehký úkol dokáže s nedostatkem existujících pramenů o osobě nejúspěšnějšího tankového střelce Wehrmachtu splnit, svědčil fakt, že byl jedním z pracovníků, kteří exhumovali Knispelovy ostatky a podílel se na pátrání po jeho osudu. To, co s kolegy zjistil, zachytil právě v této skvělé knize, je však smutným faktem, že se jejího vydání nedožil.
Kniha začíná pátráním po Knispelové původu v sudetském Salisově, posléze se snaží mapovat jeho kariéru nabíječe a střelce německých tankových jednotek. To je poměrně složité, protože zpráv o působení Knispela mnoho není, a nezbývá než čerpat z oficiálních bojových deníků. To se daří zejména u legendárního 503. oddílu těžkých tanků, jehož nasazení je poměrně dobře zdokumentováno řadou pamětníků (von Rosen, Rubbel ...). Velice cenné je svědectví Knispelova nabíječe dr. Bartha, který se pracovníkům Moravského zemského muzea ozval po objevení Knispelových ostatků. S jeho pomocí se dokonce podařilo rekonstruovat vzhled Knispelova Tigera II a získat vzácné svědectví o jeho povaze. Musím vyzdvihnout i mapování ústupové trasy 503. oddílu do šumavských Volar, což je místo, které dobře znám a ač jsem některá fakta věděl, dozvěděl jsem se zde mnoho nového.
Víc prozrazovat nebudu ... must have pro každého zájemce o vojenskou historii, druhou světovou válku a její konec na našem území.

Me163
03.08.2022

Kniha není psána jako beletrie. Rozhodně nečekejte vyprávění ve stylu Tiger v bahně. Toto je přísně historický dokument, opřený o vědeckou práci skupiny historiků. Kniha je nabitá fakty, které jsou doloženy výzkumem. Je zde plno fotek, které dosud nebyly zveřejněny. Navíc kniha obsahuje rozsáhlou zprávu o nálezu pozůstatků K. Knispela, jeho identifikaci i detailní rozbor střepiny, která ho zabila. Stručně řečeno je to výborná kniha pro zájemce o danou thematiku, ale není to lehké čtení na oddych, třeba na dovolenou, to ne. Na zmíněnou odpočinkovou četbu zvolte raději další výbornou knihu Tiger v bahně, která je více čtivější. Ostatně obě knihy všem vřele doporučuji a to i dívkám, zvláště pokud rády nosí legíny.


Kniha Šikovatel Kurt Knispel - Vítěz bez vavřínů je v

Přečtených4x
Knihotéce3x
Chystám se číst5x
Chci si koupit3x